Kūrybinėse dirbtuvėse 10 stebinančių inovatorių idėjų virto prototipais ir produktais

Įsibėgėjo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuojamos išskirtinės kūrybinės dirbtuvės „Išmanūs daiktai“. Tai praktiniai užsiėmimai, kurių metu idėjos virsta inovacijomis, o kūrėjai darbus atlieka pasitelkiant įvairius įrenginius ir technologijas. Jose dalyvauja 10 jaunų (iki 3 metų) įmonių. Pastarosios techninių kūrėjų erdvėje VGTU „LinkMenų fabrike“ jau daugiau kaip mėnesį kuria arba tobulina skirtingų gaminių prototipus. Įmonėms padeda „LinkMenų fabriko“ mentoriai.

„Šiuo metu darbų įkarštis jau eina link pabaigos. Inovatorių vystomos idėjos yra unikalios, kurios stebina ne vieną. Įdomu dalyvauti šiame procese ir pamatyti, kaip idėjos tampa prototipais. Turime skatinti talentingus žmones ir naujus verslus, kurie gali sukurti naujoves rinkai, o kūrybinės dirbtuvės – puiki vieta realizuoti idėjas praktiškai“, – sako MITA direktorius Kęstutis Šetkus.

10 perspektyvių inovatorių idėjų, su kuriomis galima susipažinti: 

1. Vienkartiniams neperdirbamiems puodeliams iš popieriaus arba plastiko įmonė MB „Hyraus trys” sako – ne! Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvaujanti įmonė rado alternatyvą – kanapių pluoštą, iš kurio gaminami puodeliai suirtų patys. Lietuvos pramonė neišnaudoja visų kanapės galimybių. Tad šis sprendimas plečia žaliavų pasirinkimo ribas bei siekia apsaugoti gamtą nuo taršos.

2. Giedriaus Tamulaičio muzikinio įrenginio „Social sequencer“ prototipą galime vadinti socialine inovacija, jungiančia žmones. Pirminį prototipą įmonė jau turėjo sukūrusi. Įrenginiu kiekvienas gali sukurti melodiją naudodamas įrenginio lentą, suskirstytą kvadratais, kurių kiekvienas žymi taktą, su kaladėlėmis, kurios atitinka tam tikrą muzikos instrumentą. Šiuo metu dirbtuvių dalyviai prototipą tobulina. Norima sukurti iš viso tris lentas, kad keli žmonės drauge kurtų vieną melodiją. Taip pat tobulinamas įrenginio dizainas, siekiama, kad jis būtų kuo paprastesnis ir suprantamesnis vartotojui.  Prietaiso naudojimo galimybės didelės, jis gali būti tiek laisvalaikio pramoga, tiek gydymo (muzikos terapijos) būdas.

3. Juk būtų neblogai pradėti reabilitaciją  iš karto po traumos, nelaukti 4 savaičių, kol sugis sužaloti audiniai? Jau visai netrukus tai bus įmanoma. Įmonė MB „Creatus“  3D spausdintuvu gamina EXO x3M įtvarus, pastarieji suteikia galimybę atlikti fizioterapijos procedūras nenuimant įtvaro, todėl reabilitaciją galima pradėti iš karto po traumos. Toks reabilitacijos paspartinimas sumažina potrauminių komplikacijų riziką. Be to, itin atvira įtvaro struktūra suteikia galimybę juos naudoti esant atviriems lūžiams ar pooperaciniu periodu, nes lengva prižiūrėti po šiais įtvarais esančias žaizdas. Tačiau pacientams turbūt svarbiausia, jog EXO x3M įtvarai yra atsparūs vandeniui, oda gali kvėpuoti, tad neniežti, o esant patinimui įtvarą galima kiek praplėsti, kad jis nespaustų.

