Agurkai – vienos skaniausių ir sveikiausių lietuviškų daržovių. Juos galime valgyti žalius, paraugintus ir konservuotus. Dabar toks metas, kai agurkai dera ir šiltnamiuose, ir lysvėse. Daugelis mėgsta šiek tiek paraugintus ar konservuotus agurkėlius prie įvairių patiekalų. Tad pateikiame keletą receptų, kuriuos pasiūlė juos išbandžiusios šeimininkės.

 

Skanūs rauginti agurkai

Reikės: agurkų tiek, kad būtų pilnas trijų litrų stiklainis (priklausomai nuo agurkų dydžio, gali būti 1,5–2 kg), 0,5 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų, saujelės žalių krapų, arbatinio šaukštelio garstyčių sėklų, keleto juodųjų serbentų lapų, kelių krieno lapų arba gabalėlio šaknies, 3 v. š. druskos (nejoduotos).
Agurkus nuplaukite ir palikite šaltame vandenyje porai valandų. Ant dugno sudėkite serbentų lapus, krapus, garstyčių sėklas, krienus. Vėliau dėkite į stiklainį agurkus ir užpilkite pasūdytu šaltu filtruotu vandeniu.
Uždarykite dangčiu ir palikite virtuvėje 2–3 dienoms. Po trijų dienų galima ragauti, bet ilgiau pastovėję agurkai bus dar skanesni.

 

Marinuoti agurkai

Reikės: krapų, serbentų, vyšnių, krienų lapų, česnako, lauro lapelių, pipirų; marinatui: 1 v. š. šaukšto acto esencijos, 2 v. š. cukraus, 1 v. š. druskos, 1 litro vandens.

Į stiklainiukus sudėkite blanširuotus agurkėlius, krapus, česnako skilteles, pipirus, po kelis skirtingus lapelius. Užvirinkite marinatą (vanduo, druska, cukrus), supilkite ant agurkų, pridenkite dangteliais ir palaikykite, kol gerokai atvės. Nupilkite skystį atgal į puodą, pilkite acto esenciją, dar kartą užvirinkite ir, užpylę verdančiu marinatu, uždarykite.

 

„Pagiringi agurkai“

Reikės: 2 kilogramų agurkų, 2 krapų žiedynų, 5 juodųjų serbentų lapų, 4 vyšnių lapų, 2 ankščių raudonųjų aitriųjų paprikų, 3 skiltelių česnako, 30 g krieno šaknies, 10 grūdelių pipirų, 75 g druskos, 50 g degtinės, 1,5 litro vandens.

Šviežius agurkus gerai nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir iš karto dėkite į šaltą vandenį, tegul jame pamirksta 3 valandas.Kai agurkai pamirksta, sudėkite į stiklainį, perklojant krapais, nuvalytomis česnako skiltelėmis, pipirų grūdeliais. Paruoškite šaltą sūrymą, užpilkite juo agurkus, ant viršaus užpilkite 2 valgomuosius šaukštus degtinės ir sandariai uždenkite plastikiniu dangteliu.

Iš karto agurkus išneškite į rūsį arba dėkite į šaldytuvą.

Tokius agurkus po savaitės bus galima valgyti. „Pagiringi agurkai“ bus tokie pat žali, kvapnūs ir traškūs kaip ir švieži. Labai gerai išsilaiko šaldytuve arba rūsyje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close