Birštono savivaldybės tarybos posėdyje pasirašyta trišalė sutartis

Birštono savivaldybės tarybos posėdyje, kuris vyko birželio 6 dieną, dalyvavo 14 Tarybos narių, buvo apsvarstyti ir priimti 23 sprendimai bei išklausyta viena informacija.

Prieš prasidedant posėdžiui, merė Nijolė Dirginčienė pasveikino Tarybos sekretorę Dovilę Adamonytę ir administracijos direktorių Valentiną Vincą Revucką, gegužės mėnesį šventusius gimtadienius, taip pat pristatė dar vieną savo patarėją, socialinių mokslų daktarą, buvusį bankininką Vygintą Bubnį, kuris dirbs visuomeniniais pagrindais.

 

Pasirašyta trišalė sutartis

Posėdyje dalyvavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentė Jūratė Macijauskienė, kuri pristatė šios mokslo įstaigos ketinimus ir buvo pasiruošusi pasirašyti bendradarbiavimo sutartį tarp LSMU, Birštono savivaldybės ir Birštono trečiojo amžiaus universiteto.

Viešnia kalbėjo, kad ši sutartis yra svarbi plėtojant LSMU, Birštono TAU ir Savivaldybės bendradarbiavimą visoms pusėms naudingose veiklos srityse: paskaitų, mokymų ir seminarų, studentų praktikų ir savanorystės veiklos organizavimo,  renginių organizavimo, keitimosi aktualia informacija, bendrų projektų rengimo. LSMU įsipareigoja siūlyti LSMU dėstytojams ir studentams savanoriškai skaityti paskaitas Birštono TAU klausytojams, rengti bendrus miesto, respublikinius ir tarptautinius projektus, pagal galimybes sudaryti sąlygas Birštono TAU klausytojams naudotis LSMU infrastruktūra teoriniams, praktiniams užsiėmimams ir kt. J. Macijauskienė pažymėjo, kad labai svarbu mokslo ir praktikos vienovė, kad studentai galėtų Birštone atlikti praktiką. Be to, docentė paminėjo, kad jų mokslo įstaiga daug dėmesio skiria reabilitacijos ir slaugos specialistų ruošimui, kad ruošiami specialistai ir kurortiniam gydymui bei slaugai.

Savivaldybė savo ruožtu įsipareigoja bendradarbiauti su LSMU ir Birštono TAU, nustatant visoms partnerėms naudingus darbo tikslus, numatant būdus iškeltiems tikslams pasiekti: kviesti LSMU bendruomenės atstovus dalyvauti Savivaldybės organizuojamuose renginiuose, sudaryti sąlygas Birštono TAU klausytojams naudotis Savivaldybės patalpomis teoriniams ir praktiniams užsiėmimams, LSMU studentams atlikti mokslinius tyrimus, rengti tiriamuosius darbus ir kt.

Trišalę sutartį pasirašė Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė, TAU direktorė Roma Urbonienė ir LSMU docentė J. Macijauskienė.

 

Vėl kalbėta apie apleistus ir nenaudojamus pastatus bei žemes

Savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyriausias specialistas Irmantas Adamonis pateikė informaciją apie savivaldybės teritorijoje esančius nenaudojamus ir neprižiūrimus pastatus bei apleistus žemės plotus. Neprižiūrimų ir nenaudojamų pastatų bei žemių situaciją vertino sudaryta komisija, o Tarybai buvo pateikta ir vaizdinė medžiaga. Iš tiesų prastai prižiūrimų arba daugelį metų netvarkomų pastatų yra ir pačiame Birštono mieste. Tai didelė problema, nes dažnai nepavyksta rasti savininkų arba nerandama bendros kalbos. Kai kurie moka padidintą nekilnojamojo turto ir žemės mokestį ir vis tiek nesitvarko. Ne vienas vaikštantis po Birštoną svečias atkreipia dėmesį į gražioje vietoje stovintį, bet prastai atrodantį buvusio pašto pastatą, sudegusį viešbutį, siaubą vakarais praeinantiems keliantį pastatą N. Silvanavičiaus gatvėje. Nesutariant su privačių pastatų ir sklypų savininkais, Savivaldybės ir valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija turėtų taikyti visas įmanomas sankcijas apleistų statinių netvarkantiems šeimininkams. Tačiau savivaldybės specialistams teko įsitikinti, kokios tai sudėtingos procedūros, nes dėl netobulo teisinio reglamentavimo negalima greičiau imtis apleistų statinių tvarkymo darbų. Norint pastatus ir statinius pripažinti bešeimininkiais, laukia ilgos procedūros, be to, sunku rasti savininkus ir bendrasavininkius, kurių kartais yra keletas ir jų nuomonės turto atžvilgiu nesutampa. Beje, kartais po tokiais pastatais ir žemės sklypai nesuformuoti.

