Pakuonio gyventojai pageidautų asfaltuotų kelių

Ataskaitinis seniūnijos susirinkimas vyko ir Pakuonyje. Apie pokyčius bei problemas seniūnijoje 2016 metais supažindino seniūno pavaduotoja Nijolė Averkienė.

 

Ko gero, labiausiai Pakuonio kraštą sukrėtęs įvykis 2016 m. buvo stambios lentpjūvės bankrotas, kuris vienaip ar kitaip palietė apie 200 darbuotojų, tarp jų ir pakuoniškių. Pasak seniūno pavaduotojos, kai kuriose šeimose dabar susidariusi gana sudėtinga situacija, nes darbo neteko ir vyras, ir žmona.

 

Nors ši įmonė nebuvo registruota Pakuonio krašte ir pelno mokestis keliaudavo į kitus kraštus, tačiau lentpjūvė garsino ir patį Pakuonio kraštą. Kaimiškose vietovėse veikiančios įmonės ne tik gali pasiūlyti vietiniams gyventojams įvairaus darbo už atlygį, tačiau skatina ir socialinį bendravimą, paramą. Todėl pakuoniškiai jautriai reaguoja ir į tai, jog užsimota uždaryti čia veikiantį valstybės įmonės AB „Lietuvos paštas“ skyrių.

 

Tiesa, valstybinės įstaigos sprendimas kol kas pristabdytas, o Prienų krašto savivaldybė jos valdymui neturi jokios įtakos. Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas pabrėžė jog Savivaldybė savo nuogąstavimus ir rekomendacijas yra perdavusi atsakingiems asmenims, tačiau sprendimą turi priimti kitos instancijos. Pasak jo, pagal naują AB „Lietuvos paštas“ strategiją „ateities laiškininkai“ savo misijos nekeičia ir niekur nepranyks, tačiau faktas, kad daugelis norėtų juos aplankyti ir tam skirtose patalpose su jais pabendrauti, taip pat yra svarbus.

 

Pakuonio seniūno pavaduotoja džiaugėsi vietine ugniagesių komanda, kuri ne tik yra pasiruošusi gelbėti pakuoniškius nuo įvairių nelaimių, tačiau padeda ir švarinantis, gražinant aplinką. Seniūno pavaduotoja džiaugėsi ir vietiniais gyventojais, kurie stengiasi padėti nelaimės ištiktiems savo kraštiečiams.

 

Tiesa, N. Averkienė paminėjo ir tai, jog kai kurie pakuoniškiai, siekdami sau naudos, tačiau nepaisydami miestelio gyventojų patogumo, savavališkai ardo miesteliui priklausančius šaligatvius.

 

Seniūnė paminėjo, jog didelės pagalbos reikės ir valant Kuonės pralaidą. Ji neretai užsikemša ne tik dėl šiukšlių, bet ir dėl čia gyvenančių žmonių bendrai statomų užtvankų.

 

Tuo tarpu Pakuonio pagrindinės mokyklos direktorė Audronė Vaicekauskienė norėjo nuo apkalbų apginti savo vadovaujamą mokyklą. Nors sklando kalbos, jog mokykloje neišmokoma, iš jos bėga moksleiviai, pasak direktorės, šalies mokyklose atlikus standartizuotus testus paaiškėjo, kad Pakuonio pagrindinės mokyklos moksleiviai lenkia kitų pagrindinių mokyklų moksleivius, be to, 8 klasės moksleiviai savo rezultatais aplenkė visų tipų mokyklas. Pasak direktorės, nors vyrauja ir kitokios nuomonės, pagal moksleivių migracijos statistiką dažniau moksleiviai pasilieka tęsti 9–10 klasių mokslo būtent Pakuonyje. Direktorė yra sulaukusi ir skambučio iš žurnalo „Reitingai“. Pastarojo žurnalo žurnalistas teiravosi, kokia yra tokio moksleivių išsaugojimo paslaptis.

 

Prienų rajono savivaldybės meras kartu priminė, kad pakuoniškiai nepamirštų naudotis visomis viešomis erdvėmis, kad jos visos skirtos gyventojų sportui, kultūriniam švietimui bei ugdymuisi.

 

Taip pat meras paminėjo, jog Pakuonio seniūnija yra viena pirmųjų, kuri savo kapinių planą suvedė į kompiuterinę sistemą, taigi dabar bus galima greičiau surasti pamirštą artimojo kapą.

 

Taip pat meras paminėjo, jog Savivaldybė, siekdama priimti visus mažuosius į darželius, kartais turi nusižengti galiojančioms šalyje normoms. Nors jose aiškiai numatyta, kad darželio grupė turi būti sudaryta iš 16 vaikų, Pakuonyje darželio grupę lanko 20 mažylių.

 

Pakuonio krašte, kaip ir kituose, aktualios susisiekimo bei jo saugumo problemos. Meras pažadėjo, kad reikiamose vietose norint išvengti eismo įvykių bus įrengti greitį ribojantys kalneliai, o jei gyventojai išreikš poreikį bei užteks pinigų, bus įrengti ir šaligatviai.

 

Pakuonio krašto gyventojai teiravosi ir dėl Dvylikių kelio asfaltavimo. Pasak mero, tai valstybinės reikšmės kelias, todėl Savivaldybė neturi jokių galimybių pagreitinti ar pakeisti jo asfaltavimo eigą. Mero žiniomis, šis kelias įrašytas į asfaltuotinų kelių sąrašą ir jo asfaltavimas turėtų prasidėti iki 2020 m. Kartu turėtų būti išasfaltuotas ir Ašmintos kelias. Tiesa, gyventojams, gyvenantiems prie atokesnių ir mažesnių kelių, pradėjus skųstis nuo kelių kylančiomis dulkėmis, meras pabrėžė, jog visų kelių išasfaltuoti tikrai nepavyks.

 

Dėl kitų kelių priežiūros darbų, kurie, gyventojų nuomone, atliekami nepakankamai gerai, meras pažadėjo pasikalbėti su kelius prižiūrinčia įmone.

 

A. Vaicekauskas atsakė ir į įsisenėjusį klausimą dėl Pakuonio seniūno posto. Pasak jo, pasibaigus teisminiams procesams su anksčiau buvusiu seniūnu bei pagal reglamentą parengus dokumentus konkursui, šis jau paskelbtas. Nors daugelis pakuoniškių pageidavo, kad šias pareigas eitų seniūno pavaduotoja, meras pabrėžė, jog tokiems konkursams yra nustatyti konkretūs reikalavimai, o kandidatas privalo išlaikyti ir valdininko pareigoms reikalingą žinių patikrinimą Lietuvos Respublikos sostinėje, kurį, beje, išlaiko ne visi. Taigi, kas taps naujuoju Pakuonio seniūnu, paaiškės atlikus visas reikalingas procedūras.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close