Miškas – žmogui, žmogus- miškui…

Į mišką pavasarį einame norėdami pasidžiaugti pirmosiomis žibutėmis, vėliau uogauti, grybauti ar paprasčiausiai pabūti gryname ore. Norime gamtoje atrasti grožį ir harmoniją, malonumą ir džiaugsmą bei sielos ramybę.

 

Tik vargu ar mus gerai nuteiks miško glūdumoje suverstos krūvos statybinių atliekų, padangų ir metalo laužo. Kai kurie miško lankytojai piktinasi, kad miškininkai nesutvarko ir nesurenka šiukšlių. Bet ar tai jų pareiga ir darbas? Kiekvieno apsilankiusiojo miške šventa pareiga yra nepalikti jokių šiukšlių, neteršti gamtos namų. Juk mes tik svečiai, atėję pasiimti mums teikiamų dovanų.

Visi puikiai žinome, kad buitines atliekas reikia rūšiuoti ir išmesti į joms skirtus konteinerius. Įvairius baldus, buitinę techniką, padangas galime pristatyti į stambių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Atrodo, žmonės turi galimybes tai atlikti tvarkingai ir civilizuotai. Tik kažkodėl miške šiukšlių kiekis mažėja labai lėtai. Ir nubaustų nėra daug.

 

Baudos įspūdingos, bet šiukšlintoją reikia pagauti už rankos

Kodėl? Visų pirma, reikia pagauti žmogų, darantį šį pažeidimą. Miškininkai ar aplinkosaugininkai po darbo valandų rečiau būna miške, tad pažeidėjai tuo ir naudojasi. Kartais pavyksta ir kitais būdais nustatyti šiukšlių savininką, kuris turi susimokėti baudą, likviduoti šiukšles ir atlyginti gamtai padarytą žalą.

Kuo daugiau šiukšlių paliksite, tuo didesnės baudos galite sulaukti. Ypač didelės baudos gresia paliekantiems pavojingas atliekas, tokias kaip akumuliatoriai, buitinės chemijos produktai, dažai, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užterštos pakuotės, tepalai ir kitos žmogui, gyvūnams ir gamtai kenkiančios medžiagos.

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad, užteršus mišką nedideliu kiekiu atliekų, teršėjų laukia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 90 eurų. Didėjant teršalų kiekiui, didėja ir baudų dydžiai. O didžiausia atsakomybė tenka tiems, kas miškus teršia pavojingomis atliekomis: aplinkos užteršimas vieno kubinio metro ir didesniu atliekų kiekiu užtraukia baudą nuo 1 400 eurų iki 2 400 eurų. Už aplinkos užteršimą penkių kubinių metrų ir didesniu pavojingų atliekų kiekiu jau baudžiama net iki 4 300 eurų bauda. Atsižvelgiant į pažeidimus, būna ir dar griežtesnė atsakomybė. O be šių baudų, pažeidėjų laukia ir žalos gamtai atlyginimas, kurio sumos tikrai būna įspūdingos.

 

Mokėti niekas nenori…

„Nedidelius kiekius buitinių atliekų, baldų, padangų, automobilių detalių galima atvežti į aikšteles nemokamai. Ir daugelis žmonių taip daro. Tačiau dažnai atliekas, tarp jų ir metalo laužą (automobilių kėbulų detales), atveža nelegalių automobilių dirbtuvių ar taisyklų savininkai. Kadangi vežama daugiau, tai yra jau gamybinės atliekos ir už jas reikia susimokėti. O mokėti niekas nenori, tad tokios atliekos ir atsiduria miške“, – sako Prienų gamtos apsaugos agentūros vedėjas Česlovas Meržvinskas.

Tai, kad nemažai šiukšlių aptinkama miškuose, patvirtino ir VĮ Valstybinės miškų urėdijos Prienų regioninio padalinio miško apželdinimo ir apsaugos inžinierius Kęstutis Laukaitis.

„Vasarą, kai miške lankosi uogautojai ir grybautojai, aptinkama jų buvimo pėdsakų: primėtytų plastmasinių butelių, popierių ir kt. Tačiau pikčiausia, kad randama atvežta atlikusių statybinių medžiagų. Rudenį ir pavasarį, kai keičiamos automobilių padangos, jų atsiranda ir miškuose. Galime pasidžiaugti, kad tokių atvejų mažėja, gal žmonės darosi sąmoningesni ir supranta, kad negalima teršti gamtos“, – sakė K. Laukaitis.

