Formuokime dailų kūną su funkciniais diržais

Pirmą kartą apsilankius neseniai duris atvėrusiuose „Sveikatos namuose“ gali sukelti nuostabą iš pirmo žvilgsnio keistai atrodantys, lubose įmontuoti diržai. Tai – funkciniai diržai.

Pirmieji fukciniai diržai, specialistų vadinami TRX (Total Resistanceexercises – bendro pasipriešinimo pratimai), atsirado Jungtinėse Amerikos Valstijose, kariniame jūrų laivyne. TRX autorius ir kūrėjas – Rendi Hetrik, 14 metų tarnavęs laivyne. Pasirengimui misijoms buvo reikalinga treniruočių įranga, todėl po daugelio eksperimentų ir buvo sukurta TRX. Rendi iš seno kovinio diržo ir parašiuto virvių padarė įrenginį, kurį buvo galima pakabinti virš durų ir juo atlikti šimtus pratimų. Treniruočių programos buvo tobulinamos, kol ir atsirado TRX – pakabinama sistema, kuri veikia padedant žmogaus kūno svoriui.

„Sveikatos namuose“ vykusios Atviros dienos metu visus norinčiuosius išbandyti funkcinius diržus pasitiko sertifikuota sveikatingumo ir kūno rengybos (fitneso) trenerė Elena Zhidovichene, spinduliuojanti teigiama energija ir ramybe. Ji ne tik vedė praktinį užsiėmimą, bet ir atsakė į visus rūpimus klausimus. Prieš pradėdama užsiėmimą trenerė paaiškino, kad treniruotės su funkciniais diržais metu efektyviai treniruojamas visas kūnas, ypač gilieji raumenys, kurie dažnai nebūna treniruojami kitų sporto šakų užsiėmimuose. Elena tikino, kad pratimai su funkciniais diržais tinka bet kokios fizinės parengties, bet kokio amžiaus žmonėms, kūno masė taip pat nėra svarbi – svarbiausia yra kūno padėtis ir jos valdymas. Treniruočių metu kūno masė palaikoma rankomis arba kojomis, kūnui suteikiamos skirtingos pozicijos įvairiais kampais. Trenerė kalbėjo, kad treniruotės gali būti labai įvairios: jėgos, ištvermės, balanso ar lankstumo. Elena sakė, kad diržai yra vienas mėgstamiausių jos darbo įrankių, nes pratimai su jais gerina sąnarių stabilumą, širdies veiklą, padeda išvengti traumų, didina ištvermę ir jėgą, lankstumą, stiprina paviršinius ir giliuosius raumenis, koreguoja laikyseną, formuoja dailų kūną.

Užsiėmimo metu Elena leido pabandyti patiems atlikti apšilimo, tempimo, atpalaidavimo, mobilumo, stabilumo ir jėgos pratimus, mokė taisyklingai daryti „lentos“ pratimą, akcentavo viso kūno svarbą šitam pratimui. Be abejo, taisyklingai atlikti šį pratimą nėra lengva, ramino trenerė, tačiau, pasak jos, viskas ateina su laiku. Ji sakė, kad yra klientų, kurie pradėjo daryti „lentos“ pratimą nuo pačios paprasčiausios variacijos, be diržų, o dabar jį atlieka ne tik laikydami kojas kilpose, bet dinamiškai, integruodami kitą judesį.

                         Viso susitikimo metu nesiliaujanti šypsotis trenerė taisė klaidas, kiekvienam aiškino, ką daro ne taip, ir skatino nenusivilti, jei vienas ar kitas pratimas nesiseka. Ji sakė, kad sportuojant nereikia užsibrėžti per didelių tikslų, geriau turėti mažesnius tikslus ir po truputį juos „didinti“. Kalbėdama apie norimo rezultato siekimą, Elena akcentavo žmogaus fizinį pasirengimą, sistemingą užsiėmimų lankymą. Paklausus, kiek reikia treniruočių norit pasiekti savo tikslą, trenerė sakė, jog pakanka vienos dviejų treniruočių per savaitę, jei treniruotės derinamos su kitu sportu. Moteris teigė, kad treniruoklis (funkciniai diržai) telpa į nedidelį maišelį ir suteikia laisvę sportuoti savarankiškai kur tik norite: salėje, lauke, namuose, viešbutyje ar kitoje vietoje. Tačiau pradedantiesiems trenerė tikrai nerekomenduoja eksperimentuoti patiems. Pratimai su diržais reikalauja pasiruošimo ir trenerio pagalbos, būtina nors kartą apsilankyti profesionalo vedamoje treniruotėje, išsiaiškinti treniruočių specifiką ir pasimokyti tinkamai atlikti pratimus. Elena kalbėjo, kad dažnai klientas, pamėgęs šią sporto rūšį, nenustoja treniruotis ilgą laiką – juk ir krūvį visada galima didinti, pritaikyti asmeniškai net grupėje. Patys pratimai turi daug variacijų, todėl nepabosta. Nenustojanti mokytis ir tobulėti Elena tikino, kad šiais laikais treneris yra ne tik žmogus, kuris parodo, kaip taisyklingai atlikti pratimą. Treneris – tai ir mokytojas, ir psichologas, ir mitybos konsultantas. Trenerė pabrėžė, kad jokiu būdu negalima pamiršti mitybos, nes subalansuota mityba aprūpina organizmą visomis reikalingomis medžiagomis, suteikia energijos, neapsunkina, padeda mesti svorį.

Pasiteiravę apie treniruočių kainas, sužinojome, kad 4 užsiėmimų abonementas kainuoja 30 eurų, 8 užsiėmimų – 54 eurus. Abonementas galioja 4 savaites, treniruotės vyksta antradieniais ir ketvirtadieniais, yra galimybė pasirinkti laiką. Trenerė dirba su 6 žmonių grupe, kad spėtų prieiti prie kiekvieno, padėti, patarti. Parašius į socialinio tinklo paskyrą „Sportuok su Elena“, trenerė mielai atsakys į visus rūpimus klausimus ir užregistruos jus į treniruotes.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close