ENERGETINIAI GĖRIMAI – AR TIKRAI TOKIE NEKALTI?

Energetiniai gėrimai rinkoje pasirodė neseniai. Ypatingai šiuos gėrimus pamėgo vartoti jaunimas besimokant, sportuojant, vakarėliuose. Kai kuriose užsienio šalyse energetiniai gėrimai yra uždrausti arba vaikams iki aštuoniolikos metų neparduodami. Norvegijoje, Danijoje ir Prancūzijoje jais prekiaujama tik vaistinėse. O Lietuvoje šių gėrimų, bet kuriame prekybos centre gali nusipirkti ir vaikas.

Atrodo, kaip paprasta: nusipirkai skardinę energetinio gėrimo, išgėrei – ir vėl žvalus, kupinas energijos, linksmas. Bet yra ir kita medalio pusė.

Į energetinių gėrimų sudėtį įeina tonizuojančioji medžiaga – kofeinas. Jo taip pat yra kavoje ir arbatoje. Mažos kofeino dozės pasižymi stimuliuojamuoju poveikiu, gerina dėmesio koncentraciją. Tačiau energetiniuose gėrimuose kofeino yra keletą kartų daugiau.

Šie gėrimai yra labai žalingi augančiam organizmui, tai yra vaikams ir paaugliams, nes kofeinas kaip ir bet kuri stimuliuojanti medžiaga sekina nervų sistemą, iš organizmo „išstumia“ kalcį ir geležį, kurie taip reikalingi augančiam žmogui. Vartojant kofeiną didelėmis dozėmis, gali išryškėti apsinuodijimo kofeinu simptomai: dirglumas, nerimas, nemiga, nerišlios mintys ir kalba. Tokie simptomai būdingi ir žmonėms turintiems psichikos sutrikimų. Kofeinas skatina skysčių ir kitų naudingų medžiagų išsiskyrimą iš organizmo, per dideli jo kiekiai gali sukelti širdies dažnio susitraukimų padidėjimą.

Teigti, kad energetiniai gėrimai patys teikia energijos, yra neteisinga. Energetinis gėrimas ne suteikia energijos, o padeda ją išsiurbti iš organizmo. Šiuose gėrimuose esančios medžiagos veikia „vampyro“ principu. Jos energiją ima iš mūsų pačių organizme esančių energijos atsargų. Tai nėra gerai, nes energijos atsargų nėra daug ir, kurį laiką pavartojus energetinių gėrimų, jos visiškai išsenka. Tada žmogus jaučia nuovargį, susierzinimą, jį kankina nemiga, o vėliau gresia kūno išsekimas, gali išsivystyti ir depresija. Tada vėl atsiranda poreikis papildyti energijos, taip išsivysto priklausomybė šiam gėrimui.

Jei jaunuoliui nuolat sukasi mintis, kada galės vartoti energetinį gėrimą, o pavartojus pasireiškia irzlumas, jaučiamas spaudimas galvoje, sunku koncentruotis, tada verta atkreipti dėmesį ar nebus išsivysčiusi priklausomybė energetiniams gėrimams.

Energetiniai gėrimai nėra natūralūs, jie prisotinti angliarūgšte, kuri dirgina ir nepalankiai veikia skrandį ir visą virškinimo sistemą. O gazuotuose gėrimuose esantys konservantai, dažikliai, saldikliai gali sukelti alerginius susirgimus, vėžį.

Mokslininkai įspėja, kad tokių gėrimų vartojimas neatitaisomai gadina dantis, nes didelis gėrimų rūgštingumas niokoja dantų emalį. Daugelis būna šokiruoti, kai sužino, kad jie tiesiog „maudo“ savo dantis rūgštyje. Kad irimo procesas prasidėtų, pakanka tik kelių dienų. Šie gėrimai tirština kraują, o tai gali sukelti infarktą arba insultą, didiną grėsmę akių kraujagyslių plyšimui.

 

10 priežasčių, kodėl jaunas žmogus neturėtų vartoti energetinių gėrimų:

  1. Vartojant energetinius gėrimus, gali vystytis jiems priklausomybė.
  2. Energetinių gėrimų sudedamosios medžiagos didina arterinį kraujospūdį, neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
  3. Perdozavus energetinių gėrimų, gali sutrikti širdies ritmas, atsirasti susijaudinimas, psichikos sutrikimai.
  4. Energetiniai gėrimai sekina nervų sistemą, vaikui gali iššaukti patologinį hiperaktyvumą, sukelti agresijos ar net smurto protrūkius.
  5. Vartojant energetinius gėrimus eikvojami organizmo ištekliai ir tai vėliau gali sukelti nemigą ar nuovargį.
  6. Kofeinas, esantis energetinio gėrimo sudėtyje, pasižymi šlapimo varomuoju poveikiu, todėl šis gėrimas visiškai netinka sportuojant, nes dar daugiau netenkama skysčių ir mikroelementų, dėl to gali sutrikti širdies veikla.
  7. Didelės B grupės vitaminų dozės reaguojančios su energetinio gėrimo sudėtinėmis dalimis, gali kaip tik neigiamai veikti jauno žmogaus organizmą: gali atsirasti širdies ritmo sutrikimai, alergiją, rankų ir kojų drebulys. Vitaminai, esantys energetinio gėrimo sudėtyje, niekada neatstos natūraliuose maisto produktuose esančių vitaminų.
  8. Nežinomas didelių taurino ir gliukuronolaktono dozių poveikis žmogaus, ypač jauno, organizmui.
  9. Energetinių gėrimų sudedamosios dalys gali sutrikdyti virškinamojo trakto veiklą, alergizuoti.
  10. Energetinio gėrimo ir alkoholio derinys labai pavojingas, nes galimas stiprus apsinuodijimas.

 

Energetinių gėrimų negalima vartoti vaikams, paaugliams, nėščioms moterims, pagyvenusiems asmenims, asmenims, kurių padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, turintiems glaukomą, miego sutrikimų, ir sergantiems širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

 Parengė:

Prienų rajono savivaldybės

Visuomenės sveikatos biuras

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close