Šiemet pavasaris pavėlavo daugiau kaip 3 savaites. Ankstesniais metais balandžio pabaigoje jau būdavo susprogę medžiai, laukus dengdavo žaluma, prisagstyta geltonų pienių žiedų. Darbai pristabdyti ne tik laukuose, bet ir miškuose.

Prienų miškų urėdijoje pirmosios sodinti medelius pradėjo Birštono, Meškapievio ir Išlaužo girininkijos. Šiais metais Prienų miškų urėdijos miškuose bus sodinama nedaug, apie200 hakirtaviečių. Pasak vyr. miškininko J. Koklevičiaus, likvidavus škvalo padarinius, jau grįžtama prie įprastinių plotų.

– Gryno, šimtaprocentinio sodinimo gal bus apie130 ha,70 ha– mišraus atkūrimo, derinant atželdinimą su sodinimu. Tose kirtavietėse, kur šlapia ir vyrauja lapuočiai, nėra reikalo naudoti lėšas, atžels savaime, gal tik dirvą reikės kai kur papurenti, – sakė J. Koklevičius.

Daugiausia sodinti turės „Verknės“ girininkija, kur numatoma pasodinti ir atželdinti apie40 ha, taip pat25 haplanuojama apsodinti Birštono girininkijos miškuose. Pagal medžių rūšis pirmoje vietoje yra eglė, antroje – pušis, trečioje – beržas.

Urėdija daugumą medžių daigų ir sodinukų perka iš medelynų, kurie užsiima jų auginimu. Pasak J. Koklevičiaus, perspektyvoje yra daigų pirkimas. Norint išsiauginti gerą sodinamąją medžiagą, reikia turėti tinkamas sąlygas, tad auginti daigus kiekvienoje urėdijoje neracionalu.  Kiekvienas rimtas medelynas aprūpina aplinkines urėdijas kokybiškais daigais.

Pasak vyr. miškininko, šiemet urėdijos teritorijos miškuose bus pasodinta daugiau kaip pusė milijono jaunų medelių, iš kurių tik apie 150 tūkst. yra pačių užsiauginti.

Vėluojantis pavasaris verčia miškininkus skubėti. Nors J. Koklevičius tokį gamtos nesusipratimą nelinkęs labai sureikšminti.

– Ankstesniais metais balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje sodinimo darbus baigdavome. O šiemet pradėjome sodinti tik trečiajame dešimtadienyje. Ilgai užsitęsė žiema, ilgai neišėjo įšalas iš dirvos, negalėjome pradėti darbų įprastu laiku.  Tačiau žinome, jog daugiausia medelių prigijimui įtakos turi gamtos sąlygos po sodinimo. Jeigu bus sausa, kol šaknys gerai neįsitvirtinusios, bus nelabai gerai, prigijimas nebus šimtaprocentinis, tačiau, jeigu bus naktys vėsios, užteks lietaus, tai tas vėlavimas nelabai ir pakenks, – įsitikinęs ilgametis specialistas.

Kol kas gamta palanki miškininkams – šiluma nelepina, saulė irgi nesirodo, tad įsikabinti liaunutėmis šaknimis į drėgną ir purią žemę medeliai turi visai neblogas sąlygas. Jeigu darbai vyks sėkmingai, pirmajame gegužės dešimtadienyje sodinimas turėtų būti baigtas.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close