Mero A. Vaicekausko vizitas į Bioblingeno apskritį (Vokietija)

Liepos mėn. Bioblingeno apskrities (Vokietija) viršininko Rolando Bernhardo kvietimu 2016 metų rugsėjo 1–4 dienomis Prienų r. savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas kartu su Birštono savivaldybės mere N. Dirginčiene, Jonavos rajono savivaldybės meru M. Sinkevičiumi, Kėdainių rajono savivaldybės meru S. Grinkevičiumi, Kaišiadorių rajono savivaldybės meru V. Tomkumi lankėsi Bioblingene. Tarptautinį bendradarbiavimo vizitą organizavo Kauno regiono plėtros agentūra.

 

Susitikimų metu su Bioblingeno apskrities regiono tarybos nariais buvo aptartos galimos bendradarbiavimo sritys, pasidalinta rinkimine patirtimi ir aptartos problemos, iškylančios abiejose valstybėse, bei jų sprendimo būdai.

 

Visai Europai aktualus pabėgėlių klausimas buvo aptartas Waldhause, kur įsikūręs centras, vadovaujantis Bioblingeno regione esantiems nepilnamečių pabėgėlių vaikų, atvykusių į Europą be suaugusiųjų, namams. Vaikai šiuose namuose turi galimybę mokytis vokiečių kalbos, savarankiško gyvenimo pagrindų, čia ugdomi socializacijos naujoje aplinkoje įgūdžiai.

 

Meras su delegacija aplankė Vokietijos Raudonojo Kryžiaus draugiją, kuri rūpinasi moksleivių švietimu pirmosios medicininės pagalbos srityje, ugdo savanorystės pagrindus nuo mažų dienų.

Bioblingeno apskrityje labai saugoma natūrali gamta – sunykę miškai atsodinami, ten įrengiami dviračių ir pėsčiųjų takai, gyvūnų stebėjimo aikštelės.

 

Kauno regiono merų delegacija lankėsi Bioblingeno atliekų deginimo įmonėje ir uždarytuose sąvartynuose. Lankantis šiose įmonėse buvo jaučiamas vokiečių tautos tvarkingumas ir racionalus išteklių panaudojimas. Buvęs Bioblingeno sąvartynas – tai 70 m aukščio kalnas, kurio pietiniame šlaite įrengta saulės elektrinė, o šiauriniame šlaite planuojamas miškas. Iš sąvartyno išgaunamos dujos panaudojamos elektros energijai gaminti, susmulkintai medienai iš dalies išdžiovinti specialiuose konteineriuose, taip paruošiamas biokuras atliekų deginimo įmonei. Ši įmonė, degindama buitines nerūšiuojamas atliekas bei biokurą, pagamina elektros energijos 32 000 gyventojų, o šilumos energijos – 76 000 gyventojų.

 

Gyventojai aktyviai rūšiuoja atliekas, todėl sumažėja šiukšlių kiekis, o tvarkingai išrūšiuotos atliekos yra puiki antrinė žaliava, kuri leidžia atliekų tvarkytojams uždirbti nemažus pinigus. Už šiuos pinigus Bioblingeno apskrities atliekų tvarkymo įmonė tvarko aplinką, rekultivuoja apleistus sąvartynus, kuria naujas energijos gamybos technologijas.

img_0816

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close