Lietuvos kariai ruošiasi operacijai Irake

Rugsėjo 22 – spalio 20 dienomis Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono karių būrys dalyvauja pratybose Danijos Karalystėje, kurių metu vertinamas Lietuvos ir Danijos karių pasirengimas dalyvauti NATO misijoje Irake (angl. NATO Mission Iraq, NMI).

Į tarptautinę operaciją Irake Lietuvos kariai išvyks šių metų lapkričio mėnesį ir dalyvaus iki kitų metų balandžio. Misijos metu Danijos mobilios apsaugos kuopos sudėtyje Lietuvos kariai atliks pajėgų apsaugos užduotis – užtikrins tiek bazės tiek už bazės ribų irakiečių karius rengiančio NATO personalo apsaugą. Ši užduotis atliekama siekiant apsaugoti NATO mokymo personalą nuo pavienių ISIS būrių, rengiančių išpuolius prieš vietines saugumo pajėgas, vyriausybės atstovus ir civilius gyventojus.

„Lietuvos kariams bus patikėtas mūsų sąjungininkų, dalyvaujančių mokymo misijoje Irake, saugumas. Kalbame apie žmonių gyvybes, tai – didelis pasitikėjimo ženklas, ir didelė atsakomybė. Tačiau Lietuvos kariai atlikti tokias užduotis treniruojasi kiekvieną savo tarnybos dieną, o šiai misijai rengėsi dar papildomą pusmetį, todėl dėl mūsų užduoties,  dėl sąjungininkų saugumo esu ramus. Taip pat džiaugiuosi, kad į užduotį vykstame Danijos padalinio sudėtyje – su šia šalimi mus sieja ilgamečiai karinio bendradarbiavimo santykiai, įskaitant ir dalyvavimą tarptautinėse operacijose. Danijos kariai – ilgamečiai ir patikimi mūsų partneriai.” – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Pasirengimą būtent šiai operacijai Lietuvos kariai pradėjo birželį, šiuo metu vykstančios pratybos – paskutinė pasirengimo misijai dalis. Iš viso į pajėgų apsaugos misiją išvyks 34 Lietuvos kariai; dar 2 kariai šiuo metu tarnauja misjos štabe.

NATO misija Irake (NMI) yra nekovinė operacija, kurios tikslas – sustiprinant Irako kariuomenę ir saugumo institucijas įgalinti jas kovoti su terorizmu, užkirsti kelią ISIS veiklai Irake ir stabilizuoti šalį. Pradėti šią misiją buvo nutarta 2018 m. liepos mėn. NATO viršūnių susitikime Briuselyje, gavus Irako vyriausybės prašymą. Šių metų vasarį NATO gynybos ministrų susitikime buvo pritarta šios misijos išplėtimui.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close