RUGSĖJO 28 D. – PASAULINĖ PASIUTLIGĖS DIENA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas (NVSC) kviečia kartu paminėti pasaulinę pasiutligės dieną. Geriausia pasiutligės prevencija – augintinių skiepijimas, tinkama gyvūnų priežiūra ir rizikos grupių asmenų apsauga.

Pasiutligės rizika

Užsikrėsti pasiutlige galima įkandus arba apseilėjus sergančiam gyvūnui.

Lietuvoje 2018 m. nustatytas vienas gyvūno pasiutligės atvejis (nugaišusi lapė). 2016 m. ir 2017 m. Lietuvoje gyvūnams pasiutligės nebuvo nustatyta. Dėl kasmet rudenį ir pavasarį vykdomos laukinių gyvūnų vakcinacijos, išmėtant jaukus su vakcina, nuo 2006 m. beveik 100 proc. sumažintas gamtinių pasiutligės židinių skaičius.

Lietuvoje užsikrėsti pasiutlige rizika yra labai maža, tačiau vis dar didelė pasiutligės rizika – keliaujantiems į pasiutligės endemines šalis (Afrika ir Azija). Europoje 2016–2018 m. kasmet registruota po vieną įvežtinį žmogaus pasiutligės atvejį.

Augintinių skiepijimas – efektyvi prevencijos priemonė

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis kasmet nuo pasiutligės paskiepijama beveik apie 100 tūkstančių šunų. Gerokai mažiau paskiepijama kitų gyvūnų: kačių, galvijų, arklių, avių, ožkų.

Augintinių skiepijimą numato teisės aktai. Šunys, katės ir šeškai turi būti vakcinuojami nuo pasiutligės kasmet. Paskiepydami savo augintinius sumažinsime pasiutligės riziką žmonėms ir išvengsime baimės užsikrėsti šia pavojinga liga.

Tinkama gyvūnų priežiūra

Kiekvienas gyvūno savininkas privalo užtikrinti, kad jo augintinis nesukels grėsmės žmonių sveikatai ir nepažeis kitų asmenų interesų. Tačiau kasmet apie 700 asmenų kreipiasi į Kauno miesto gydymo įstaigas, dėl įkandimų gydymo. Apie 60 proc. nukenčia nuo savų arba žinomų gyvūnų. 80 proc. asmenų nukenčia nuo šunų.

Įkandimo gydymas

Jeigu įkando gyvūnas, pirmiausiai žaizdą reikia nuplauti su muilu ir vandeniu, po to kreiptis medicinos pagalbos. Medikai pasirūpins Jūsų žaizda ir padės nustatyti pasiutligės riziką. Jeigu galima nustatyti koks gyvūnas įkando ir surasti jo šeimininką, NVSC specialistai organizuos, o veterinarijos specialistai atliks gyvūno stebėjimą 14 dienų, kad įsitikintų ar gyvūnas neserga pasiutlige.

Jeigu gyvūnas laukinis arba be priežiūros, vertinamos įkandimo aplinkybės. Jeigu įtariama, kad gyvūnas galėtų būti pasiutęs, nukentėjusiam asmeniu skiriamos 5 pasiutligės vakcinos dozės.

Profilaktiniai pasiutligės skiepai pagal profesinę riziką

Darbdaviai raginami paskiepyti darbuotojus, kuriems yra didelė rizika užsikrėsti pasiutlige: pavyzdžiui veterinarams, miškininkams, medžiotojams, iškamšų gamintojams, urvų tyrėjams, dirbantiems gyvūnų prieglaudose ar laboratorijose, kitiems, galintiems turėti sąlytį su pasiutlige ar dirbantiems endeminėse šalyse.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close