Nemajūnų kapinėse tvarkos turi laikytis visi

Neseniai į redakciją kreipėsi Rasa Guščienė, norėdama pasiteirauti dėl tvarkos Nemajūnų kapinėse. Pasak moters, viskas labai gražiai tvarkoma ir galima tuo pasidžiaugti, bet akis pradėjo badyti tokie vaizdai (žr. nuotrauką). „Suprantu, jog tai lankytojų bėda, bet galbūt kažkaip pavyktų tai pažaboti. Kol patvoriuose buvo tik antkapiai, nesijaudinome, bet kai šalia jau darosi šiukšlynas, tikrai nėra smagu“, – teigė moteris.
Į šį paklausimą gavome Birštono seniūnijos seniūno Jono Kederio atsakymą, kurį ir pateikiame:
„Informuojame, kad Nemajūnų kapinių priežiūrą vykdo Birštono savivaldybės administracijos Birštono seniūnija. Atsakingas Birštono seniūnijos seniūnas. Kadangi seniūnija neturi nuolatinio darbininko, tai kapinėms prižiūrėti pasitelkiami asmenys, atliekantys visuomenei naudingus darbus už socialines pašalpas. Vykdant kapinių priežiūrą didžiausią rūpestį kelia daugumos kapinių lankytojų neatsakingas požiūris į atliekų rūšiavimą ir dėjimą į konteinerius. Seniūnija neturi galimybės prižiūrėti kiekvieno lankytojo. Taip pat rūpestį
kelia artimųjų kapus prižiūrinčių žmonių elgesys, kai seni paminkliniai antkapiai, pakeitus juos naujais, numetami bet kurioje kapinių vietoje. Kapinių prižiūrėtojas neturi kitos galimybės tų paminklinių antkapių sutvarkyti, tik kaupti prie šoninių vartų, nes niekas nepriima jų perdirbti, o susmulkinus naudoti kelių remontui nekyla rankos.
Daugeliu atvejų informaciniai ir įspėjamieji skelbimai greitai sunaikinami.“
Apsilankius Nemajūnų kapinėse ir pamačius ten stovinčių konteinerių turinį, susidaro nuomonė, kad ir kapinių teritorijoje vyksta normalus gyvenimas – konteineriuose yra visko, netgi sauskelnių. Konteinerių yra visur, tad negi gyventojai nesupranta, kad atliekas reikia rūšiuoti ir dėti ten, kur joms ir vieta.
Taigi, visi besilankantys kapinėse skatinami gerbti ne tik mirusiųjų atminimą, bet bent kiek parodyti pagarbos ir kapinėmis besirūpinantiems žmonėms.
Beje, Birštono seniūnijos seniūnas J. Kederys pažadėjo artimiausiu metu prie kapinių įrengti vaizdo stebėjimo kameras, tad užfiksuotiems pažeidėjams teks atsakyti ir galiojančius įstatymus.

Nuotrauka R. Guščienės

13115724_1236884976335089_325553241_n

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close