Grėsmė gyvybei, sveikatai, turtui ar aplinkai – skambinkite skubios pagalbos numeriu 112.

Skubios pagalbos numeriu 112 skambinkite tik tada, kai staiga iškyla reali grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir kai pagalbos tarnybos turi nedelsdamos atvykti į nelaimės vietą bei suteikti skubią pagalbą.

Kuo ypatingas 112?

numeris 112 yra bendras numeris netikėtų nelaimių ar grėsmių gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui atvejams. Šiais atvejais juo paskambinus galima iškviesti pagrindines pagalbos tarnybas: policiją, ugniagesius gelbėtojus ar greitąją medicinos pagalbos tarnybą;

numeriu 112 galima skambinti iš visų viešųjų telefono ryšio tinklų;

numeris 112 veikia visose 28 Europos Sąjungos valstybėse narėse;

numeriu 112 galima skambinti nemokamai, 24/7.

Paskambinę numeriu 112 Jūs turite:

trumpai ir aiškiai pasakyti, kas atsitiko;

pasakyti adresą ar vietą, kurioje teikalinga skubi pagalba (pasakykite miestą ar vietovę, adresą, jei nežinote adreso reikia kuo tiksliau apibūdinti vietą, kur esate);

atsakyti į operatoriaus užduodamus klausimus;

 išklausyti ir vykdyti operatoriaus patarimus;

 nepadėti ragelio tol, kol operatorius jums nepasakys, kad pokalbį galima baigti.

 

Nutikus nelaimei, pasistenkite susikaupti ir paskambinę numeriu 112 pateikite kuo tikslesnę informaciją, atsakykite į Jums užduodamus klausimus – taip padėsite Jums į pagalbą skubantiems žmonėms.

 

PRIMENAME, kad

1) skambinimas pagalbos telefono numeriais žinant, kad nėra pagalbos poreikio užtraukia įspėjimą arba baudą nuo aštuoniasdešimt šešių iki vieno šimto keturiasdešimt keturių eurų arba administracinį areštą nuo penkiolikos iki trisdešimties parų (LR ATPK 18820 str.).

2) žinomai melagingas priešgaisrinės apsaugos, policijos, greitosios medicinos pagalbos ir kitų specialiųjų tarnybų iškvietimas užtraukia baudą nuo aštuoniasdešimt šešių iki vieno šimto septyniasdešimt trijų eurų arba administracinį areštą iki trisdešimties parų (LR ATPK 186 str.).

3) BPC operatoriaus (VPGT pareigūno) garbės ir orumo įžeidimas, reiškiamas žodžiu ar kūno gestais, įžeidžiančiu elgesiu, kibimu ar kitokiu elgesiu užtraukia baudą nuo aštuoniasdešimt šešių iki vieno šimto keturiasdešimt keturių eurų arba administracinį areštą nuo penkiolikos iki trisdešimties parų (LR ATPK 187 str. 2 d.).

4) tas, kas melagingai pranešė ar paskleidė žinią apie visuomenei gresiantį pavojų arba didelę nelaimę, jeigu dėl to buvo iškviestos specialios tarnybos, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu (LR BK 285 str. 2d.).

Daugiau informacijos apie Bendrąjį pagalbos centrą ir numerį 112 interneto svetainių adresais:

http://www.bpc112.lt ir http://www.sos112.lt

 

Nuo 2015 m. liepos 28 d. pagalbos skambučių administravimą visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje vykdo du BPC teritoriniai padaliniai Vilniuje ir Klaipėdoje.

Vilniaus skyrius administruoja pagalbos skambučius (112, 01, 101, 011, 02, 102, 022) Vilniaus, Utenos, Panevėžio, Alytaus ir Marijampolės apskrityse ir valdo priešgaisrines gelbėjimo pajėgas Vilniaus ir Utenos apskrityse.

Klaipėdos skyrius administruoja pagalbos skambučius (112, 01, 101, 011, 02, 102, 022) Klaipėdos, Telšių, Tauragės, Kauno ir Šiaulių apskrityse ir valdo priešgaisrines gelbėjimo pajėgas Klaipėdos, Telšių, Tauragės apskrityse.

Alytaus skyrius valdo priešgaisrines gelbėjimo pajėgas Kauno, Alytaus, Marijampolės, Šiaulių ir Panevėžio apskrityse.

BPC primena:

Skubios pagalbos numeriu 112 skambinkite tik tada, kai staiga iškyla reali grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui ir kai pagalbos tarnybos turi nedelsdamos atvykti į nelaimės vietą bei suteikti skubią pagalbą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close