 

Daugiausiai šiukšlintojų sutinkama priemiesčių miškuose, bet…

Paprastai daugiausiai šiukšlių atvežama į priemiesčių miškus. Vos kelis šimtus metrų už miesto pavažiavus keliuku jau randi vieną ar kitą „suvenyrą“: keletą padangų, irstantį fotelį, suskilusį klozetą. Važinėjant Prienų šilo keliukais galima rasti nemažai žmogaus buvimo gamtoje pėdsakų.

Stebina, kai žmonės reikalauja sveikos ir švarios gamtos, rekreacinių įrenginių, tačiau patys teršia gražiausius gamtos kampelius. Kam gabenti šiukšles į mišką ir rizikuoti gauti už tai baudą, jei kiekvienoje seniūnijoje ar miesto teritorijoje veikia atliekų tvarkymo sistema, kurios pagrindinis tikslas ir yra suteikti sąlygas žmonėms tinkamai tvarkyti savo sukauptas atliekas?

Dar aplinkosaugininkai pastebėjo, kad nemažai šiukšlių miškuose atsiduria tose vietovėse, kur ribojasi rajonai. Kyla įtarimas, kad į prieniečių miškus vienoje vietoje šiukšles atveža Alytaus ir Kauno rajonų gyventojai.

Štai pasivaikščiokime gražiuoju Žvėrinčiaus miško taku. Prieš pusantrų metų čia buvo pastatytos naujos skulptūros, sutvarkytos poilsiavietės, įrengta laužavietės. Viskas buvo gražu, kol taku nepradėjo naudotis miško svečiai. Naudotis infrastruktūra reikia, nes ji ir sukurta žmonėms, tačiau kaip atrodo aplinka po iškylos? Išmėtyti buteliai, celofaniniai maišeliai, cigarečių nuorūkos. O juk netoliese stovi šiukšliadėžė, jeigu jau nesugebame išsivežti to, kas liko po iškylos.

VĮ Valstybinių miškų urėdijos Prienų regioninio padalinio specialistai kiek gali rūpinasi ir palaiko tvarką bei švarą miške, ypač rekreaciniuose objektuose. Tačiau privačių miškų savininkai taip pat kenčia nuo šiukšlintojų. Kaip paminėjo Č. Meržvinskas, kiekvienas privataus miško savininkas atsako už tvarką nuosavame miške. Ir už tas nelegalias šiukšlių ir metalo laužo krūvas.

Neseniai grybautojai pranešė apie metalo laužo (išardytų automobilių detalių) krūvą privačiame miške Vėžiongirėje. Šia miškas yra toliau nuo miestelių, gana atoki teritorija, tad manoma, jog tokią dovaną gamtai galėjo palikti vietiniai „verslininkai“. Bet nepagautas – ne vagis…

Miško savininkų bausti neskuba

Č. Meržvinskas paminėjo, jog bausti neskubama – pirmiausia miško savininkas informuojamas, kad reikia sutvarkyti nuosavoje valdoje esančias šiukšles, vėliau dar paraginamas, o paskui, jeigu nereaguoja, tenka ir nubausti. Ir nieko čia nepadarysi, kiekvienas atsakingas už savo turtą ir netvarką jame. Kartais miško savininkas gyvena visai ne šiame regione ir net nežino, kas darosi jam priklausančioje valdoje. Tokia pati tvarka galioja ir valstybiniuose miškuose. Tačiau čia specialistai geriau prižiūri mišką, pavažinėja miško keliukais ir atvežtas šiukšles stengiasi surinkti. Didžiagabarites šiukšles ir padangas veža į stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles, nors tai turėtų padaryti patys gyventojai.

Visgi VĮ Prienų regioninio padalinio vyr. miškininkas Tadas Zubavičius patikino, kad kiekvieną pavasarį, kai tvarkoma aplinka ir renkamos šiukšlės prie pagrindinių kelių, jų surenka vis mažiau. Vadinasi, žmonės jau pradeda suprasti, kad reikia apsikuopti ne tik savo kieme, bet ir viešose vietose, lankytinuose objektuose, kur leidžiame laisvalaikį.

Gamtos mylėtojai saugo miškus, piketuoja, kad nebūtų kertami medžiai, bet gal reikėtų rengti ir šiukšlių rinkimo akcijas? O gal net ir vieną kitą pažeidėją išaiškinti, rimtai pakovoti, kad žmogus ne tik priimtų miško dovanas, bet mokėtų ir elgtis gamtoje, nepaliktų miškui visai nereikalingų „civilizacijos dovanų“.

Jau šį savaitgalį vairuotojai pradės keisti automobilių padangas. Aplinkosaugininkai labai prašo gyventojų elgtis atsakingai ir nereikalingas padangas priduoti į atliekų surinkimo aikšteles, bet jokiu būdu nevežti į mišką.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close