Karantino metu vaikai kenčia dėl girtaujančių tėvų

Karantino sąlygomis vaiko teisių apsaugos specialistai, pagal galimybes, dirba nuotoliniu būdu. Tačiau į visus skubius pranešimus, kai vaiko saugumui kyla realus pavojus, reaguojama nedelsiant, geriausius vaiko interesus siekiama užtikrinti visais atvejais.

Kaip informavo Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) patarėja Prienų r. Rasa Olisevičienė, karantino laikotarpiu Prienų r. gauta 16 pranešimų apie galimą vaiko teisių pažeidimą (sausio mėnesį buvo sureaguota į 31 parnešimą, vasarį nagrinėti 44, kovo mėnesį – 41). Didžioji dalis vaikų į nepatenkinamą padėtį pateko dėl tėvų girtavimo, konfliktų bei smurto artimoje aplinkoje, padažnėjo pranešimų iš skyrium gyvenančių tėvų dėl bendravimo su vaiku tvarkos pažeidimų.

„Karantinui pakeitus daugelio asmenų kasdienybę, pastebėta vaiko teisių pažeidimų gausa dėl tėvų alkoholio vartojimo namuose. Kartu girtaujantys tėvai, arba vienas iš jų, smurtauja, kelia konfliktines situacijas, vaikai mato smurtą, kas žeidžia jų asmenybę. Norisi priminti – nors karantinas kiek apribojo mūsų darbą ir tiesioginį bendravimą su asmenimis, dėl kurių gauname pranešimus, į vaiko teisių pažeidimus reaguojame ir siekiame užtikrinti geriausius vaiko interesus kiekvienoje situacijoje“, – kalba R. Olisevičienė.

Atkreiptinas dėmesys, kad į policijos pranešimus dėl fizinio, seksualinio smurto prieš vaiką, tuomet, kai nei vienas iš tėvų arba vienintelis turimas iš tėvų, negali užtikrinti vaikui saugumo, reaguojama nedelsiant, vykstama į šeimą. Į visus kitus pranešimus reaguojama kiek kitu būdu nei įprastai, pranešimas apie galimą vaiko teisių pažeidimą nagrinėjamas su tėvais, vaikais bei speacialistais bendraujant nuotoliniu būdu, telefonu ir informacinių technologijų pagalba.

Nežiūrint karantino apribojimų, esant poreikiui, vaikui ir toliau inicijuojama psichologo ir kitų specialistų pagalba, nes krizinėse situacijose ne tik reagavimas, bet ir specialistų pagalba yra neatidėliotina. Gelbėja mobilios komandos specialistai, savivaldybės įstaigų socialiniai darbuotojai, psichologai. Pasak R. Olisevičienės, darbas be galimybės turėti gyvą kontaktą reikalauja itin didelio susikaupimo, nematant pašnekovo, sunkiau suprasti jo išgyvenamus jausmus, sudėtingiau surinkti išsamią informaciją apie įvykį, priimti galutinį sprendimą. Neverbalinė kalba ir jos supratimas itin svarbus kasdieniniame vaiko teisių apsaugos specialistų darbe.

Patarėja atkreipia dėmesį, kad girtaudami, konfliktuodami, smurtaudami vienas prieš kitą artimoje aplinkoje tėvai, neužtikrina savo nepilnamečių vaikų būtiniausių poreikių, tinkamo elgesio karantino metu, o dažnas pats jų nepaiso. R. Olisevičienė ragina tėvelius pirmiausiai pagalvoti apie savo vaikus, kaip juos apsaugoti, kaip organizuoti jų laisvalaikį, daugiau bendrauti, būti kartu. Specialistė nuogastauja, kad ir šiuo sudėtingu laikotarpiu, kai vaikui itin svarbus saugumas, ramybė ir emocinis palaikymas, artimiausi šeimos nariai elgiasi neatsakingai.

Vaiko teisių specialistai Prienų r. už bendardarbiavimą dėkoja Prienų r. savivaldybės Socialinių paslaugų centro, Jiezno paramos šeimai centro specialistams, policijos pareigūnams.

VTAS

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close