Popietė „Įžiebkime šviesą širdyse“ Šilavote

Gruodžio 13-oji – šventosios Liucijos diena, dar vadinama Šviesos diena. Nors ir atkeliavusi iš kitur, ši šventė nėra svetima mūsų kultūrai – dar pagonybės laikais Lietuvoje tamsiausiu metų laiku būdavo uždegamos simbolinės žvakės ir pradedama laukti saulėgrįžos.

 

  Etnologų teigimu, šv. Liucijos diena kilo iš Švedijos, o jos atitikmuo mūsų šalyje yra adventas. Išties, juk  abiejų švenčių simbolika yra tokia pati – šviesesnio laikotarpio laukimas.

  Popietė „Įžiebkime šviesą širdyse“, vykusi Šilavoto laisvalaikio salėje, ir buvo skirta šioms šventėms paminėti. Prisiminus senovės lietuvių paprotį, kai laukdami saulės sugrįžimo gruodžio 13-ąją įžiebdavo gausybę žvakių, tai padarė ir popietės dalyviai. Sužibusios žvakių liepsnelės visus nuteikė susikaupimui, kuris būdingas advento metui, kai norisi pasidalinti geru žodžiu, malda, viltimi ir tikėjimu su esančiais greta. Šilavoto pagrindinės mokyklos mokytoja Elvyra Striaušienė pakvietė prisiminti gražią advento tradiciją ir visiems kartu nupinti adventinį vainiką. Pinant vainiką buvo išsamiai papasakota apie visus simbolius, jų reikšmes ir uždegtos trys žvakės, simbolizuojančios trečiąją advento savaitę.

  Popietės dalyviai taip pat dalyvavo pokalbyje „Elgesys su laiku“, kurio metu kiekvienas galėjo pamąstyti, kas jų gyvenime yra svarbiausia, kokiems dalykams reikia skirti pirmenybę, kad mažmožiai neužgožtų mūsų gyvenimo. Renginio pabaigoje visi vaišinosi mokytojos Elvyros iškeptu pyragu, o namo išsinešė po kalėdinį angeliuką su palinkėjimu, kad jų sielos namai taptų erdvūs, pripildyti meilės, atjautos ir šilumos.

 

Šilavoto laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorė Saulė Blėdienė

dsc_0023

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close