Europos Sąjungos sostinėje Briuselyje – neramumai. Vienos pagrindinių ES institucijų – ES Tarybos – pastatą užgriuvo pieno miltų lavina. Žemės ūkio ministrų tarybos metu surengtos simbolinės ES pieno gamintojų akcijos metu „iš dangaus“ sningančiais pieno miltais siekta atkreipti institucijų dėmesį į itin trapią situaciją pieno sektoriuje, didžiules intervencijoje esančias pieno miltų atsargas, kurias Europos Komisija ketina išleisti į rinką, bei būtinybę imtis nuolatinio pieno rinkos reguliavimo.

„Gaudami gerokai žemesnes, nei kitų ES šalių žemdirbiai, tiesiogines išmokas, tačiau patirdami analogiškus gamybos kaštus, Lietuvos pieno gamintojai priversti konkuruoti bendroje ES rinkoje ir išgyvena itin sudėtingus laikus“, – pabrėžia Lietuvos pieno gamintojų asociacijos Tarybos pirmininkas Jonas Vilionis, Briuselin atlydėjęs būrį pieno gamintojų iš Lietuvos.

Prie akcijos gausiai prisijungę šios asociacijos nariai, palaikydami akcijos organizatorės – Europos pieno tarybos – reikalavimus, akcentuoja, kad nors laikinai situacija su pieno supirkimo kainomis nėra tokia įtempta, kaip prieš keletą mėnesių, ilgalaikio pagerėjimo tikėtis naivu, kol rinkai negrąžintas iki tol daugybę metų sėkmingai veikęs reguliavimas.

„Visiškai palaikome Europos pieno tarybos reikalavimą skubiai įvesti bendrą ir nuolatinę ES pieno rinkos reguliavimo priemonę, kuri būtų alternatyvi panaikintam pieno kvotų režimui. Viliamės, kad šį mūsų reikalavimą palaikys ir ES Žemės ūkio ministrų tarybon atvykęs ministras B. Markauskas“, – sako Jonas Vilionis.

Lietuvos pieno gamintojų lūkesčius vieningoje ES rinkoje konkuruoti sąžiningomis sąlygomis remia ir Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narys Bronis Ropė.

„Situacijos pieno sektoriuje klausimas yra vienas pagrindinių Komiteto darbotvarkės klausimų. Puikiai žinau, kokius sunkius laikus išgyvena pieno sektorius. Europos Parlamentas jau ne kartą pripažino, kad pieno kvotų atsisakymas buvo esminė klaida, sukėlusi visišką chaosą sektoriuje ir nuvariusi ne vieną ūkininką į bankrotą. Pienas nėra ta prekė, kurią galima palaikyti sandėlyje „iki geresnių kainų“. Todėl jo rinkos negalima palikti visiškai liberalios, antraip po metų – kitų ES žemėlapyje liks vien pramoninės pieno gamyklos. Palaikau mūsų pieno gamintojų kovą už būvį, esu pasiruošęs ir toliau kryptingai šiuo klausimu dirbti“, – teigia europarlamentaras.

Primename, kad 2015 m. balandį panaikinus dešimtmečius galiojusią pieno kvotų sistemą, ES pieno sektoriuje kilo neregėto masto krizė.

Jonas Vilionis/Bronis Ropė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close