Mintimis dalijasi praeiviai: ką žinote apie socialinių darbuotojų veiklą?

Ana Išganaitienė: 

Aš pati dar išsiverčiu be socialinių darbuotojų pagalbos, bet pažįstu vyresnių žmonių, pas kuriuos jos lankosi, nuperka maisto, vaistų, padeda buityje. Manau, kad socialiniai darbuotojai labai reikalingi, be jų neišsiverstų vieniši vyresnio amžiaus žmonės.

Liudvikas Juodsnukis: 

Nedaug ką žinau apie socialinius darbuotojus, tik esu girdėjęs, kad jie lanko vienišus pagyvenusius žmones, socialinės rizikos šeimas. Žinau, kad pas kai kuriuos, kuriems reikia pagalbos, niekas neateina. Bet čia gal jau to žmogaus problema – jis nenori priimti pagalbos. O gal tiesiog socialinių darbuotojų yra per mažai. Mūsų mokykloje taip pat yra socialinė darbuotoja, kuri prireikus puikiai išsprendžia iškilusias problemas.

Vyda Toleikienė:

Žinau, kad socialiniai darbuotojai globoja nepajėgiančius apsitarnauti žmones, atneša maisto, aptvarko namus. Socialiniai darbuotojai dirba labai reikalingą darbą, nes vienišų pagyvenusių žmonių vis daugėja, jie nori gyventi savo namuose. Dažnai neužtenka pas žmogų ateiti tik epizodiškai, pas daugelį turbūt reikėtų ateiti ir kelis kartus per dieną, bet to nėra, nes socialinių darbuotojų trūksta.Dirbantys su probleminėmis šeimomis, atlieka ne tik atsakingą, bet ir rizikingą darbą, nes tenka susidurti ir su neblaiviais, agresyviais asmenimis.

Daiva Rasimienė:

Aš pati prieš keliolika metų dirbau Prienų globos namų bibliotekoje, todėl socialinių darbuotojų darbą mačiau iš arti – globos namų gyventojams jie padeda visokiausiose situacijose. Jų pagalba labai reikalinga ir vienišiems pagyvenusiems žmonėmis, ir socialinės rizikos šeimoms. Būtų gerai, jei tokios pagalbos niekam nereikėtų. Deja, yra atvirkščiai: vaikai išvažiuoja į užsienius ir palieka tėvus vienus, nemažėja ir vaikais nesirūpinančių tėvų. Netikiu, kad daug tėvų socialinių darbuotojų dėka pakeitė ar pakeis gyvenimo būdą, bet tikiu, kad nuolatinė kontrolė apsaugos vaikus nuo smurto. O tai šeimai, kuri negeria, bet stokoja įgūdžių, socialinė darbuotoja gali padėti, pamokyti –tai jos ir daro. Socialinių darbuotojų darbas yra labai atsakingas, reikalingas ir sunkus.

Ona Laimutė Javutienė:

Prieš aštuonerius metus mane ištiko insultas ir nuo tada naudojuosi socialinių darbuotojų pagalba.Žinoma, padeda ir kaimynai, ir pažįstami, tačiau jie daugiau vakarais ir savaitgaliais, o socialinės darbuotojos ateina darbo dienomis: ir krosnį užkuria, ir maisto išverda, supjausto, ką reikia, nes aš viena ranka daug ko nepajėgiu, ir pamoko, kaip teisingiau lipti laiptais, „įveikti“ slenksčius ir pan. Džiaugiuosi visomis mane lankiusiomis ir lankančiomis moterimis. Visos jos skirtingos, bet visos dirba nuoširdžiai. Sunkus jų darbas – reikia prisitaikyti prie skirtingų charakterių žmonių, prisiminti, kur kas pas kurį padėta – bet labai reikalingas. Tik jų darbo grafikai keistai sudaryti – neskirta laiko nueiti iš vieno žmogaus pas kitą.

Kalbino ir fotografavo Laima Duoblienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close