Nanomokslas sprendžia vis daugiau praktinių uždavinių

„2018–2019 metais, bendradarbiaudami su Nacionaliniu vėžio institutu, planuojame sukurti išmaniąsias magnetines nanodaleles vėžinių ląstelių separavimui, taip pat itin stipriomis antimikrobinėmis savybėmis pasižyminčias dangas ant titano paviršių“, – teigia dr. Arūnas Jagminas, vadovaujantis didžiausios mokslinių tyrimų įstaigos Lietuvoje – Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) – Nanostruktūrų laboratorijai, kur kartu su kolegomis žengia naujus žingsnius kurdami nanotechnologijas ir ieškodami joms praktinio pritaikymo.

FTMC mokslininkai šioje laboratorijoje vykdo magnetinių nanodalelių sintezės ir jų paviršiaus padengimo aukso luobele ir ultrasmulkiomis dalelėmis tyrimus. Jiems pavyko parodyti, kad tokias hibridines nanodaleles galima naudoti vėžinių auglių vizualizacijai, taip pat itin agresyvių ir atsparių antibiotikams mikrobų žudymui.

Prie svaresnių Nanostruktūrų laboratorijoje vykdomų tyrimų rezultatų jos vadovas taip pat priskiria aliuminio plonų anodinių dangų su sidabro nanodalelėmis formavimą. Dr. A. Jagmino vadovaujama mokslininkų grupė prestižiniame tarptautiniame mokslo žurnale „Dalton Transactions“ pirmą kartą parodė, kad maistinių aliuminio folijų paviršių padengus tokiomis dangomis jų paviršiui suteikiami ne tik auksiniai atspalviai, bet ir antimikrobinės savybės. Tokia naujų savybių įgijusi folija puikiai tinka pakuoti ne tik šokoladą, bet ir pieno, mėsos produktus, be to, nepraranda standumo.

„Bendradarbiaudami su Romos Nanostruktūrų tyrimo instituto mokslininkais šiuo metu taip pat baigiame tyrimus kuriant didelį anglies kiekį turinčias aliuminio anodines dangas. Grafeno intarpų dėka tokios dangos galėtų rasti gerų taikymų jutiklių ir saulės baterijų plokščių gamyboje“, – mokslininkas nurodo dar vieną tyrimų sritį, kurioje šiuo metu dirba FTMC Nanostruktūrų laboratorija.

Dr. A. Jagminui už ilgametį kapitalinį mokslinį darbą „Nanodarinių sintezės, modifikavimo, charakterizavimo ir taikymų tyrimai (2000–2017)“ neseniai paskirta prestižinė akademiko Juozo Matulio premija chemijos srityje.

Mokslininkas Lietuvoje ir už jos ribų taip pat yra žinomas kaip aliuminio anodavimo technologijų pradininkas, sukūręs būdus nanostruktūrinėms aliuminio oksido dalelėms gauti ir metalams nusodinti. Aliuminio anodavimas, suteikiant šiai medžiagai naujų naudingų savybių ir puikų estetinį vaizdą, naudojamas daugelyje sričių. Vieni iškalbingiausių, jau chrestomatiniais tapusių pavyzdžių – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro kolonos ar Kauno Laisvės alėjos šviestuvai.

Fizinių ir technologijos mokslų centras – didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje. Čia vykdomi moksliniai tyrimai, skirti aukštųjų technologijų plėtrai ir žinių ekonomikos kūrimui Lietuvoje ir pasaulyje, kuriami nauji prototipai ir paslaugos, modernios pramonės programos, taip pat sudaromos sąlygos verslui. FTMC dirba 670 darbuotojų, studijuoja 88 doktorantai. Per savo veiklos metus FTMC įvykdė daugiau nei 400 verslo užsakymų ir padėjo daugiau nei 100 įmonių įgyvendinti jų verslo tikslus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close