Lietuvai pagražinti draugijos pirmininku perrinktas Tadas Zubavičius

Vasario 4 dieną Lietuvai pagražinti draugijos Birštono skyriaus nariai susirinko į ataskaitinį rinkiminį susirinkimą. Draugija šiuo metu vienija 65 narius, o į ataskaitinį susirinkimą atvyko 35 nariai. Susirinkime dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, kuri taip pat priklauso draugijai, vicemeras Vytas Kederys bei garbingi svečiai – Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Jonas Dingelis ir Ekspertų komisijos narys Rimantas Grigas.

 

Lietuvai pagražinti draugijos susirinkimas, kaip visada, prasidėjo Maironio daina „Lietuva brangi“, kurią visi dainavo stovėdami.

Po to nedidelį, tačiau labai gražų pasirodymą surengė Birštono meno mokyklos mokinukai: Aistė ir Adrija Suchockaitės, Gustas Grigaras ir Meida Mikailaitė, vadovaujami mokytojos Ramunės Liutvynskienės. Aistė, Adrija ir Meida yra vaikų ir moksleivių konkurso „Dainų dainelė“ dalyvės, kurios atstovaus Birštonui televizijoje.

Keletą gražių žodžių Birštono ir birštoniečių adresu išsakė svečias R. Grigas (šiuo metu besigydantis „Eglės“ sanatorijoje). Jis pastebėjo, kad tauta – tai akumuliatorius, kuris pakrauna ir laiko visas konstrukcijas, o joje dar vyksta ir nematomų, tačiau svarbių dvasinių dalykų. Svečias sakė esąs nustebęs, kiek meilės ir gerumo yra Birštone, kad tuo jis lenkia kitus Lietuvos kurortus, traukdamas čia žmones tiek vasarą, tiek šaltuoju metų laiku. Lietuvai pagražinti draugija irgi yra vienas iš traukos taškų, telkiantis ir leidžiantis žmonėms pasisemti teigiamos energijos. Daug meilės ir savo geros energijos į Birštono kurortą yra įdėjusi ir pati merė N. Dirginčienė. Ir patys birštoniečiai žino, dėl ko gyvena, kuria gražesnį rytojų tiek patys sau, tiek ir atvykstantiems čia pabūti, pailsėti, atrasti dvasios pusiausvyrą.

 

Gražino kraštą, tvarkė piliakalnius

Praėjusių metų skyriaus valdybos veiklos ataskaitą pateikė Lietuvai pagražinti draugijos Birštono skyriaus pirmininkas Tadas Zubavičius.

Lietuvai pagražinti valdybos nariai rinkosi į 4 susirinkimus, o visuotinis susirinkimas buvo tik vieną kartą. Pirmininkas pabrėžė, kad viena iš prioritetinių draugijos veiklų yra talkos, kurių metu tvarkomos kapinaitės, piliakalniai, pilkapiai, valomos ir gražinamos Birštono viešosios erdvės, renkamos šiukšlės miškuose. Balandžio mėnesį kartu su kitomis visuomeninėmis organizacijomis draugijos nariai dalyvavo talkoje „Darom“.

Lietuvai pagražinti draugijos nariai dalyvauja visuose Birštono savivaldybėje vykstančiuose renginiuose. Kiekvienais metais dalyvauja miesto šventėje, Lietuvos valstybės dienos minėjime, gieda Tautinę giesmę prie Vytauto paminklo kalno papėdėje, mini Baltijos kelio metines. 2015 metais vienas iš didesnių renginių, kuriame dalyvavo draugijos nariai, buvo dviratininkų žygis „Po žydinčią Lietuvą“, vykęs gegužės 22 d.

Ataskaitiniame pranešime buvo paminėta, kad draugijos nariai domisi krašto istorija, rengia pažintines keliones po Lietuvą. Pernai jie aplankė Žemaitiją, atidavė pagarbą garsiam visuomenės veikėjui ir muzikui Mykolui Kleopui Oginskiui, iš Rietavo užsuko ir į Plungę, lankėsi Jašiūnų dvare ir kt. Metai buvo užbaigti sėkmingai, o aktyviausi nariai turėjo galimybę apsilankyti naujamečiame koncerte.

