Vasario 16-osios renginiai Birštone

Vasario 16-oji – Lietuvos Valstybės atkūrimo diena- svarbi kiekvienam lietuviui. Tai valstybinė šventė, Lietuvos Nepriklausomybės simbolis, primenantis nueitą garbingą tautos kelią, žmonių vienybę siekiant savo tikslo.

Birštone šiai garbingai ir svarbiai dienai skirti renginiai prasidėjo šv. Mišiomis Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje. Vėliau birštoniečiai, savivaldybės bendruomenių atstovai su vėliavomis susirinko patriarcho Jono Basanavičiaus aikštėje, kur nuskambėjus Tautiškai giesmei Šaulių kuopos atstovai iškėlė Valstybinę vėliavą, prie paminklo buvo padėtas gėlių vainikas.

Kas mums yra laisvė ir nepriklausomybė, kalbėjo jaunimo atstovai, dainos žodžiais išsakė Birštono gimnazijos mokiniai, tai sveikinimo kalboje priminė ir savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė.

Čia pat prie J. Basanavičiaus paminklo rinkosi žmonės, panorę dalyvauti edukacinėje ekskursijoje „16 Birštono laisvės žingsnių“, kurią vedė Rūta Kapačinskaitė ir Juozas Aleksandravičius. Ekskursijos po Birštoną metu buvo aplankyti svarbūs istoriniai objektai – Birštono muziejus, Sakralinis muziejus, J. Tumo-Vaižganto skulptūra, „Tulpės“ gydykla, knygnešio K. Sviderskio kapas, Vytauto Didžiojo skulptūra ir kt. Ekskursijos dalyviai sužinojo daug įdomių dalykų, sulaukė ir siurprizų. Ekskursijoje dalyvavo nemažai birštoniečių, tačiau didesnę dalį sudarė svečiai, kurie šią svarbią Lietuvai dieną šventė mūsų kurorte, ir tai jiems labai patiko.

Pavakare kultūros centre vyko parodos „Fotoamnestija1988–1999“ atidarymas ir pristatymas lankytojams. Renginyje dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis ir pats nuotraukų autorius.

„Fotoamnestija“ – giliai fotoarchyvuose įkalintų atgimstančios Lietuvos vaizdų, įamžintų 1988–1999 m., inventorizacija. 50 darbų – tarsi 50 bylų, unikaliais fotovaizdiniais fiksuojančių atgimstančios Lietuvos įvykių raidą ir transformacijos periodą. Vizualus ir konceptualus savo archyvų peržiūrėjimas leido skelbti fotografiškąją amnestiją primirštoms erdvėms – portretams, įvykių akimirkoms, vaizdams – liudijančioms tiek ypatingą tautos dvasią, tiek kontrastingą sistemų kaitos periodą“, – parodos ir ją lydinčio leidinio įvade rašo Paulius Lileikis.

Vasario 16-osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos – nominantai
Po parodos atidarymo kultūros centro salėje vyko Lietuvos valstybės atkūrimo dienos paminėjimo šventė. Sveikinimo žodį tarė savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė. Ji ne tik pasveikino visus gausiai dalyvaujančius šventėje, bet ir paskaitė svarbias ir reikšmingas tokiam momentui Justino Marcinkevičiaus eiles. Birštoniečius ir kurorto svečius sveikino ir LR Seimo narys Andrius Palionis.

Šiais metais Birštono savivaldybė jau 14-ąjį kartą kvietė teikti iškilių, nusipelniusių Birštono savivaldybei 2016 metais žmonių kandidatūras tradiciniams apdovanojimams, kurie teikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjime.
Lietuvos valstybės atkūrimo dienos apdovanojimų nominantams atrinkti sudaryta komisija nusprendė apdovanoti labiausiai to vertus Birštono savivaldybės žmones. Savivaldybės merė N. Dirginčienė simboliniais stikliniais banginukais ir padėkos raštais apdovanojo:

