Gegužės 9-osios, Europos Sąjungos dienos renginiai Birštone prasidėjo artėjant pusiaudieniui, kai į savivaldybės aikštę iškilmingai įžygiavo Karinių oro pajėgų orkestras ir skambant Lietuvos bei ES himnams buvo pakeltos valstybinės vėliavos.

Birštono gimnazijos mokinių parengta meninė kompozicija prasidėjo Justino Marcinkevičiaus žodžiais: „Visa ko pradžia, man atrodo, yra ten, toli vaikystėje, kur žmogus pirmą kartą supranta, kad pasaulyje jis gyvena ne vienas, kad jo rankos ir širdis privalo ką nors pridengti nuo skausmo, prievartos, melo, kad jis privalo būti žmogumi. Tai aukščiausia ir sunkiausia pareiga“.

Jaunieji gimnazistai pademonstravo savo žinias apie Europos Sąjungą, primindami, kad ji buvo sukurta 1950 m. gegužės 9 d., paskelbus Šumano deklaraciją, o šiuo metu ES sudėtyje yra 27 valstybės, kuriančios bendrą ateitį, padedančios viena kitai ištikus sunkumams.

Susirinkusius į Europos dienos minėjimą birštoniečius ir miesto svečius pasveikino Savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, viešnia iš Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Gražina Soltonienė, o renginių organizatorių vardu – Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė.

Nuotaikingą koncertą Europos Sąjungos gimtadieniui surengė Birštono gimnazijos pradinukai. O pabaigoje visi paleido iš rankų geltonus ir mėlynus balionus, uždegė fejerverkus ant šventinio torto, o paskui jį pasidalino.

 

Ieškynės buvo įdomios ir linksmos

16 valandą nuo Birštono savivaldybės startavo „Europos ieškynės“, kurias organizavo Birštono jaunimo klubas ir viešoji biblioteka. Susidarė 5 komandos po 4 žmones, kurie pagal tam tikras užuominas turėjo atspėti šalies pavadinimą ir surasti su ta šalimi susijusį objektą. Šis orientacinis žaidimas pareikalavo ne tik loginio mąstymo, sumanumo, bet ir nemažai geografijos žinių bei fizinės ištvermės.

 

Diskusijų vakaras

Gegužės 10 dieną nemažas būrys birštoniečių bei miesto svečių susirinko į kultūros centre vykusį diskusijų vakarą „Miestelėnai apie ES piliečių teises per savo patirtis“.

Prasidedant vakarui, viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė pasakojo ir demonstravo videomedžiagą apie Europos dienos renginius, kurie buvo surengti ankstesniais metais. Direktorė sakė, kad šiemet ES dienos minėjimas buvo organizuotas penktą kartą. Kiekvienais metais jis vyksta vis pagal kitokį scenarijų. Šį kartą pagal laimėtą projektą buvo suorganizuotas orientacinis žaidimas „Europos ieškynės“, fotografijų paroda „Mano įsimintiniausia akimirka ES šalyje“, konkursas „Europos dienos Birštone akimirkos“ bei ES šalies, kurioje apsilankė daugiausia birštoniečių, rinkimai. ES dienos šventės „Su gimtadieniu, Europa“, projektą finansavo Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Birštono savivaldybės merė, Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongreso narė papasakojo apie savo darbą Strasbūre, Briuselyje, apie galimybes, kurias suteikia ES. Merė, pasakojo apie tai, ką veikia Europos Taryba, kokius klausimus tenka spręsti, o taip pat pasidalijo įgyta asmenine patirtimi, kad europiečiams reikia žinoti savo teises.

