Ne visi patenkinti tvarka kapinėse

Žmonės, kurių artimieji ilsisi Škėvonių (Ivoniškio km.) arba dar vadinamose Prienų kapinėse, nelabai patenkinti ten esama tvarka. Sako, kad vos išsprendžiama viena problema, tuoj atsiranda kita.

 

Birželio mėnesį buvo nusiskundimų dėl vandens stygiaus. Kapinės didelės, jos vis plečiasi, tad žmonėms tikrai sunku tampyti vandenį į kitą kapinių galą. Dabar jau pastatytos kelios vandens talpyklos, į kurias atvežama vandens.

Visa tai gerai, bet to vandens, pasak nepatenkintų asmenų, ne visada būna. Daugiausia vandens reikia pavasarį, kai sodinamos gėlės, tvarkomi kapai. Šiais metais birželis buvo karštas ir sausas, tad arčiau gyvenantys žmonės vakarais atvykdavo palaistyti augalų. Paskambinęs vienas žmogus sakė, kad jau kuris laikas trūksta vandens.

Įvardijo žmonės ir kitą negerovę – kapinėse, prie tvoros, stūkso didžiausias sąvartynas sausų augalų, vainikų likučių, žvakių dėklų, medžių lapų ir šakų. Kaip tvirtino kapuose besitvarkanti moteris, „šitas sąvartynas dar nuo ankstaus pavasario stovi“. Įdomu, kodėl visa tai nebuvo išvežta laiku? Tiesa, vos po kelių dienų (liepos 5 d.), kai teko lankytis kapinėse, kilo gaisras. Jeigu būtų buvusi tvarka, to nebūtų atsitikę…

Užkalbintos dvi moterys parodė ir kapinių kampelį, kur visai netvarkomi kapai (yra ir nežinomų asmenų), ten auga didžiulės žolės. Pasak moteriškių, reikėtų kažkam užsiimti, suburti savanorius ir nors šiek tiek sutvarkyti kapavietes.

Dar viena problema – netvarkingi tualetai. Kai į juos negalima kojos įkelti, tada einama į greta esančius krūmus, anapus tvoros.

Škėvonių kapinės yra Birštono savivaldybės teritorijoje, tačiau jų priežiūra rūpinasi Prienų savivaldybė, o šią paslaugą atlieka UAB Prienų butų ūkis. Pagal abiejų savivaldybių susitarimą už priežiūrą Birštono savivaldybei išrašoma sąskaita, kuri sudaro maždaug 30 proc. visos reikalingos sumos. Kaip patvirtino Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas, jie į kapinių priežiūros reikalus nesikiša. Šiuo metu Birštono savivaldybė ruošia detalųjį planą kapinių plėtrai, o Prienų savivaldybė pagal susitarimą rengs projektą.

Visgi reikia priminti ir kapinių lankytojams, kad patys laikytųsi tvarkos – į konteinerius dėtų tai, kam jie skirti, o žalias atliekas, šakas neštų į joms skirtą vietą. Deja, ne visi taip daro…

Apsilankius Škėvonių kapinėse, kitą dieną teko užsukti ir į Nemajūnų kapines. Ten konteineriai iškelti už tvoros, aplinka tvarkinga, tualetai – taip pat.

Lankome ir prižiūrime savo artimųjų kapus, sodiname gėles. Tačiau reikėtų ir elementarios pagarbos čia besiilsintiems, visam tyliajam mikrorajonui.

[003596]

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close