Šių metų šaukimas į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą eina pabaiga: tarnybą pradės dar 463 kariai

2015 m. šaukimas į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą eina į pabaigą – per priešpaskutinę šių metų šaukimo bangą, lapkričio 24 dieną, į dar tris Lietuvos kariuomenės padalinius atvyks 463 kariai. Su jais nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą šiais metais jau pradėję per 2 tūkst. savanoriškai šią tarnybą atlikti pasirinkusių karių.

Kariuomenės naujokus priimti Lietuvos kariuomenės padaliniai – Juozo Vitkaus inžinerijos ir Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionai bei Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokamasis pulkas – yra pasirengę ir laukia jų atvykstančių.
Lapkričio 19 d. Kaune įsikūrusiame Inžinerijos batalione apsilankęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas įsitikino, kad šiame batalione, kaip ir kituose daliniuose, kuriuose tarnaus ir tarnauja nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai, šauktiniai turės geras tarnybos sąlygas: atliktas kareivinių ir mokymo vietų remontas, įsigyta reikiama buitinė technika, atnaujinti ir praplėsti higienos mazgai, įrengtas papildomas sporto aikštynas.

„Svarbu, kad prieš kažko iš šauktinių reikalaudami, nepamirštume ir patys sudaryti tinkamų tarnybos sąlygų,“ – sakė vadas.
Inžinerijos batalione devynių mėnesių privalomąja pradinę karo tarnybą atliks 200 karių, tarp jų bus ir šešios merginos. Čia kariai bus ruošiami trimis etapais, kurie susideda iš bazinio kario rengimo, bazinio inžinerinio rengimo ir rengimo vykdyti užduotis inžinerijos padalinio sudėtyje.

Lapkričio 24 d. kariuomenės naujokų atvyks ir į Rukloje (Jonavos r.) dislokuotą Artilerijos batalioną. Čia tarnybą pradės 158 jaunuoliai, pasirinkę atlikti tarnybą būtent šiame dalinyje. Tarp jų bus ir keturios kario įgūdžių įgyti pasiryžusios merginos.
„Artilerijos batalione šauktinių tarnyba nėra naujovė, čia jie tarnavo 2003-2009 metais. Su tarnybą baigusiais šauktiniais dar kartą susitikome 2014-2015 metais, kai vykdėme parengtojo rezervo mokymus. Kelių metų pertrauka neturėtų būti mums kliūtis pradėti dirbti su šauktiniais, kurie į batalioną atvyks jau visa netrukus. Jų atvykimui esame pasirengę,” – sako Artilerijos bataliono vadas majoras Aušrius Buikus.

Ruošdamiesi šauktinių priėmimui Artilerijos bataliono štabo kariai parengė devynių mėnesių kovinio rengimo planą. Jame numatytas rengimas nuo individualaus kario iki kolektyvinio – baterijos lygmens pratybų. Taktikos, ginkluotės ir šaudybos, karo topografijos, karo inžinerijos, ryšių ir kitų dalykų metu kariams bus suteiktos būtinos teorinės žinios ir praktiniai įgūdžiai. Tarnybos pabaigoje šauktiniai vykdys kovinį šaudymą iš 105 mm haubicų M50.

Laisvalaikio metu kariai galės naudotis esančia sporto infrastruktūra: krepšinio, kovinės savigynos, treniruoklių salėmis, futbolo ir tinklinio aikštėmis, įsigytais stalo žaidimais. Kareivinėse įrengtas bevielio interneto ryšys, kompiuteriai su interneto prieiga, televizija.

Kitą savaitę į taip pat Rukloje įsikūrusį Mokomąjį pulką atvyks 105 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai. Čia jie tarnaus tris bazinio karinio rengimo mėnesius, o likusius šešis – kolektyvinio rengimo – mėnesius savo pačių dar registruojantis tarnybai pasirinktuose daliniuose – Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ žvalgybos, ryšių ir štabo kuopose Rukloje bei Sausumos pajėgų Štabo ryšių kuopoje Vilniuje.

Mokomasis pulkas šauktinių atvykimui pasirengė ir pagal adaptuotą programą parengė ir atnaujino mokomąją medžiagą.
Kitą savaitę į Mokomąjį pulką atvykstantys šauktiniai bus pirmieji, kurie šiais metais pradės tarnybą šiame vienete, o vėliau kolektyvinio rengimo vyks į paskirtą dalinį. Jų atvyks į pulką ir per paskutinę šių metų šaukimo bangą – gruodžio viduryje. Kitais metais tarnybą Mokomajame pulke pradės beveik pusė šauktinių. Nuo 2017 metų, Mokomajame pulke užbaigus infrastruktūros atnaujinimo ir plėtros darbus tokia tvarka (kai šauktinis pirmuosius tris mėnesius bazinio kario kursą mokysis Mokomajame pulke, o kolektyvinio rengimo kursą išeis paskirtame dalinyje) tarnaus visi privalomosios pradinės karo tarnybos kariai.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje nuolatinę privalomąją pradinę tarnybą atlieka 1,6 tūkst. karių. Visi jie šį tarnybos būdą pasirinko savo noru. Paskutinieji šiais metais nuolatinės privalomosios pradinės tarnybos kariai į batalionus atvyks gruodžio viduryje. Iš viso 2015 m. devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradės 3 tūkst. karių. Baigę ją jaunuoliai galės siekti karjeros Lietuvos kariuomenėje arba jie bus įrašyti į kariuomenės parengto personalo rezervą.

IMG_4854

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close