Kaip ir kiekviena organizacija, Lietuvai pagražinti draugijos Birštono skyrius turi savo revizijos komisiją, kurioje dirba Stasė Belickienė, Nerėjus Asipavičius ir Laimutė Raugevičienė. Revizijos komisijos ataskaitą perskaitė Birštono girininkijos girininkas Arvydas Lekavičius, kuris pažymėjo, kad finansiniai dokumentai tvarkingi, visos sąskaitos pateiktos ir apmokėtos.

 

Šių metų veiklos programa

Lietuvai pagražinti draugijos Birštono skyriaus pirmininkas T. Zubavičius pateikė šių metų veiklos programą „Birštono krašto kultūros ir papročių išsaugojimas ateities kartoms“. Pagal ją bus ir ateityje tęsiama įprastinė veikla – piliakalnių priežiūra ir tvarkymas, dalyvavimas renginiuose, išvykos į žymias Lietuvos vietas. Taip pat bus remiamos linų auginimo tradicijos, gaminami suvenyrai, o prie šių iniciatyvų bus kviečiamos prisidėti ir kitos visuomeninės organizacijos. Draugijos nariai rengs susitikimus su paveldosaugos specialistais, aiškinsis ir diskutuos, kaip tvarkyti gamtos ir kultūros paminklus. 2016 m., minint Lietuvos prezidento Kazio Griniaus 150-ąsias gimimo metines, draugijos nariai planuoja surengti išvyką maršrutu Kaunas–Ąžuolų Būda–Marijampolė. Taip pat bus paminėtos 150-osios Balio Sruogos gimimo metinės, Jurgio Bielinio ir Jono Bretkūno garbingos sukaktys.

Pirmininkas priminė, kad šie metai yra paskelbti Vietos bendruomenių ir Bibliotekų metais, tad ir ta proga bus nemažai renginių, kuriuose dalyvaus ir draugijos nariai.

 

Diskusijose kilo įvairių minčių

Diskusijose apie praeitų metų veiklą kalbėjo Teresė Murauskaitė, kuri atkreipė dėmesį į piliakalnių tvarkymą. Pasak jos, piliakalniai turėtų turėti savo globėjus, kurie jais rūpintųsi ir tvarkytų. Juodas darbas, toks kaip krūmų ir mažaverčių medžių, sausuolių šalinimas, turėtų būti dirbamas intensyviau. Prie piliakalnių priežiūros daugiau galėtų prisidėti savivaldybės administracija, kaimų bendruomenės, gimnazija. T. Murauskaitės nuomone, kasmet turėtų būti organizuojami aplinkos apžiūros, gražiausio balkono ir kt. konkursai.

Merė Nijolė Dirginčienė sakė, jog visų birštoniečių pareiga rūpintis ir prižiūrėti viešąsias erdves, kad jos būtų gražios. Merės nuomone, gražiausio balkono apžiūros konkursus galėtų rengti ir nevyriausybinės organizacijos, tačiau, jeigu susitars, konkursą gali paskelbti ir savivaldybė.

Savivaldybės vadovė paragino ne tik Lietuvai pagražinti draugijos narius, bet ir visus gyventojus sodinti medžius. Merė pastebėjo, kad piliakalnių priežiūrai yra keliami tam tikri reikalavimai, jie turi būti tvarkomi profesionaliai, nepažeidžiant paveldosaugos nuostatų. Taip pat N. Dirginčienė paragino ugdyti vaikų patriotizmą, mokyti juos gerbti savo kraštą, papročius ir tradicijas.

 

Ragino paaukoti J.Tumo-Vaižganto paminklui

Justinas Antanas Vilkas paragino visus paaukoti Lietuvai pagražinti draugijos įkūrėjo Juozo Tumo-Vaižganto paminklo statybai Birštone. Taip pat jis priminė, kad artėja Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis, kuris bus minimas 2018 metais. Ta proga jis pasiūlė pasodinti 100 ąžuoliukų giraitę ir savo draugijoje turėti 100 narių.

