Jaunieji miško bičiuliai pasitikrino žinias

Balandžio 23 dieną į Šilavotą susirinko penkių Prienų rajono mokyklų jaunieji miško bičiuliai laikyti pakopų normatyvų. Kaip ir kiekvienais metais, gausus būrys miško draugų buvo gerai pasiruošę atsakyti į įvairius klausimus apie miško augalus, medžius, žvėrelius ir paukštelius.

Prie stalų susėdo Šilavoto pagrindinės mokyklos JMB nariai (mokytoja Rita Kišonienė), Balbieriškio pagrindinės mokyklos (mok. Irena Petraškienė), Balbieriškio pagrindinės mokyklos Kunigiškių pagrindinio ugdymo skyriaus (mok. Ona Žvaliauskienė), Revuonos vidurinės mokyklos (mok. Lina Guobienė ) ir „Ąžuolo“ progimnazijos Nemuno pradinio ugdymo skyriaus jaunieji miško bičiuliai (mok. Jūratė Skindzerienė).

Mokytojus ir mokinius pasveikino Šilavoto pagrindinės mokyklos direktorė Valentina Radzevičienė  ir mokytoja R. Kišonienė.

Vertinimo komisijoje buvo visi mokytojai, Švietimo centro specialistė Oksana Radzvilavičienė ir Prienų miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistas, JMB koordinatorius Kastytis Tarasevičius.

I, II ir III pakopų normatyvus laikė 44 mokiniai. Daugiausia buvo laikančiųjų I pakopos normatyvus, net 34. Jiems reikėjo teisingai atsakyti į 20 klausimų apie JMB veiklą, elgesio gamtoje taisykles. Visi teisingai atsakė į klausimus: kas draudžiama daryti miške ir kas gresia už draudimų nesilaikymą, kaip teisingai pasodinti medelį, kokių krūmų uogos nuodingos, kokie medžiai sulapoja vėliausiai. Tiesa, iškilo ir neaiškumų, grupuojant medžius ir krūmus. Pavyzdžiui, liko neaišku, prie kurių priskirti šermukšnį? Kaip paaiškino K. Tarasevičius, visi buvo teisūs, nes šermukšnis yra ir medžio, ir krūmo formos.

II pakopos normatyvus laikė 5 mokiniai. Jiems reikėjo daug žinoti, kad atsakytų į 34 klausimus. O jie buvo pakankamai painūs ir sunkūs, reikalaujantys didesnio pasiruošimo. Kokie grybai yra nuodingi? Kokios augalų dalys naudojamos vaistams? Kur ir kaip galima įsirengti poilsiavietę? Ką atspindi miško gaisringumo klasė? Kaip teisingai pakabinti inkilą? Kokie medynai vyrauja Lietuvos miškuose?

Trečios, aukščiausios pakopos normatyvus laikė irgi 5 mokiniai. Jų laukė 21 sudėtingas klausimas. Teisingai atsakius buvo galima tikėtis aukščiausio įvertinimo ir papildomų balų stojant į miškininkystės specialybės mokymo įstaigas.

Ilgiausią stažą turintys jaunieji miško bičiuliai, norintys įgyti III pakopos pažymėjimą, turėjo būti susipažinę su miško ir pomiškio sąvokomis, mokėti apibūdinti, kas yra trakas, žinoti apie Natura 2000, išmanyti privačių miško savininkų teises ir pareigas, žinoti, kokių dokumentų ir leidimų reikia norint kirsti ir gabenti medieną ar malkas, o taip pat žinoti, kokios priemonės taikomos laiku neatkūrus iškirsto miško, ir dar daug kitokių įdomių dalykų.

Atidavę pakopų normatyvų atsakymus vertinimo komisijai, jaunieji miško bičiuliai išvyko į ekskursiją po Šilavoto davatkyną. Ši išvyka vaikams labai patiko, nes buvo galima smagiai palakstyti po mišką ir sužinoti įdomių dalykų apie čia gyvenusias moterėles ir apie dabartiniais laikais vykstančius renginius.

Visiems laikiusiems jaunųjų miško bičiulių pakopų normatyvus K. Tarasevičius įteikė Prienų miškų urėdijos atminimo dovanėles ir lankstinukus. Tiek mokytojai, tiek JMB koordinatorius pasidžiaugė geromis vaikų žiniomis ir išmanymu.

Pažymėjimus ir JMB ženklelius vaikai gaus dar iki mokslo metų pabaigos.

Stasė Asipavičienė

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close