Mokytoja Rūta Vileikienė šiemet su 24 gimnazistais lankėsi Europarlamente, į kurį patekti buvo ne taip jau paprasta. Reikėjo laimėti plakato konkursą, pereiti žinių patikrinimą. Laimėta atranka davė galimybę visą savaitę keliauti po Europos šalis ir susipažinti su ES veikla. Kaip sakė mokytoja, vieną dieną visiems 500 mokinių buvo užleistos vietos Europarlamente. Mokiniai tam labai atsakinga ruošėsi, nes po 4 žmones teko dirbti komitetuose (švietimo, kultūros, aplinkos apsaugos). R. Vileikienė pasidžiaugė, kad net 2 Birštono gimnazijos mokiniai buvo komitetų pirmininkai.

– Krito į akis tai, kad visų šalių jaunimas labai aktyvus. Jaunuoliai tikrai labai domisi, kas vyksta ES, drąsiai kėlė rankas, norėdami išsakyti savo nuomonę. Tai buvo puiki patirtis. Po šių išbandymų kai kurie netgi panoro būti politikais, – sakė mokytoja.

Tiek jaunimui, tiek suaugusiesiems buvo įdomu susipažinti su Europos piliečio teisėmis per kitų patirtis, per įdomius pasakojimus. Juk kartais dėl elementarų dalykų nežinojimo prarandame ne tik brangų laiką, bet nukenčiame ir finansiškai.

 

Per Europą – su muzika

Vakaro metu Saulius ir Donatas Petreikiai pakvietė dalyvauti  programoje „Muzikinė geografinė kelionė po ES šalis“. O kadangi šie metai dar yra ir tarmių metai, tai teko pasiklausyti ir įvairiomis lietuvių tarmėmis atliekamų dainų, ypač smagių ir nuotaikingų žemaitiškų.

Muzikantai pasakojo, kokie muzikos instrumentai Europos šalyse yra populiarūs. Teko atrasti labai daug bendrų bruožų ir tokių pačių ar giminingų muzikavimo instrumentų. Beveik visi europiečiai pučia ragelį ar fleitą, didelį ir mažą ragą, dūdą, o lūpinė armonikėlė populiari ne tik Europoje, bet ir Amerikos valstijose.

 

Populiariausia šalis – Italija

Suvedus konkurso „Mano įsimintiniausia akimirka ES šalyje“ rezultatus, pirmoji vieta atiteko Brigitai Gelumbauskienei už fotografijas iš kelionės po Vokietiją.

Antrąją vietą laimėjo Audronė Šidiškienė už fotografijas, kuriose užfiksuotos viešnagės Paryžiuje akimirkos. Trečioji vieta atiteko Vaitauskų šeimai už užfiksuotus įspūdžius Latvijoje, Dovilei Adamonytei – už nuotraukas iš kelionės po Maltos, Gozo salas.

Nors rezultatai rodė, kad birštoniečiai pabuvojo visose Europos Sąjungos šalyse, bet iš jų populiariausia buvo Italija.

Kasmetiniai Europos dienos minėjimai tradiciškai skiriami kokiai nors temai. 2013 metai – Europos piliečių metai, skirti ES piliečių teisėms. Tad ir pagrindinis tikslas – sudaryti palankesnes sąlygas Europos Sąjungos piliečiams naudotis teise laisvai judėti ir gyventi visoje ES, kad jie galėtų lengvai susipažinti su informacija apie savo teises.

Viešosios bibliotekos direktorė A. Jaskūnienė pakvietė ateiti į biblioteką ir čia gauti leidinį, kur suprantamai ir aiškiai yra išdėstytos pagrindinės ES piliečių teisės.

Jau keletą metų Birštone įdomiai ir prasmingai švenčiama Europos diena, sutelkiant ir įtraukiant į įvairias veiklas bendruomenę ir kurorte poilsiaujančius žmones, skleidžiant naudingą informaciją apie ES. Už įdomius, linksmus ir informatyvius Europos dienos renginius reikia nuoširdžiai padėkoti jos rengėjams ir organizatoriams bei partneriams: Savivaldybei, kultūros centrui, sanatorijai „Tulpė“ ir Birštono jaunimo klubui. Laukiame kitų metų Europos gimtadienio.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close