„Kantar TNS“ tyrimas: kas ketvirtas gyventojas laisvalaikį leidžia lysvėse

Daugiau nei ketvirtadalis šalies gyventojų (27,7 proc. arba beveik 600 tūkst.) pailsi darže ir sode – tokius duomenis atskleidė šviežias rinkos tyrimų bendrovės „Kantar TNS Atlas“ tyrimas, be kitų aspektų tiriantis gyventojų hobius.

 

Sodininkystę ir daržininkystę kaip savo hobi ar veiklą dažniau linkusios įvardyti moterys – tuo užsiima kas trečia moteris (34,6 proc.), tačiau ir vyrai nenumoja į šį hobį ranka – domisi maždaug kas penktas (20 proc.).

 

„Posakis, kad subrendus traukia prie žemės, turi akivaizdžios tiesos – iš demografinių duomenų matome, kad kuo vyresni žmonės, tuo dažniau jie linkę užsiimti sodu ar daržu. Pavyzdžiui, tarp vyresnių nei 40 metų žmonių 37,6 procento užsiima šia veikla ar hobiu, tuo tarpu iki trisdešimties – tokių yra vos 9 procentai“, – sakė „Kantar TNS“ Media tyrimų vadovė Sigita Berenė.

 

Kuo mažesnis miestas, tuo jame santykinai yra daugiau žmonių, užsiimančiu daržu ar sodu. Mažiausiose, iki 2 tūkst., gyvenvietėse pusė žmonių tai įvardija kaip veiklą, kuria užsiima arba hobi (45,5 proc.). Tuo tarpu Vilniuje tokių žmonių yra 15,3 proc., Kaune 17,4 proc., o Klaipėdoje 14,6 proc.

 

Potraukį turėti nuosavą žemės lopinėlį liudija ir žoliapjovių turėtojų kiekis: „Kantar TNS Atlas“ duomenimis, maždaug trečdalis šalies gyventojų (32,3 proc.), t.y. beveik 700 tūkst., turi žoliapjoves. Norą turėti lysvių ne iš būtinybės, o dėl grožio ir malonumo, pastebi ir sėklų pardavėjai.

 

Daržus žmonės sodina dabar ne tik dėl naudos ar noro užsiauginti nuosavo derliaus, bet ir dėl laisvalaikio. Ypač populiarios tapo 1 kv. m. lysvės arba daržovių auginimas balkonuose. Juose auginami ne tik prieskoniniai augalai, bet ir pomidorai, agurkai ir kitos daržovės. O daržo lysvės tampa kiemo puošmena, dekoratyvumu neretai lenkiančia gėlynus, – sakė „Žalios stotelės“ sėklų skyriaus vadovė Liucija Kunigiškytė.

 

Nors per pastaruosius trejus metus potraukis sodininkauti ar daržininkauti santykinai šiek tiek apmalšo (apie 3 proc. punktais nuo 30,8 proc.), sodas ir daržas išlieka viena populiariausių veiklų. Ją lenkia tik knygų skaitymas (beveik 40 proc.), aktyvus poilsis bei iškylavimas gamtoje (30,3 proc.) ir įvairūs savęs tobulinimo mokymai bei naminių gyvūnų priežiūra (po maždaug 29 proc.).

 

Kantar TNS Atlas™ tyrimas analizuoja įvairius žmonių pirkimo ir vartojimo įpročius. Tyrimą sudaro klausimai apie daugiau nei 90 produktų grupių vartojimą, prekės ženklų žinomumą ir polinkį rinktis tam tikrus dalykus. Klausimai apima respondentų požiūrį į reklamą žiniasklaidoje, laisvalaikį, vertybines nuostatas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close