Lietuvos čempionui durys į Pasaulio čempionatą užsivėrė

Po 22 metų pertraukos pernai į didįjį kultūrizmo sportą sugrįžęs Jiezno sporto klubo „Uola“ vadovas ir įkūrėjas Vytautas Sadauskas šiais metais sudrebino Lietuvą. Po mėnesį trukusio maratono turnyrų, kuriuose jis skynė laurus, birželio 1 d. Lietuvos kultūrizmo ir fitneso federacijos surengtame Tarptautiniame Lietuvos čempionate ir atrankinėse varžybose į Lietuvos rinktinę Vytautas iškovojo čempiono vardą ir kelialapį į birželio 15 d. Graikijoje vyksiantį kultūrizmo ir fitneso sporto Pasaulio čempionatą.

Jieznietis Vytautas Sadauskas kultūrizmo niekada nebuvo pamiršęs, nors daugiau nei du dešimtmečius iš profesionalaus sporto buvo pasitraukęs. Apie save jis priminė praėjusiais metais, sublizgėjęs keliuose turnyruose. Vienuose sekėsi geriau, kituose buvo šalia prizinių vietų, o Rygoje vykusiame tarptautiniame turnyre V. Sadauskas kartu su savo kolega ir treneriu Rolandu Žeimiu iškovojo antrąsias vietas – V. Sadauskas veteranų kategorijoje, o R. Žeimys svorio kategorijoje iki 85 kg.

Ir štai šiemet – garbingas Lietuvos kultūrizmo čempiono titulas. Šį tikslą – tik nugalėti! – Vytautas užsibrėžė prieš metus ir ėjo jo link kasdien, nuosekliai ir atkakliai dirbdamas.

Tarptautiniai kultūrizmo ir fitneso sporto turnyrai šį sezoną prasidėjo nuo gegužės 4 d. kiekvieną savaitgalį parengiamaisiais turnyrais prieš Lietuvos kultūrizmo ir fitneso čempionatą ir baigėsi šiuo čempionatu birželio 1 d. Pirmasis – „Saulės taurės“ – turnyras vyko gegužės 4 d. Šiauliuose. Šiame turnyre V. Sadauskas pasirodė veteranų grupėje ir užėmė antrąją vietą. Gegužės 18 d. Vilniuje jau šešioliktą kartą vyko „Fast Sport Nutrition“ atvirosios Vilniaus kultūrizmo ir fitneso pirmenybės. Varžybose dalyvavo 72 sportininkai iš Marijampolės, Jurbarko, Kauno, Šiaulių, Jonavos, Kelmės, Klaipėdos, Jiezno, Kėdainių, Panevėžio, Vilniaus ir svečiai iš Latvijos. Veteranų kultūrizmo grupėje V. Sadauskas iškovojo taurę. Gegužės 25 d. Kaune vykusiame Lietuvos kultūrizmo, fitneso ir bikini atvirajame IFBB čempionate dalyvavo ne tik šešių regionų atranką įveikę sportininkai, bet ir svečiai iš užsienio šalių: Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Ispanijos. Ten veteranų grupėje Vytautas buvo antras, o birželio 1 d. Tarptautiniame Lietuvos čempionate tapo Lietuvos kultūrizmo sporto veteranų čempionu. Bendroje reitingų lentelėje tarp 14 klubų Jiezno sporto klubas „Uola“ užėmė garbingą septintąją vietą.