Tačiau posėdyje pasidžiaugta, kad kai kur reikalai pajudėjo – jau tvarkomas buvęs alaus baras „Nida“ prie Nemuno krantinės, kurią šeimininkas išnuomojo ir čia žadama įrengti kebabinę.

Netrukus turėtų būti tvarkomas ir buvęs restoranas „Druskupis“. Rudeniop žadama jį nugriauti ir statyti daugiabučius gyvenamuosius namus.

Daug netvarkos yra ir kaimiškoje vietovėje – lentpjūvė, sandėliai, griūvančios fermos taip pat reikalauja dėmesio. Reikia pinigine išraiška padėti žmonėms apsispręsti, ką daryti su turimu turtu. I. Adamonis pažymėjo, kad kai kurie apleistų pastatų ir žemių savininkai pažadėjo bent užtikrinti saugumą, kad kas nori po griūvančius statinius nevaikščiotų, kad būtų tvarkoma aplinka.

Tarybos narys Vytautas Šeškevičius paklausė ir apie padėtį kitame Nemuno krante, kur yra nemažai apleistų statinių.

Administracijos direktorius V.V. Revuckas paaiškino, kad buvo parengtas detalusis kito Nemuno kranto planas, bet liko nepatvirtintas. Šiuo metu iš 82 statinių savininkų tik 16 pasiruošę formuoti sklypus, tai yra tuose pastatuose galima gyventi. Dalis pastatų liks neįteisinta ir bus kaip miško teritorija. Pasak administracijos direktoriaus, bus skelbiama galimybių studija ir analizuojamos visos galimybės bei investicijos į ateitį – tada ir bus aišku, kas ten galima padaryti.

Tarybos narys Vidmantas Veselis atkreipė dėmesį į daug metų vos ne miesto centre stovintį netvarkomą pirties pastatą. Vasarą suvešėję krūmai liūdną pastato vaizdą paslepia, bet rudenį ir žiemą gaila žiūrėti į kažkada buvusią visiems reikalingą pirtį.

Dar vienas kitas Tarybos narys vardijo ir daugiau pastatų bei statinių, kurie nebuvo įvardinti komisijos. Merė pažymėjo, kad reikia dirbti šia kryptimi, savininkams neduoti ramybės ir taikyti visas galimas poveikio priemones.

 

Pritarta dalyvavimui tarptautiniuose ir respublikiniuose projektuose

Tarybos nariai vieningai pritarė bendro tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Bendradarbiavimas abipus sienos sveiko senėjimo ir socialinės gerovės srityje“ su Lenkijos Punsko valsčiaus administracija rengimui ir Birštono savivaldybės administracijos bei Viešosios įstaigos Birštono pirminės sveikatos priežiūros centro dalyvavimui partnerio teisėmis.

Birštono savivaldybės administracijos projekto biudžeto dalies teks prisidėti ne mažiau kaip 15 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų bei padengti visas su projektu susijusias netinkamas finansuoti išlaidas ir tinkamų išlaidų dalį, kurių nepadengia skiriamas projekto finansavimas.

Taip pat buvo pritarta bendro tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Tarp natų ir kaimynų“ su Lenkijos Punsko valsčiaus administracija rengimui ir Birštono savivaldybės administracijos dalyvavimui pagrindinio partnerio teisėmis, o Birštono meno mokyklos dalyvavimui partnerio teisėmis.

Vienbalsiai buvo pritarta bendro tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Ankstyvojo ugdymo tinklas abipus sienos“ su Lenkijos Koryčino valsčiaus administracija rengimui ir Birštono savivaldybės administracijos bei Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ dalyvavimui partnerių teisėmis.

Pritarta bendro projekto „Paslaugų ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Kauno, Jonavos, Prienų rajonų ir Birštono savivaldybėse“ rengimui ir Birštono savivaldybės administracijos dalyvavimui partnerio teisėmis. Prie visų minėtų projektų savivaldybei savo lėšų reikėtų prisidėti 15 proc. projekto vertės.