LR Seimo narį Andrių Palionį – UŽ NUOŠIRDŲ RŪPINIMĄSI BIRŠTONO KRAŠTO ŽMONĖMIS
Lietuvos Respublikos Seimo narys Andrius Palionis yra gerai pažįstamas Birštono žmonėms. Birštono krašto žmonės džiaugiasi jo nuveiktais darbais, išspręstomis problemomis, dėmesingumu garbingo amžiaus žmonėms, dalyvavimu kaimo bendruomenių gyvenime, pagalba joms, asfaltuotais kaimo keliais. A. Palionis neabejingas ir nuoširdžiai dirbantis Birštono kraštui jau ne vienerius metus, taip pat negailintis gero žodžio, padėkos, šypsenos – ko labiausiai ir reikia žmogui. Birštono krašto žmonės Seimo nariui yra dėkingi už dėmesingumą, atsidavimą kaimui, išsakytą švelnų žodį, malonų bendravimą.

„Kiekvienas darbas, mano nuomone, yra svarbus ir reikalingas, o kartu ir nelengvas. Klausimas iškiltų tik toks – kaip atsakingai savo darbą atlieka jį pasirinkęs žmogus? Kiek turi motyvacijos, žinių ir noro? Man svarbus kiekvienas žmogus ir kiekviena problema. Jeigu šiandien bent vienas žmogus pasijus laimingesnis dėl to, kad buvo išklausytas ir išgirstas – tai jau žingsnis link pozityvaus požiūrio į žmogų. Kasdienių gyventojų problemų sprendimas – tai atskaitos taškas, postūmis padėti, kad kiekvienas pilietis taptų pilnaverčiu savo gyvenimo šeimininku. Tam reikia labai didelio noro ir, žinoma, didelio darbo“ (A. Palionis).

Zitą Gražiną Kamarauskaitę – UŽ BENDRUOMENIŠKUMĄ, PILIETIŠKUMĄ IR MEILĘ SAKRALINEI MUZIKAI
Gimusi Birštone, ūkininkų Elenos ir Kazimiero Kamarauskų šeimoje. 1965 m. Kauno politechnikos institute įgijo inžinierės technologės specialybę. Pagal paskyrimą dirbo Druskininkuose. 1983 m. grįžo į Birštoną ir įsidarbino juriste Prienuose, vėliau – Prienų duonos kombinato laboratorijoje.

Jau 28-erius metus jos gražus, sodrus sopranas skamba Birštono bažnyčioje, ji yra bažnytinio choro siela, solistė. Labai pareiginga, tvarkinga, sąžininga, žingeidi, mylinti Lietuvą, savo miestą ir žmones. Domisi kultūriniu ir politiniu mūsų krašto gyvenimu, istorija, geromis iniciatyvomis, yra aktyvi įvykių stebėtoja, dalyvauja visuose organizuojamuose kurorto renginiuose, visais klausimais turi savo nuomonę. 2011 m. konkurse „Mūsų miestas Birštonas“ tapo laureate.

Vidą ir Romualdą Žukauskus – UŽ AKTYVIĄ BENDRUOMENINĘ VEIKLĄ, MEILĘ NEMAJŪNŲ KRAŠTUI IR JO ŽMONĖMS
Nemajūnų krašte įsikūrė beveik prieš 30 metų. Čia užaugino ir paruošė gyvenimui savo vaikus – dukrą Vaidą ir sūnų Beną. Nemajūnų mokykloje Romualdas dirbo matematikos mokytoju, Vida – pradinių klasių mokytoja. Reorganizavus Nemajūnų mokyklą, Vida iki šiol dirba buhaltere Nemajūnų dienos centre, tęsė mokslus ir įgijo socialinio darbuotojo specialybę.

2003 m. įsikūrus Nemajūnų bendruomenės santalkai, Vida tapo valdybos nare. Į bendruomenės veiklą įsitraukė ir Romualdas. Turėdamas gražų balsą, puikiai grodamas akordeonu, armonika, subūrė muzikos mėgėjų kolektyvą. Ansamblis dalyvauja Birštono savivaldybės bendruomenių renginiuose, koncertuoja Alytaus, Kaišiadorių, Prienų rajonų kaimuose.

Į bendruomenės veiklą taip pat įsitraukė ir dukra Vaida, Vilniaus universitete įgijusi ekonomikos mokslų magistro laipsnį.

