Balandžio 28 d. vykęs Prienų rajono savivaldybės posėdis nepažėrė jokių staigmenų. Susiformavo tradicija, kad dauguma klausimų balsuojama daugiau mažiau vieningai, o argumentų kovos atveju galutinis sprendimas priklauso valdančiosios daugumos pusei.

 

Taip atsitiko ir su 2017 metų žemės mokesčio tarifų (procentais nuo žemės mokestinės vertės) patvirtinimu, kurį nulėmė 13-os dauguma. Sprendimo projekte buvo siūloma nekeisti žemės mokesčio tarifų, išskyrus žemės mokesčio tarifą kitiems vandens telkiniams, kurie naudojami ne ūkinei veiklai, sumažinti nuo 1,4 iki 0,8.

Kilus diskusijai, Bendruomenių ir kaimo reikalų komiteto pirmininkas M. Butkevičius pasiūlė žemės ūkio paskirties sklypams ir pramonės ir sandėliavimo objektų teritorijoms koeficientą sumažinti iki 1 (buvo atitinkamai 1,4 ir 1,2), motyvuodamas tuo, jog verslininkai ir taip sumoka didelius mokesčius į savivaldybės biudžetą. Jis ragino savivaldybę ir Tarybos narius palaikyti žemdirbius bei verslininkus ir nors šiuo nelengvu kriziniu laikotarpiu sušvelninti jiems finansinę naštą.

Palaikydamas Komiteto pirmininko nuomonę, Tarybos narys Arūnas Vaidogas pridūrė, kad mokesčio tarifą galima sumažinti, nes žemės vertė esą kyla 20 proc. Pritarti Bendruomenių ir kaimo reikalų komiteto pasiūlymui paragino ir opozicijos lyderė bei Etikos komisijos pirmininkė Loreta Jakinevičienė.

Meras A. Vaicekauskas nerado argumentų, kuriais vadovaujantis reikėtų sumažinti žemės mokesčio tarifus. Jo teigimu, žemės mokestis yra labai svarbus savivaldybės pajamų šaltinis. Sumažinus tarifą 40 proc. (apie 80000 eurų pajamų, kuriomis biudžetas pasipildys kitais metais), tektų sumažinti finansavimą kažkurioms švietimo, kultūros įstaigoms. Be to, tektų susidurti su grėsme savivaldybei neprisidėti savo finansine dalimi ir neįvykdyti europinių projektų. Mero nuomone, stambiems ūkininkams, kuriuos daugiausia liečia šis žemės mokestis ir kurie gauna dideles pajamas, toks mokestis neturėtų būti aktualus, nors Tarybos narys ir ūkininkas Jonas Vilionis su tuo nesutiko. Jis pabrėžė, kad pasitarime su premjeru, žemės ūkio ministre, priešingai – buvo siūloma stambiems ūkininkams sumažinti žemės mokesčius arba juos atidėti.

Paskutiniai argumentai, kuriais pamėgino įtikinti žemdirbių užtarėjus meras, – „kaip ant mielių auganti žemės paklausa, mažėjantys nedirbamos žemės plotai, į rajoną „ateinantys“ kitų rajonų ūkininkai“. Pavieniais atvejais ar atsitikus nelaimei, savivaldybė, anot mero, smulkiems ūkininkams pasiruošusi padėti iš Kaimo rėmimo programos.

 

Išklausytos švietimo įstaigų vadovų ataskaitos

Praėjusiame Tarybos posėdyje buvo išnagrinėta daugiau nei 30 klausimų, išklausytos ir patvirtintos rajono mokyklų vadovų 2015 metų veiklos ataskaitos. Profesionaliai parengtos ataskaitos nesulaukė priekaištų posėdžio metu, juolab kad jos buvo iš anksto pristatytos ir išanalizuotos Tarybos kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komitete. Posėdyje mokyklų vadovams buvo suteikta vos po penketą minučių kalbėti, bet dauguma sugebėjo ir per itin trumpą laiką kalbėti tiksliai ir argumentuotai. Ataskaitų pabaigoje buvo įvardintos problemos ir mokyklai reikalingos paramos poreikis.

Prienų švietimo centro direktorė kalbėjo apie centrui reikalingą finansinę paramą renovuoti pastatą ir pagerinti materialinę bazę. „Žiburio“ gimnazijos direktorė atkreipė dėmesį į tai, kad reikėtų sutvarkyti sportinę bazę prie gimnazijos ir pagalvoti apie automobilių stovėjimo aikštelės įrengimą. Tiksinti problema, kurią gimnazijos vadovė ragino nedelsiant spręsti – tuščias vandens rezervuaras, kuris kelia pavojų vaikų gyvybei. Nors rezervuaras ir sandariai uždaromas, bet šalia esančios progimnazijos mokiniai suranda būdų į jį prasiskverbti.

Jiezno gimnazijos vadovė kalbėjo apie papildomo finansavimo poreikį įrengti gimnazijos klasėse žaliuzes, chemijos kabinete – traukos spintos ventiliaciją, aplink Jiezno gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyrių – tvorą, langų saugos ribotuvus, skyriuje suremontuoti tualetus. Išlaužo pagrindinės mokyklos vadovė vylėsi Savivaldybės administracijos palaikymo ir tarpininkavimo, pritraukiant ES lėšas mokyklos stogui perdengti, drenažui aplink mokyklą sutvarkyti, sporto salės akustikai sutvarkyti, naujoms internetinėms programoms įsigyti.

Ir miesto, ir kaimo mokyklų vadovai taip pat kalbėjo apie finansavimo trūkumą įvairiems mokyklų remonto darbams ir materialinės bazės pagerinimui, kėlė klausimą dėl naujų geltonųjų mokyklinių autobusų ir net mokomojo automobilio poreikio Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos jaunimo klasėse ikiprofesinio mokymo programai tęsti.

 

Daugiau galimybių aktyviau ir ilgiau sportuoti

Taryba patvirtino Prienų rajono savivaldybės kūno kultūros ir sporto centro didžiausią leistiną pareigybių skaičių iki 26,25. Papildomai įsteigta 0,5 kasininko pareigybės ir 0,5 treniruoklių salės instruktoriaus pareigybės. Toks sprendimas priimtas, siekiant užtikrinti kokybišką teniso aikštelių, biliardo salės ir treniruoklių salės administravimą bei klientams palankų minėtų sporto infrastruktūros objektų darbo laiką darbo dienomis ir savaitgaliais. Planuojama, kad šie objektai papildomai veiks darbo dienomis be pietų pertraukos ir savaitgaliais (šeštadieniais ir sekmadieniais).

 

Po posėdžio – išvyka į Išlaužo seniūniją

Po Tarybos posėdžio Tarybos nariai buvo pakviesti aplankyti Išlaužo seniūniją. Išvykos metu jie aplankė Išlaužo pagrindinę mokyklą ir akcinę bendrovę „Išlaužo žuvis“. Pagrindinės mokyklos direktorė Rasa Žilinskienė su savo komanda surengė Tarybos nariams ekskursiją po mokyklą, vaikai dovanojo gražų koncertą. AB „Išlaužo žuvis“ direktorius D. Svirskis pakvietė apžiūrėti įmonės tvenkininės žuvininkystės ūkį, kuriame natūraliai tvenkiniuose yra veisiamos ir auginamos įvairios žuvys, bei paragauti jų gaminamos žuvies produkcijos.

DSC_0239

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close