Tarybos posėdyje priimti svarbūs sprendimai

Gegužės 6 dieną Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo 15 Tarybos narių, kurie apsvarstė ir priėmė spendimus 27 klausimais.

Prieš pasidedant posėdžiui buvo pasveikinti Tarybos nariai, gimę balandžio mėnesį, ir pristatyta informacija apie savivaldybės gautą ES garbės vėliavą.

 

Išnuomoti žemės sklypai

Pirmuoju Tarybos posėdžio klausimu merės pavaduotojas Vytas Kederys pristatė informaciją apie išnuomotus Savivaldybei nuosavybės teise priklausančius žemės sklypus ir apie tai, kaip jie bus panaudoti visuomenės reikmėms bei kurorto plėtrai. Šiam planui priskirti du Savivaldybei nuosavybės teise priklausantys sklypai – karalienės Elenos Nr. 1 ir karalienės Barboros. Juos išsinuomojo UAB „Green Hotel“, su kuria ir buvo pasirašyta sutartis, atitinkanti numatytas sąlygas ir reikalavimus.

Šis projektas, kurį numatė įgyvendinti Birštone UAB „Green Hotel“, yra įdomus ir vertas dėmesio, todėl Tarybos nariai turėjo nemažai klausimų. Į juo atsakius, šiai informacijai ir sklypų nuomos idėjai buvo pritarta.

 

Pritarta bendradarbiavimui su Japonija ir Izraeliu

Tarybos nariai įdėmiai išklausė merės patarėjos Rimantės Kurkauskaitės pranešimą apie bendradarbiavimą su Izraelio ir Japonijos ambasadomis.

R. Kurkauskaitė pristatė informaciją apie susitikimą su Japonijos ambasados ir Kunigami srities atstovais bei jų pirmuoju vizitu Birštono gimnazijoje, kur buvo pristatyta šios Japonijos srities mokyklų vaikų piešinių paroda. Dabar birštoniečiai ruošia piešinių parodas Japonijos vaikams.

Su Izraelio Tiberijos savivaldybe numatoma bendradarbiauti turizmo srityje, nes Tiberijos miestas nori tapti mūsų partneriu. Tiberija – Šiaurės Izraelio miestas, turintis 41 tūkstantį gyventojų, kuriame yra populiarinamas vandens sportas.

Merė N. Dirginčienė pažymėjo, kad Birštonui didelė garbė, kai tokie miestai nori draugauti ir bendradarbiauti, ir šie jų pasiūlymai yra išskirtiniai.

Atsakius į kelis Tarybos narių klausimus bei replikas, informacijai dėl bendradarbiavimo buvo pritarta.

 

Dėl žemės mokesčio nustatymo

Savivaldybės administracijos Biudžeto skyriaus vedėja Ona Grigonienė pristatė sprendimo projektą dėl žemės mokesčio tarifų 2017 metams.

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 16 straipsnio 2 dalies 18 punktu, 18 straipsnio 1 dalimi, Lietuvos Respublikos žemės mokesčio įstatymo 8 straipsnio 2 dalies 3 punktu ir 3 dalimi, Birštono savivaldybės taryba nusprendė:

1.1. 2016 metais žemės mokesčiu neapmokestinti fizinius asmenis, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis arba kurie yra sukakę senatvės pensijos amžių ar yra nepilnamečiai, kai priklausančio žemės sklypo plotas neviršija 1,5 ha kaimo vietovėje, 0,8 ha Pakalnės g., Prienų g., Kampiškių g., Turistų g., Birštono mieste ir 0,10 ha – likusioje Birštono miesto dalyje;

                 1.2. Birštono miesto Pakalnės, Prienų, Turistų ir Kampiškių gatvių gyventojams taikoma 80 proc. žemės mokesčio lengvata;

                  1.3 asmenims, kuriems taikomos 1.1 punkto nuostatos, netaikomos 1.2 punkto nuostatos.

                   Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo  16 straipsnio 2 dalies 37 punktu, Lietuvos Respublikos žemės mokesčio įstatymo 6 straipsniu, Birštono savivaldybės taryba      n u s p r e n d ž i a:

Nustatyti 2017 metams žemės mokesčio tarifus (nuo 0,01 iki 4 proc. žemės mokestinės vertės):

1. Pagal pagrindinę žemės naudojimo paskirtį:

Eil. Nr.

Paskirties kodas

Paskirties pavadinimas

Mokesčio tarifas

1.

610

Žemės ūkio paskirties sklypai

1,2

2.

300, 328

Žemės ūkio (sodų) žemė

0,9

3.

820, 992

Vandens ūkio žemė

0,9

4.

710

Miškų ūkio paskirties žemė (šiuo atveju apmokestinama miškų ūkio paskirties žemėje esanti ne miško žemė)

0,9

5.

810

Konservacinė žemė

0,5

6.

314, 327, 330, 331

Kita (gyvenamosios teritorijos, daugiabučiams namams, daugiaaukščių teritorijos, individualiems namams, mažaaukščių teritorijos)

0,3

7.

315, 316, 317, 318, 319, 321  ir kitoms į lentelės 1–7 eilutėse nurodytas paskirtis nepatenkančioms paskirtims

Kita (komercinei veiklai, infrastruktūros teritorijoms, naudingųjų iškasenų teritorijoms, rekreaciniams statiniams, visuomeninės paskirties teritorijoms)

0,9

 

Taryba patvirtino, kad už apleistas žemės ūkio naudmenas teks mokėti 4,0 proc. žemės mokestinės vertės.

