Birštoniečių pažintis su Švedijos ambasadore ir literatūra

Balandžio 5-ąją Birštono viešojoje bibliotekoje viešėjo Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christina Lundquist, kuri pristatė dvi eksponuojamas parodas „Scenos iš švediškų detektyvų“ ir „Kur auga vaikai“. Pristatyme dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, nemažas būrys birštoniečių, taip pat dvi Birštono gimnazijos mokinių klasės.

 

Švedijos ambasadorė pasidžiaugė, kad Birštono viešosios bibliotekos direktorė ją pakvietė apsilankyti Birštone, kad susipažino su aktyvia ir energinga savivaldybės mere.

Ambasadorė M. Ch. Lundquist, supažindindama susirinkusiuosius su Švedijos rašytojų detektyvais, pažymėjo, kad šalyje nusikaltimų ir žmogžudysčių nėra daug, tačiau rašančių apie tai tikrai nemažai, ypač gausu moteriškų pavardžių. Anot ambasadorės, tai yra švedų detektyvų fenomenas, kuris karaliauja visoje Europoje, o pastaruosius metus buvo Europos populiariausių knygų dešimtuke. Švedų detektyvai skaitomi, populiarūs, jie kviečia susipažinti ne tik su nusikaltimų ir žmogžudysčių teorija ir prielaidomis, bet ir su pačia šalimi, žmonių bendruomene ir mąstymu, psichologija bei kitomis gyvenimo vertybėmis.

Ambasadorė stovėdama prie Švedijos žemėlapio rodė jame pažymėtus didžiuosius miestus ir aiškino, kaip kuris autorius susiję su vienu ar kitu miestu.

Daugelis dalyvavusiųjų susitikime su Švedijos ambasadore jau buvo skaitę keletą detektyvų ar grožinės literatūros knygų, tad jau turėjo savo nuomonę apie šios šalies žmones, jų gyvenimo būdą ir charakterį. Ambasadorei buvo užduota ir keletas klausimų.

Pirmame bibliotekos aukšte Vaikų ir jaunimo skyriuje buvo parengta įvairių švedų rašytojų knygų vaikams paroda „Kur auga vaikai“, o mažieji skaitytojai su nekantrumu laukė, ką pasakys viešnia iš Pepės Ilgakojinės šalies. Beje, ir pati ambasadorė papasakojo, kaip ėjo į atranką, kad būtų priimta vaidinti filme, norėjo gauti šį vaidmenį. Ji sako, kad buvo panaši į pašėlusią Pepę – tokie pat plaukai, daug strazdanų, tik visa bėda, nemokėjo taip keiktis kaip jos herojė. Taigi aktore tapti nepavyko…

Vaikai turėjo progą iš arti išgirsti pasakojimų apie garsiąją švedų rašytoją Astridą Lindgren ir jos garsiausius kūrinius: „Pepė Ilgakojinė“, „Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo“, „Kalio Bliumkvisto nuotykiai“.

„1945 m. Švedijoje literatūra buvo pritaikyta vaikų poreikiams. Atsirado daug smagių, linksmų ir juokingų knygų. Nauja literatūros karta prasidėjo Astrida Lingrend ir jos knyga „Pepė Ilgakojinė“. Dabar Švedijoje kas dešimta išleidžiama knyga yra skirta vaikams. Švedijos rašytojai stengiasi rašyti apie tai, kas aktualu ir įdomu: apie draugystę, nuoširdumą, baimės nugalėjimą, meilę ir atjautą silpnesniam. Visos knygos – apie tikrą gyvenimą, apie tai, kokie vaikai norėtų būti dabar ir suaugę“, – sakė ambasadorė.

Birštono viešojoje bibliotekoje yra labai daug švedų rašytojų knygų, kurias vaikai labai mėgsta. Juk ir vyresnės kartos žmonės prisimena, kaip mėgo skaityti apie Karlsoną ir Mažylį, kuris laukdavo atskrendančio savo draugo, apie ypatingą rudaplaukę Pepę, kuri ir savo gerus draugus, kaimynų vaikus, įtraukdavo į netikėčiausius žygdarbius.

Juk rašytojams svarbu sudominti vaikus ir vesti fantazijos keliu, kad vėliau jie ir savo tikrame gyvenime ieškotų to nepaprasto grožio ir gėrio.

Baigiantis šiltam susitikimui mokiniai įteikė ambasadorei savo pačių rankomis pagamintą suvenyrą – gėlę.

Bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė dėkodama viešniai už apsilankymą priminė, kad knygos – tarsi simbolinis tiltas, jungiantis prie Baltijos gyvenančias tautas. Kartais tokias skirtingas, kartais panašias.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close