Aplinkosaugininkai informuoja

Spalio mėnesį buvo vykdomos dvi respublikinės akcijos: tęsiama rugsėjo 7 d. prasidėjusi akcija „Lašiša“ ir spalio 15 d. prasidėjusi akcija „Medžiok saugiai“.

Akcijos „Lašiša“ metu aplinkosaugininkai stengiasi užtikrinti lašišų ir šlakių migracijos kelių ir neršto apsaugą, organizuoja reidus ir budi šių žuvų migracijos ir neršto vietose, stabdo ir tikrina transporto priemones. Aplinkosaugininkai primena, kad norintieji gaudyti lašišines žuvis tam skirtose vietose privalo įsigyti žvejo mėgėjo kortelę. Žvejoti leidžiama ne mažesnes kaip 65 cm ilgio lašišas ar šlakius. Per vieną žvejybą galima sugauti tik vieną iš šių žuvų. Gabenant sugautą lašišą ar šlakį privaloma turėti jų teisėtą įsigijimą patvirtinantį dokumentą – žvejo mėgėjo kortelę lašišų ir šlakių žvejybai. Prekiauti sužvejotomis lašišomis ar šlakiais draudžiama. Už lašišos ar šlakio neteisėtą sugavimą gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 231 iki 579 eurų ir pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas. Be to, pažeidėjas turi atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą. Už vieną neteisėtai sugautą lašišą ar šlakį teks sumokėti daugiau kaip 630 eurų. Jeigu ši žuvis neteisėtai bus sugauta ichtiologiniame draustinyje ar rezervate, reikės sumokėti trigubai – daugiau kaip 1900 eurų.

Akcijos „Medžiok saugiai“ metu aplinkosaugininkai. kartu su miškų urėdijų, Valstybinės miškų tarnybos, policijos pareigūnais ir neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais tikrins, ar medžiotojai racionaliai naudoja medžiojamųjų gyvūnų išteklius, medžioja saugiai ir ar atsakingai tvarko medžioklės dokumentus.

LR Medžioklės taisyklės numato, kad už medžiojimą ar buvimą medžioklės plotuose su šiai veiklai naudojamais įrankiais neturint tam teisės gresia bauda iki 1737 eurų. Iš pažeidėjo taip pat konfiskuojami ir pažeidimo padarymo įrankiai. Neteisėtai sumedžioto licencijuojamo gyvūno gabenimas ir dorojimas užtraukia 868–1737 eurų baudą. Iš pažeidėjo taip pat gali būti atimta teisė medžioti nuo 1 iki 5 metų, konfiskuoti įrankiai ar naudojamos transporto priemonės. Pasikartojantis medžioklės taisyklių pažeidimas gali atsieiti beveik 3 tūkst. eurų. Be baudos taip pat gresia ir įrankių bei priemonių konfiskavimas bei žalos gamtai atlyginimas.

Vykdantys valstybinę aplinkos apsaugos kontrolę Alytaus RAAD Prienų agentūros pareigūnai spalio mėnesį surašė 4 administracinius teisės pažeidimų protokolus.

Vienas administracinio teisės pažeidimo protokolas surašytas už aplinkos teršimą nepavojingomis buitinėmis atliekomis, kurių kiekis neviršijo 1 m3. Nustačius pažeidimą pažeidėja atliekas nedelsiant surinko ir pridavė atliekų tvarkytojams. Pažeidimas užtraukia įspėjimą ar baudą piliečiams nuo 28 iki 57 eurų.

Surašytas vienas administracinio teisės pažeidimo protokolas įmonės, vykdančios automobilių remonto paslaugas, atsakingam asmeniui už atliekų susidarymo ataskaitos nepateikimą iki nustatyto termino. Įmonėms, pagal galiojančius teisės aktus privalančioms teikti atliekų ataskaitas, to nepadarius iki nustatyto termino gresia bauda nuo 115 iki 231 euro.

Administracinio teisės pažeidimo protokolas taip pat surašytas asmeniui už tai, kad vienoje iš Prienų rajono savivaldybėje esančių sodų bendrijų, bendro naudojimo žemėje esančios kūdros pakrantės apsauginėje juostoje, neturėdamas raštiško leidimo nupjovė aštuonis žalius beržus. Neteisėtas želdynų naikinimas arba neteisėtas saugotinų medžių ir krūmų, augančių ne miškų ūkio paskirties žemėje, žalojimas, naikinimas arba persodinimas užtraukia baudą piliečiams nuo 57 iki 202 eurų ir pareigūnams – nuo 86 iki 289 eurų. Taip pat teks atlyginti gamtai padarytą žalą.

Pastebėjus pažeidimus, prašome darbo valandomis pranešti tel. 8 686 76001, o nedarbo valandomis – tel. 112.

 

Alytaus RAAD Prienų agentūros vedėjas Česlovas Meržvinskas

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close