Šiais metais V. Sadauskas pasiekė bene aukščiausią fizinio pasirengimo lygį. Pastangos ir treniruoklių salėje išlietas prakaitas atsipirko su kaupu. Pakartoti savo triumfą Vytautas turėjo progą Graikijoje, tačiau kelialapio į Pasaulio kultūrizmo čempionatą atsisakė dėl finansinių sunkumų. „Nežinau, kam dabar tą vietą atiduos federacija, bet aš turėjau atsisakyti. Kad išvyktum į Pasaulio čempionatą, reikia rėmėjų. Turi keistis ir valdžios požiūris. Šiais metais prašėme klubui 4,5 tūkstančio litų profesionaliam bėgimo takeliui įsigyti, patvirtino tūkstantį, bet ir to kol kas nėra. Pasirengimą Lietuvos turnyrams ir čempionatams dalinai parėmė vietiniai rėmėjai. Esu dėkingas nuolatiniams rėmėjams: Seimo nariui Andriui Palioniui, jo padėjėjui Arūnui Vaidogui, Tarybos nariui Algimantui Šidlauskui, Jiezno verslininkui Renatui Aleknavičiui. Noriu padėkoti ir savo treneriui Rolandui Žeimiui, medikei Onutei Pempienei, žmonai Aušrai, grimuotojams, be kurių pagalbos neišsiversčiau, – Rūtai Šliaužytei ir Domui Kuncei. Visa komanda labai daug prisidėjo prie mano pergalių, tačiau siekti tolimesnių, už Lietuvos ribų, reikia daugiau galimybių, kurias apriboja pinigų trūkumas. Kultūristui surasti finansiškai stiprių ir suinteresuotų rėmėjų yra labai sunku. Yra nemažai ir gerų sportininkų, kuriems sportinės varžybos ir užsibaigia ties Lietuvos čempionatu – kažką pasiekei, įsirašei į istoriją, ir viskas“, – nerodydamas jokių emocijų, nors viduje jos, manau, verda, pasakoja Vytautas. Kažkaip galvoje suskamba girdėta frazė: „Vienas lauke – ne karys“.

 

Į kultūrizmo ir fitneso sportą patraukė dukrą Eveliną

Tarptautinė federacija plačiau atvėrė duris, kai leido moterims varžytis bikinio rungtyje. Čia nereikia siekti didelės raumenų masės ar reljefo. Svarbu gražios kūno linijos ir proporcijos.

Pirmi metai kultūrizmo varžybose debiutavo V. Sadausko dukra Evelina. Mergina turi puikius duomenis, tad galėjo varžytis su tituluotomis gražuolėmis. Vos keletą metų besitreniruojanti devyniolikmetė, šiais metais bebaigianti Jiezno gimnaziją, paskatinta tėčio, ryžosi savo jėgas išbandyti fitneso ir bikinio kategorijose. Evelina dalyvavo penkeriose varžybose, tarp jų ir Lietuvos čempionate. Atsižvelgiant į tai, kokia populiari ši sporto šaka tapusi merginų tarpe ir kokia yra konkurencija, Evelinos rezultatai pranoko tėčio ir jos pačios lūkesčius. Merginos debiutas buvo pakankamai sėkmingas, dažnu atveju ji dalyvaudavo moterų kategorijoje ir ryžosi varžytis su didesnę patirtį turinčiomis konkurentėmis, Pasaulio ir Europos čempionėmis.

Vienas iš didesnių E. Sadauskaitės pasiekimų yra tai, kad ji tapo Lietuvos kultūrizmo ir fitneso čempionato finalininke ir užėmė penktąją vietą, aplenkusi dešimt konkurenčių.