Nemajūnų bendruomenė įsisavino daug projektinių lėšų iš Kaimo plėtros programos 2007–2013 m. Svarbiausias projektas – Nemajūnų amatų centro įkūrimas. Dabar centras su „Dzūkiškų bandų“ edukacine programa žinomas visoje Lietuvoje. Tai prisideda prie Nemajūnų bendruomenės santalkos ir Birštono krašto garsinimo.

Danguolę Jurkėnaitę – UŽ NUOŠIRDŲ IR KŪRYBIŠKĄ DARBĄ, BIRŠTONO KURORTO GRAŽINIMĄ
Nuo 2011 m. dirba Birštono miesto tvarkymo tarnyboje želdinių priežiūros specialiste. Savo nuoširdžiu darbu ir pastangomis puoselėja vis didėjančius gėlynų plotus kurorte. Atvykę turistai pastebi išpuoselėtus gėlynus, gruntines gėlynų kompozicijas (pvz., „Banginukas“ prie kurhauzo, ornamentai prie „Versmės“ sanatorijos, Nemuno krantinės). Daugelis žmonių į Birštoną atvyksta vien dėl gėlynų ir puikiai tvarkomos kurorto aplinkos. Ekskursijų dalyviai mėgsta fotografuotis prie minėtų objektų, tai didina kurorto patrauklumą. Danguolė Jurkėnaitė svariai prisideda prie Birštono kurorto įvaizdžio gerinimo.

Astą Ferevičienę – UŽ PILIETIŠKUMĄ, KŪRYBIŠKUMĄ IR AKTYVIĄ VISUOMENINĘ VEIKLĄ
Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Ferevičienė kuruoja pradinį ir neformalųjį ugdymą Birštono gimnazijoje bei dėsto informacines technologijas I–IV gimnazijos klasių mokiniams. Ji – mokytoja metodininkė, įgijusi II vadybinę kategoriją. Nuolat kuria scenarijus mokyklos ir miesto šventėms, ruošia mokinius – renginių vedėjus ir dažnai pati veda įvairius renginius. Astos paruošti mokiniai kasmet veda valstybinių švenčių, Žemės, Europos dienų minėjimus Birštone. Asta ruošia įvairius susitikimus, vakarus, pristatymus, dalyvauja Trečiojo amžiaus universiteto veikloje, yra dekanės pavaduotoja, Prienų krašto kūrėjų klubo „Gabija“ prezidentės pavaduotoja, Birštono gimnazijos mokinių parlamento kuratorė, veiklos kokybės įsivertinimo darbo grupės vadovė, vaiko gerovės komisijos narė. Astos vadovaujamos darbo grupės organizuoja įvairią projektinę veiklą, kurios paskirtis – telkti mokyklos, miesto bendruomenę. Jau daugelį metų tęsiasi projektas „Atrask save kūryboje Kalėdų žingsniams aidint“, sveikatinimo projektas „Judėk ir auk sveikas“. Ketvertą metų iš eilės vyko vasaros stovyklos 1–4 kl. mokiniams. Į šių projektų veiklas įtraukiami ir Birštono gyventojai, svečiai. Birštono gimnazija Astos iniciatyva pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Vilkaviškio r. Keturvalakių daugiafunkciu centru, krašto kūrėjų klubu „Gabija“, Lazdijų darželiu-mokykla „Vyturėlis“, Alytaus Dainavos pagrindine mokykla, Prienų „Ąžuolo“ pagrindine mokykla.

A. Ferevičienė nuolat dalijasi gerąja patirtimi rajoninėje ir respublikinėje spaudoje, internete. Jos straipsniai publikuojami „Gyvenimo“, „Naujojo Gėlupio“ puslapiuose, savivaldybės ir gimnazijos tinklapiuose. Parašiusi eiliuotus vaizdelius „Žaislų kambaryje“, „Augustės Gustės istorija“, „Geometrija ir gyvenimas“ ir kt., kuriuos vaidina kitų ugdymo įstaigų mokiniai. Yra išleidusi savo eilėraščių rinkinį „Viskas – tik akimirka“, tapusi kelių respublikinių eilėraščių konkursų laureate.

Po iškilmingos dalies vyko nuotaikingas grupės „Diksai“ koncertas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close