 

Patikslintas biudžetas 

Tarybos nariai pritarė biudžeto tikslinimo projektui, pagal kurį:

1. Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas prašė perkelti 4000,00 eurų ilgalaikiam turtui įsigyti. Bus bendrafinansuojamas riedžių įsigijimas.

2. LR švietimo ir mokslo ministro 2016 m. balandžio 4 d. įsakymu Nr. V-273 patikslina skiriamas mokinio krepšelio lėšas (2 programa 3 priedas). Sumažina 12369,00 eurų lėšas, skirtas neformaliam vaikų švietimui ir jas nukreipia pedagogų darbo užmokesčiui mokėti nuo š. m. rugsėjo 1 d. Neformaliajam švietimui yra gaunama 12000,00 eurų iš Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro (02 programa 2 priedas).

3. Iš LR susisiekimo ministerijos 2016 m. kovo 31 d. įsakymu Nr. 3-64(1.5E) Birštono savivaldybei skiriama 495800,00 eurų vietinės reikšmės keliams (gatvėms) remontuoti bei rekonstruoti. Vietinės reikšmės keliams (gatvėms) rekonstruoti – 245100,00 eurų, Birštono miesto Birutės gatvei rekonstruoti – 50700,00 eurų, Birštono miesto Žvėrinčiaus gatvei tiesti ir automobilių stovėjimo aikštelėms ties ja įrengti – 200000,00 eurų.

Birštono savivaldybės seniūnas prašė perkelti 1200,00 eurų iš kitų paslaugų ilgalaikio turto įsigijimui. Planuojama pirkti automobilinę priekabą, kuri bus naudojama darbo priemonių (žoliapjovės, benzininio pjūklo ir kt.) į darbo vietas seniūnijos teritorijoje transportuoti (06 programa 2 priedas).

4. Birštono turizmo informacijos centras buvo pateikęs prašymą gauti finansavimą projekto ,,Kurortų paveldas išmaniai“ paraiškos užpildymui, kurios vertė 2420,00 eurų (07 programa 2 priedas). Šia suma siūloma sumažinti Birštono savivaldybės administracijai skirtą finansavimą (01 programa 2 priedas).

Visi Tarybos nariai biudžeto tikslinimo projektui pritarė.

 

Posėdyje apsvarstytos ataskaitos ir joms pritarta

Posėdyje veiklos ataskaitas pateikė UAB „Birštono šiluma“ buvęs direktorius Albertas Kondrotas, UAB „Birštono vandentiekis“ valdybos pirmininkas, administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Noreika, sanatorijos „Tulpė“ direktorė Liucija Patinskienė.

Visoms ataskaitoms buvo vieningai pritarta, kadangi pasiekti metų rezultatai yra teigiami, o perspektyvos ir veiklos planai priimtini.

Paskutinė savo veiklos ataskaitą pristatė savivaldybė merė Nijolė Dirginčienė. Ji apžvelgė ne tik Savivaldybės tarybos veiklą, bet ir visus savivaldybės įstaigų ir įmonių bei visuomeninių organizacijų pasiektus rezultatus ir ateities planus bei perspektyvas.

 

Dėl UAB „Freiluva“

Neseniai per televiziją ir spaudą nuskambėjo UAB „Freiluva“ padarytas „didžiulis“ nusikaltimas, kai be Tarybos sutikimo bendrovė buvo išnuomojusi dalį pastato tretiesiems asmenims.

Birštono savivaldybei nuosavybės teise priklausantis nurodytas pastatas yra išnuomotas UAB ‚Freiluva“ pagal 2012 m. sausio 30 d. Pastato nuomos sutartį Nr. (11.18.)-IS-17. Šios sutarties 18.1 punkte yra numatyta, kad „be išankstinio raštiško Nuomotojo sutikimo Nuomininkas negali leisti Tretiesiems asmenims visiškai ar iš dalies naudotis Pastatu, subnuomoti jo ir (arba) perleisti dalį arba visas teises ir / ar pareigas, atsirandančias iš Sutarties ar susijusias su ja, Tretiesiems asmenims“. Nors ir pavėluotai, Savivaldybės taryba klaidą atitaisė, o merė įspėjo administraciją atidžiau rengti dokumentus.

 

Pritarta projektų rengimui ir paraiškų teikimui

Taryboje buvo pritarta sprendimo projektui, kurį pristatė Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Jovita Tirvienė (projekto rengimo ir paraiškos teikimo pagal priemonę „Darnaus judumo sistemų kūrimas“ ir dėl projekto rengimo ir paraiškos teikimo pagal priemonę „Kraštovaizdžio apsauga“).

 

Kiti klausimai

Po ilgokai užtrukusių diskusijų buvo priimtas sprendimas dėl Savivaldybės studijų rėmimo fondo vienkartinių pašalpų skyrimo gerai besimokantiems ir Birštono vardą garsinantiems studentams. Stipendijos buvo paskirtos 9 gerai besimokantiems studentams, nors buvo kreipęsi 11.

Posėdyje buvo patvirtinti ir VĮ „Tulpė“ , Birštono sporto centro ir Nemajūnų dienos centro teikiamų paslaugų įkainiai.

Tarybos nariai pritarė Birštono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjos Angelės Žiūraitienės pristatytam sprendimo projektui dėl neformaliojo vaikų švietimo lėšų skyrimo ir naudojimo tvarkos aprašo tvirtinimo bei Birštono sporto centro nuostatų kai kurių punktų pakeitimo.

DSCF2617

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close