„Pamačiau, kad varžytis ir su tokiomis konkurentėmis galima, pasiekus gerą formą. Kaip pirmais metais, Evelinos rezultatais esu patenkintas. Jos duomenys yra geri: aukšta (176 cm), buvo pati aukščiausia ir jauniausia iš dalyvių, sportiška. Dukra startams rengėsi apie porą metų, tačiau nepersistengdama. Pusę metų prieš varžybas „sėdėjo ant griežto režimo“: griežta darbotvarkė, dideli krūviai, dieta. Teko treniruotis kiekvieną dieną, šešis kartus per savaitę, o likus dviem savaitėms iki varžybų – net ir po du kartus. Visa tai suderinti buvo nelengva – paskutiniai metai gimnazijoje, pasiruošimas egzaminams. Iššūkis jai buvo didelis, bet, atrodo, viskas gerai: krūvį išlaikė, varžyboms pasiruošė, pasirodė pakankamai gerai, egzaminus pradėjo laikyti. Atrodo, viskas gana sėkmingai klostosi“, – patenkintas kalbėjo Vytautas. Išlaikiusi baigiamuosius egzaminus Evelina šiek tiek pailsės ir, pasak tėčio, jeigu noro turės, rudenį vėl bandys ruoštis, nes rudenį prasidės Lietuvos čempionatai ir turnyrai, laukia daug čempionatų Europoje. „Svarbiausia, kad pasisektų ne tik sėkmingai išlaikyti baigiamuosius egzaminus, bet ir įstoti ten, kur ji nori, o tada galvoti apie būsimas varžybas“, – patikino kultūristas.

Prasitarsime, jog Evelina nori savo gyvenimą ir darbą susieti su sportu. „Taip, čia mano sportas“, – apie kultūrizmo fitneso sportą tėčiui yra prasitarusi dukra. Anot Vytauto, šiais metais pamėgino dalyvauti kultūrizmo turnyruose fitneso ir bikinio kategorijose, o kitais metais eis tik į fitneso kategoriją, kur vertinama pagal tai, ką atsineši iš sporto salės. „Aš asmeniškai manau: jeigu dalyvauji kultūrizmo varžybose, rodai gražų kūną, nori nenori jis turi būti gerai paruoštas. Buvo, kai išsiskyrė net teisėjų nuomonės: vizualiai gerai matosi, kuri mergina gerai sportiškai pasiruošusi, turi gražų kūną ir kuri labai mažai ruošusis, nors taip pat gerai išoriškai atrodo. Buvo, kad labiau pasiruošusios sportininkės buvo nustumtos, o iškeltos šiek tiek prasčiau pasiruošusios“, – apie varžybų dalyvių vertinimus pasakojo V. Sadauskas.

Ties savo pasiekimais kultūristas nežada sustoti. „Norisi kažką padaryti geriau. Sustoti nežadu, formą reikia palaikyti ir toliau: sportuosiu, treniruosiuosi, vyks pasiruošimas rudens sezonui. Gal kitais ar dar kitais metais pavyks ir į Pasaulio čempionatą išvažiuoti“, – pokalbį baigė veteranų Lietuvos kultūrizmo ir fitneso čempionas V. Sadauskas.

Taigi ir Prienų rajone yra žmonių, kurie patys (kaip olimpinis vicečempionas E. Šuklinas) išauga čempionais, kurie nori, gali ne tik patys pasiruošti Lietuvos ir netgi Pasaulio čempionatams, bet ir jaunąją kartą ruošti, skatinti užsiimti sportu, o ne gatvėmis šlaistytis. Deja, jiems dažnai durys užsiveria ne tik į platesnius vandenis, bet ir į vietines varžybas išvykti.

Ačiū Dievui, dar yra žmonių, tokių kaip V. Sadauskas, kurie matydami, kad vaikai ir jaunimas veržiasi į treniruoklių salę, visiems plačiai atveria duris. Galbūt ir politikai kada nors atsigręš į „mažesniuosius“, paremdami ir juos, garsinančius Prienų kraštą Lietuvoje ir galinčius garsinti už tėvynės ribų. Juolab, kad sporto klubo „Uola“ atidaryme Jiezne vienas iš politikų yra prasitaręs, jog reikia valdžią raginti skatinti pergales skinančius ir rajoną garsinančius sportininkus, steigti fondą, iš kurio būtų remiami klubai, ugdantys aukšto meistriškumo sportininkus. Šiandien galima teigti, kad Jiezno sporto klube „Uola“ dirba profesionalai, kurie gali ruošti ne tik Jiezno krašto jaunimą, bet ir birštoniečius, prieniečius, aplinkinių rajonų vaikus, galbūt būsimus čempionus.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close