„Labai norėčiau, kad kiekviena nevyriausybinė organizacija tai gražiai sukakčiai padarytų kažką originalaus. Būtų gerai, kad savivaldybė sukviestų visus prie apskrito stalo apie tai pasikalbėti“, – sakė J. A. Vilkas.

Juozas Aleksandravičius kalbėjo apie J.Tumo-Vaižganto skulptūros projektą, gamybą ir pastatymą. Skulptūrų statymo komisija geriausiu pripažino skulptoriaus Aloyzo Toleikio projektą, pagal kurį ir bus iš bronzos liejama skulptūra. Skulptūros ištiesta ranka ir eilutės iš eilėraščio „Birštonuokimės“ bus puikus kurorto akcentas. Numatyta skulptūrą pastatyti tarp bažnyčios ir Sakralinio muziejaus. Jeigu bus surinkta pakankamai lėšų (prisidės ir savivaldybė), skulptūrą turėtume išvysti jau per Birštono kurorto 170 metų jubiliejų, t. y. šių metų birželio pradžioje, kai bus skelbiama kurortinio sezono pradžia. J. Aleksandravičius pasiūlė, kad skulptūros atidengimo proga Birštono viešoji biblioteka galėtų surengti Vaižganto kūrybos skaitymus, plačiau supažindinti su jo asmenybe ir nuopelnais.

 

Pirmininku perrinktas Tadas Zubavičius

Po diskusijų buvo renkama Lietuvai pagražinti draugijos Birštono skyriaus valdyba ir revizijos komisija. Į valdybą buvo pasiūlyti vėl tie patys nariai: Tadas Zubavičius, Alina Jaskūnienė, Onutė Velykienė, Arvydas Lekavičius, Juozas Aleksandravičius, Justinas Antanas Vilkas ir Ramutė Milušauskienė. Iš šių narių vienbalsiai pirmininku buvo išrinktas T. Zubavičius, kuris sutiko draugijai vadovauti dar vieną kadenciją.

Revizijos komisija irgi liko tos pačios sudėties: Stasė Belickienė, Nerėjus Sipavičius ir Laimutė Raugevičienė. Pasikeitė tik kasininkė – vietoje Zitos Šveinauskienės finansais rūpinsis Genutė Vaitkelevičienė.

 

Pagerbti ir apdovanoti aktyviausieji

Lietuvai pagražinti draugijos Birštono skyriaus pirmininkas T. Zubavičius pagerbė aktyviausius draugijos narius ir įteikė padėkas. Jas gavo O. Velykienė, Vytautas Lišauskas, Laimutė Raugevičienė, Justinas Antanas Vilkas ir Zita Šveinauskienė.

Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas J. Dingelis labai apsidžiaugė, kad Birštone jau šiais metais žadama pastatyti skulptūrą J.Tumui-Vaižgantui, kuris buvo šios draugijos sumanytojas ir įkūrėjas, norėjęs matyti gražią Lietuvą. Be to, pirmininkas pažadėjo, kad ir visuotinio Lietuvai pagražinti draugijos suvažiavimo metu bus raginama aukoti skulptūros statybai.

J. Dingelis pagyrė birštoniečius, kad jie gražiai tvarkosi, puoselėja vertingas idėjas, stengiasi pritraukti į savo gretas daugiau jaunimo. Anot draugijos pirmininko, kai jie dviračiais keliavo per Lietuvą ir užsuko į Birštoną, šis apsilankymas buvo tarsi „dvasios puota“. J. Dingelis paragino draugijos narius rengti projektus, derinti su paveldosauga ir teikti paraiškas finansavimui gauti.

J. Dingelis Birštono savivaldybės merei N. Dirginčienei įteikė padėkos raštą, o T. Murauskaitei ir J. Aleksandravičiui knygas „Su Lietuva širdy“.

Susirinkimo metu buvo išrinkti kandidatai į Lietuvai pagražinti draugijos suvažiavimą.

DSCF0920

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close