Dorinio ugdymo mokytojų viešnagė Balbieriškio pagrindinėje mokykloje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kai už lango vis meiliau pradeda šypsotis saulutė, mokiniai pradeda skaičiuoti likusias savaites iki mokslo metų pabaigos,mokytojai baigia išnaudoti sukauptų idėjų atsargas ne vienas kolega, galvodamas apie artėjančias atostogas, jau galvoja ir apie būsimus mokslo metus. Geriausia, kai gali patirti naudą ir malonumą vienu metu.Apie tai pasikalbėti balandžio 19 d. į Balbieriškio pagrindinę mokyklą susirinko rajono dorinio ugdymo mokytojai. Čia vyko seminaras ,, Tarptautinio vasaros seminaro-stažuotės Izraelyje aspektai“. Mokykloje veikia vienintelis rajone Tolerancijos ugdymo centras. TUC koordinacinė grupė aktyviai dalyvauja įvairiose respublikinėse ir tarptautinėse veiklose,projektuose, kelia savo kvalifikaciją seminaruose. Jau trys mokyklos atstovai , direktorius Stasys Valančius, istorijos mokytojas Vitas Rymantas Sidaravičius ir šių eilučių autorė, kėlė savo kvalifikaciją tarptautiniame Yad Vashem studijų apie Holokaustą centre Jeruzalėje. Mokytojų stažuotės tarptautinėje mokykloje vyksta įgyvendinant  bendradarbiavimo sutartį tarp Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti sekretoriato ir Yad Vashem centro. Stažuotė Izraelyje, mokymai apie Holokaustą, galimybė pamatyti Biblijoje aprašytas vietas suteikė neįkainojamos patirties, įspūdžių, emocijų – visa tai praturtino mano ir ten pabuvojusių kolegų, pamokas, popamokinę veiklą. Stažuotės metu mes ne tik mokėmės. Po paskaitų, praktinių ir metodinių užsiėmimų vykome į nepamirštamas ekskursijas: aplankėme Jeruzalės senamiestį, Kristaus Kapo bažnyčią, Betliejų, Raudų sieną. Vykome į Kumrano dykumą, prie Negyvosios jūros – ten buvo aptikti šventieji rankraščiai… Aplankėme Tel – Avivą ir Jafą, nuostabų ir be galo turtingą Izraelio muziejų. Didelį įspūdį paliko Pasaulio Tautų Teisuolių – žmonių, karo metais gelbėjusių žydus – alėja: joje yra pasodintas medis kiekvienam, kam suteiktas šis garbingas vardas. Akmeninėse plokštėse išvardinti visi Teisuoliai, kiekviena šalis šioje alėjoje turi savo plokštę. Bendruomenių slėnio akmens plokštėse įvardintos visi Lietuvos miestai ir miesteliai, kuriuose gyveno ir buvo nužudyti žydai.Istorija negailestinga-ten iškalti ir Prienų,Jiezno,Balbieriškio,Veiverių pavadinimai. Seminare dalyvavo ir Balbieriškio parapijos klebonas Remigijus Veprauskas, kuris plačiau paaiškino Šventosios žemės skirtingų religijų aspektus, pasidalino savo asmeniniais įspūdžiais iš kelionės po Izraelį ir Palestiną. Tik pabuvojęs toje šalyje, geriau supranti tautos papročius, išskirtinumą, vertybes ir tikėjimo prasmę. Mokytojams siūlome  nuorodą – į Yad Vashem internetinį puslapį. Manome, jog rasite įdomios ir naudingos informacijos bei foto ir dokumentų, kurie labai tiktų ne tik dorinio ugdymo, bet ir istorijos, geografijos, pilietiškumo pagrindų mokytojams ir klasių auklėtojams. http://www1.yadvashem.org/education/languages/Russian/index.asp

Mokytoja Reda Valančienė

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close