4. Ne tik sudėtingi įrenginiai gali būti vadinami inovatyviais ir išskirtiniais. Štai  ypatingus švytinčius papuošalus kuria Tomas Jaskauskas. Panašių nerastumėte niekur kitur. Autorius, dirbtuvėse siekia išgauti naujas papuošalų spalvas bei švytėjimą tamsoje. Šie papuošalai unikalūs, nes jungiant medį bei keletą skirtingų medžiagų gaunamas vienalytis objektas, kuris pasižymi stabilumu ir kietumu. Liejama stiklo permatomumo dervą, maišant ją su Europio pagrindo milteliais, naudojant vakuumą. Beje, į papuošalų vidų  talpinami skirtingi smulkūs objektai, tokie kaip maži kalnai, sniego imitacijos, siekiant viduje sukurti mikro pasaulį.

5. VšĮ  „Atvira laboratorija“ modeliuoja „Micropython“ GPS seklį su lengvai kopijuojamu programavimo kodu. Kūrėjai aiškina, jog šis įrenginys inovatyvus bei perspektyvus, nes gali būti pritvirtinamas prie bet kokio daikto, pavyzdžiui, dviračio. Sekimo galimybė apsaugos nuo vagysčių arba rūpesčių ieškant pamestų daiktų.  Be to, jeigu sistemos veikimo principas patiks, vartotojai galės pasidaryti šio įrenginio kopijas. Jeigu ir egzistuoja GPS sistemos nei viena nesiūlo kopijavimo paslaugos.

6. Simona Vasiliauskaitė dirbtuvėse tobulina momentinių nuotraukų spausdinimo realiu metu aparato prototipą. Šis aparatas jau yra išbandytas ir sėkmingai naudojamas renginiuose. Šiuo metu bandoma jį padaryti funkcionalesnį ir patogesnį transportavimui. Aparatas gali būti sujungtas su socialiniais tinklais –  „Facebook“ ir „Instagram“  „Snapchat“, „Twitter“, „WhatsApp“ taip pat elektroniniu paštu  ar SD kortele. Jeigu renginyje žmogus nusifotografuoja ir grotažyme pažymi tam tikrą žodžių junginį, jis tampa atpažįstamas nuotraukų aparatui ir šis nuotraukas atspausdina. 

7. VšĮ „Medoculus“ kuria elektrinį dviratį, prieinamą žmonėms, negalintiems sau leisti įsigyti ir kuriems nereikia brangaus galingo elektrinio dviračio. Kainą galima mažinti dviračiui dedant mažesnę bateriją ir silpnesnį variklį, taip pat optimizuojant gamybos, dizaino kaštus. Pigesnis nereiškia prastesnis, priešingai toks dviratis labiau įperkamas didesniam skaičiui vartotojų.

8. Dalius Pacevičius gamina ilgo veikimo virsmo (time lapse) fotografijos įrenginio prototipą. Pastarasis galės išbūti lauke ir fiksuoti vaizdus bet kuriuo metų laiku. Tvirtame cilindro formos įrenginyje esantis fotoaparatas bus apsaugotas nuo lietaus, sniego, vėjo ar kaitrios saulės. Prietaise esanti baterija veiks mėnesį, o sistema nuotoliniu būdu bus valdoma iš bet kurios pasaulio vietos.

9. Daugiau kaimynai ar mes patys nebeužliesime kambarių. Sergej Leženko gamina išmanią vandens nuotėkio sekimo sistemą, kurią sudaro davikliai ir centrinis įrenginys (blokas). Davikliai bus tvirtinami namuose ant grindų šalia vamzdžių, vonios, kriauklės ar buitinių prietaisų, pavyzdžiui, skalbimo mašinos. Jeigu vanduo ims lašėti ant daviklio, šis siųs signalą centriniam įrenginiui, kuris visą vandentiekio sistemą bute ar name uždarys.

10. Įmonė „Militera“ kuria modulinę automatizuoto valdymo sistemą, skirta nuotoliniam elektromechaninių įrengimų valdymui. Sistema leidžia palaikyti iki 8 įrenginių valdymą (rėlės, analoginiai sensoriai). Gaunami duomenys analizuojami ir parenkant valdymo programą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close