Pritarta ir bendro tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Sportas visiems“ su Lenkijos Elko rajono administracija rengimui ir Birštono savivaldybės administracijai bei Birštono sporto centro dalyvavimui projekte pagrindinio partnerio teisėmis.

Priėmus sprendimą dėl projekto tinkamumo finansuoti iš 2014–2020 metų Interreg V–A Lietuvos–Lenkijos bendradarbiavimo programos lėšų, savivaldybei irgi reikės prisidėti ne mažiau kaip 15 proc. savų lėšų.

 

Nustatytos akvatorijų ribos

Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Jovita Tirvienė pristatė sprendimo projektą dėl akvatorijų Nemuno upėje ties Birštonu ribų ir plotų nustatymo. Tarybos nariai pritarė sprendimo projektui ir dar pastebėjo, kad būtų galima įrengti daugiau akvatorijų. Tiesa, teko pripažinti, kad Alksniakiemio akvatorija jau yra, ji buvo seniau suderinta.

Pirmoji akvatorijos ties Žvėrinčiaus gatve, Birštono mieste, plotas – 9,6 ha; antros akvatorijos ties stacionaria prieplauka Birštono mieste plotas –7,4 ha; trečios akvatorijos ties mobilia prieplauka prie VšĮ „Tulpės“ sanatorijos Birštono mieste plotas – 0,15 ha, o ketvirtos akvatorijos ties Kampiškių gatve, Birštono mieste (kairiajame Nemuno krante) plotas – 0,10 ha. Kaip sakė savivaldybės merė, akvatorijų išskyrimas yra pirmas žingsnis tolimesniems darbams, susijusiems su Nemunu ir padėsiantiems pritraukti investicijas bei partnerius.

Patvirtintas Birštono savivaldybės 2015–2019 metų komunikacijos planas

Sprendimo projektą pristatė savivaldybės merės patarėja Rimantė Kurkauskaitė, kuri pažymėjo, kad Birštonas – perspektyvus ir sparčiai besikeičiantis kurortas, kurio vizija – iki 2030 metų tapti tarptautiniu turizmo ir unikalių sveikatos paslaugų karališkuoju kurortu. Kurortas sparčiai keičiasi, jame įgyvendinama daug svarbių projektų, vyksta įvairūs renginiai. Tam, kad į Birštoną atvyktų turistai iš Lietuvos ir užsienio, kad būtų kuriamas teigiamas, išskirtinis kurorto įvaizdis ir reputacija, būtina vieningai komunikuoti apie Birštono kurortą. Vieninga komunikacija yra galima tik tokiu atveju, jeigu visi bus tinkamai supažindinti su nuolat besikeičiančiais procesais, naujienomis ir ateities planais, visi komunikaciniai veiksmai bus prižiūrimi ir kontroliuojami. Kadangi yra svarbu vykdyti suplanuotą komunikacinę veiklą, kurti vieningą Birštono kurorto įvaizdį Lietuvoje ir užsienyje, tikslinga vadovautis Birštono savivaldybės 2015–2019 metų komunikacijos (ryšių su visuomene) planu.  Komunikacijos planas buvo rengiamas, remiantis vienu iš pagrindinių Birštono savivaldybės dokumentų – Birštono savivaldybės 2013–2020 m. strateginiu plėtros planu, jame numatytais prioritetais ir uždaviniais.

Kiti sprendimai

Patvirtintas Savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėjo pateiktas sprendimo projektas dėl neveiksnių asmenų būklės peržiūrėjimo komisijos sudarymo ir nuostatų patvirtinimo. Tarybos nariai leido nurodyti buveinės adresą Savivaldybei nuosavybės teise priklausančiame pastate Lietuvos TIC asociacijai, nes Birštono TIC direktorė Rūta Kapačinskaitė pradėjo eiti šios asociacijos prezidentės pareigas.

Posėdyje buvo priimti sprendimai dėl savivaldybės nekilnojamo turto, nuosavybės teise valdomų akcijų ir viešųjų įstaigų savininko/dalininko įnašų valdymo 2016–2025 metų strategijos parengimo, dėl biudžetinės įstaigos Nemajūnų dienos centro teikiamų paslaugų kainų nustatymo ir kt.

Po posėdžio Tarybos nariai ir kai kurie administracijos darbuotojai išvyko į ekskursiją po įžymias ir lankomas Birštono savivaldybės vietas. Ekskursiją vedė Tarybos narys Juozas Aleksandravičius.

DSCF3393

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close