Pratybose „Geležinis kardas 2016“ išbandytos Vokietijos kariuomenės reaktyvinės salvinės ugnies sistemos

Tarptautinėse pratybose „Geležinis kardas 2016“ (angl. „Iron Sword“) dalyvaujantys nacionalinės ir tarptautinės batalionų taktinės grupės šią savaitę planuoja ir vykdo gynybos bei puolimo operacijas, tobulina bendrų veiksmų sąveiką su NATO sąjungininkais, treniruojasi atlikti žygio, kovinės paramos ir kitas užduotis.
Lapkričio 23 d., Lietuvai minint kariuomenės dieną, tarptautinėse pratybose pirmą kartą buvo išbandytos Vokietijos karių atsigabentos reaktyvinės salvinės ugnies sistemos MARSII. Šios sistemos, naudojamos Vokietijos kariuomenės 131-ojo artilerijos bataliono, per vieną minutę gali paleisti 12 valdomų raketų. Nors maksimalus šių sistemų šūvio nuotolis apie 84 km, tačiau poligone taikiniai buvo numatyti už maždaug 8 km nuo sistemų pozicijų. Dėl riboto poligono dydžio šūviai buvo atliekami iš pozicijų, esančių už poligono ribų į taikinius poligone.
Tarptautinėse pratybose Gaižiūnų poligone taip pat dalyvauja ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai. Šauktiniams kariams šios pratybos yra vertinamosios.
„Ne visiems dalinyje tarnaujantiems šauktiniams pavyksta sudalyvauti tikrame mūšyje ir dar su užsienio kariais, o mums tai pavyko! Džiaugiamės tokia galimybe. Šios pratybos tarsi paskutinis baigiamasis pasišaudymas prieš išeinant į atsargą, visada liks atminty“, – sako Dragūnų bataliono kariai, kurie į atsargą bus išleisti prieš didžiąsias šių metų šventes.
Lapkričio 20 d.–gruodžio 2 d. vyksiančiose kasmetinėse pratybose „Iron Sword“ dalyvauja apie 4 tūkstančius karių iš 11 NATO šalių: Estijos, Latvijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lenkijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Slovėnijos, Vokietijos ir Lietuvos.

KAM

nato_salve_grad

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close