Birštono muziejuje – paroda „Mes stovėjom, ir upė sau plaukė“

Tokiu gražiu pavadinimu, eilutėmis iš poeto Marcelijaus Martinaičio eilėraščio, Birštono muziejuje buvo atidaryta ir visuomenei pristatyta keturių garsiausių Lietuvos fotografų darbų paroda, susijusi su upėmis, vandeniu bei nuostabiu mūsų šalies kraštovaizdžiu.

Mes stovėjom, ir upė sau plaukė.
Mes žiūrėjom, ir vandenys sruvo.
Mes tylėjom, ir nieko nelaukėm,
Plaukė upė, ir nieko nebuvo.
(Marcelijus Martinaitis)

Renginį vedė ir apie vandens reikšmę kiekvieno žmogaus gyvenime bei kūryboje pasakojo Alytaus teatro aktorius Eugenijus Rakauskas. Juk upės vanduo tekėdamas nusineša žmogaus liūdesį, praskaidrina mintis, palengvina skausmą, taip pat suteikia žvalumo ir energijos, atgaivos kūnui ir sielai. Aktorius ta tema skaitė poetės Onos Baliukienės eiles.

Birštono muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė pradėdama renginį paminėjo, kad šiais metais pradedamas antrasis Muziejų kelio etapas, kuris truks trejus metus. Parodos „Mes stovėjom, ir upė sau plaukė“ pristatymas – paskutinis šių metų Lietuvos muziejų kelio renginys. „Nuo šiol trejus metus ieškosim tėvynės Lietuvos kiekviename kraštovaizdyje, ieškosim jos esmės ir tapatybės. Birštonas ir vanduo – labai susiję, juk mes turime trykštančius mineralinio vandens šaltinius ir versmes, turime Lietuvos upių tėvą – Nemuną, iš kurio semiamės stiprybės, o daugelis mūsų krašto upių suneša į jį savo vandenis“, – kalbėjo muziejaus direktorė.

Muziejuje eksponuojami vyresnės kartos keturių žymių fotografų darbai, kurie parodai buvo parengti kartu su Lietuvos dailės muziejumi.

Pirmą kartą vienoje ekspozicijoje pristatyti fotografų Vytauto Augustino, Alfonso Budvyčio ir Nacionalinės premijos laureatų Vytauto Balčyčio ir Algimanto Kunčiaus darbai atstovauja viso nepriklausomybės laikotarpio geriausiems fotografinio meno kūriniams.

Parodos kuratorė Margarita Matulytė teigė, kad šie keturi fotografai fiksavo naująją Lietuvą, modernėjančius miestelius, kaimus ir pačią gamtą, kuri yra neatsiejama nuo kasdieninio gyvenimo. Tarpukario fotografijos meistras Vytautas Augustinas daug fotografavo Nemuną, nes jam buvo svarbi lietuviškos tapatybės išraiška, atgimstančios Lietuvos atsinaujinimas prie tokio stipraus vandens kaip Nemunas.

Pasak parodos kuratorės, eksponuojamos fotografijos sukurtos jautrių žmonių, kurie savo nuotraukose išsaugojo lietuvišką peizažą bei jausmą.
Taip pat buvo prisiminti ir kiti žinomi fotografai, tokie kaip Romualdas Rakauskas, Antanas Sutkus, sugebantys ne tik fiksuoti vaizdus, bet jausmingai prakalbinti gamtą ir perteikti per fotografijas žmonėms.
Renginio metu koncertavo Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvas „Jieznelė“.

Už gražų renginio pristatymą muziejaus darbuotojams ir svečiams dėkojo Birštono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė.

Paroda veiks iki spalio 31 dienos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close