Žvakės primins trapią gyvybę

Susirūpinę labiausiai pažeidžiamų eismo dalyvių saugumu Kelių policijos pareigūnai š. m. sausio ir vasario mėnesiais vykdys prevencinę priemonę „Kiekvienas yra pėsčiasis“.

 

Akcijos metu Kelių eismo taisyklių reikalavimus pažeidusiems pėstiesiems pareigūnai skirs pinigines baudas, o kartu įteiks atšvaitą ir simbolinę žvakę, kviesdami susimąstyti apie galimas neatsakingo elgesio kelyje pasekmes. Saugus dalyvavimas eisme kasdien tampa vis didesniu iššūkiu pėstiesiems. Policijos duomenimis, 2017 metais pėstieji sudarė antrą pagal žuvusiųjų žmonių skaičių eismo dalyvių kategoriją. Praėjusiais metais kas trečias eismo įvykis įvyko užvažiavus ant pėsčiojo; kas antras susidūrimas baigėsi pėsčiojo žūtimi.

 

Pareigūnai akcentuoja vairuotojų ir pėsčiųjų tarpusavio atsakomybę dėl saugaus dalyvavimo eisme. Dažniausiai abipusis Kelių eismo taisyklių reikalavimų nesilaikymas lemia transporto priemonės susidūrimą su pėsčiuoju. Kelių policijos pareigūnai pabrėžia, kad vairuotojai turi laikytis jiems privalomų reikalavimų pėsčiųjų atžvilgiu, o pėstieji turi vykdyti jiems nustatytas pareigas.

 

Visoje šalyje trečiadienį prasidėjus akcijai, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Prienų rajono policijos komisariato (PK) pareigūnų ekipažas vėlyvą popietę stebėjo pėsčiųjų elgseną ir Prienuose, Vytauto bei F. Martišiaus gatvėse. Vien per 2017 metus Prienų rajone žuvo vienas pėsčiasis, o dar 6 buvo sužeisti.

 

Iš viso 2017 metais Prienų rajone užregistruota 180 (2016 m. – 202) eismo įvykių, iš jų 27 (2016 m. – 21) – įskaitiniai, kurių metu nukentėjo žmonės. 2017 metais eismo įvykių metu sužaloti 27 (2016 m. – 28) eismo dalyviai, o žuvo 5 (2016 m. – 5).

 

Trečiadienį per vieną valandą pavyko sulaikyti vieną pėsčiąją, kuri ypač judrią Vytauto gatvę kirto ignoruodama čia arti viena kitos įrengtas pėsčiųjų perėjas. Sausio 17 dienos naktį gausiai pasnigus, susidarė gana sudėtingos eismo sąlygos. Sudėtingesnės pasidarė ne vien važiavimo sąlygos, pailgėjo ir stabdymo kelias, todėl net ir matydami pėstįjį vairuotojai negali užtikrinti, kad automobilį pavyks sustabdyti laiku.

 

Tiesa, nors pėsčioji kartu su simboline žvake gavo galimybę už pirmąjį per metus padarytą administracinį nusižengimą sumokėti tik pusę minimalios nuobaudos, sulaikius ją dar kartą – teks mokėti visą baudą. Tokį nusižengimą padariusiam vairuotojui nuobauda už kitą administracinį nusižengimą taip pat išaugtų.

 

Nors sausio 17-ąją Prienuose važinėjo specialus pėstiesiems stebėti skirtas ekipažas bei aktyvią kelių transporto priemonių patikrą vykdęs policijos ekipažas iš Alytaus apsk. VPK, pėstieji, net ir matydami du budinčius policijos ekipažus, neskubėjo ieškoti pėsčiųjų perėjos. Nors horizonte pamatyti pažeidėjai tuoj pat išnykdavo tarp krentančio sniego, žmonių bei pastatuose ir šįkart simbolinės žvakės kartu su administracinio nusižengimo protokolu išvengė, reikia tikėtis, jog kitą kartą jie elgsis apdairiau ir išvengs ne tik simbolinės, bet ir gedulingos žvakės šviesos.

 

Trečiadienį vykusi akciją, žinoma, ne paskutinė. Ji vyks ne tik Prienuose, bet ir visame Prienų rajone.

 

Ir svarbiausia – reikia nepamiršti, kad reikia saugotis ne policijos automobilio, o to automobilio, kurio Jūs, galbūt dėl prastų sąlygų, neįjungtų artimų šviesų ar tiesiog neįvertinę greičio, nepamatėte. Gyvybė yra brangesnė ir už žvakę, ir už baudą. Netgi už sutaupytas 5 minutes.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close