Lapkričio 14-oji – Pasaulinė diabeto diena

Nuo 1991 m. kasmet lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena.

Tai – Frederiko Bantingo, kuris kartu su Charlesu Bestu atrado insuliną, gimimo diena. Frederiką Bantingą ieškoti vaistų nuo diabeto paskatino jo vaikystės draugo mirtis nuo šios ligos. 1922 m. Frederikas Bantingas pirmą kartą išgelbėjo diabetu sergantį 14-metį, suleisdamas jam insulino. 1923 m. jam už tai suteikta Nobelio premija. Pasaulinės diabeto dienos tikslas – atkreipti visuomenės ir vyriausybių dėmesį į šią ligą, jos komplikacijas, prevenciją ir ligos kontrolę, įskaitant mokymą ir informaciją įvairiomis žiniasklaidos priemonėmis.

Cukrinis diabetas yra viena iš aktualiausių šių dienų visuomenės sveikatos problemų. Tai lėtinė liga, kuria sergant organizmas negamina insulino arba jo gamina nepakankamai, todėl gliukozės kiekis kraujyje padidėja. Diabetu susergama ir tuomet, kai insulino organizmas gamina pakankamai, tačiau sutrinka jo veikimas organizmo audiniuose. Skiriami du diabeto tipai.

Higienos instituto sveikatos informacijos centro duomenimis, Lietuvoje 2014 m. buvo 99389 sergančiųjų cukriniu diabetu. Tuo tarpu Prienų rajone 2014 m. buvo 1152 sergančiųjų cukriniu diabetu.

Cukrinis diabetas labiausiai paplitęs ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse, ypač tose valstybėse, kurių ekonomika pastaraisiais metais sparčiai išaugo, nes vystantis technikai ir kintant gyvenimo būdui atsiranda vis daugiau šią ligą provokuojančių veiksnių.

Nemaža dalis gyventojų net nežino, kad serga cukriniu diabetu, todėl Prienų r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, bendradarbiaudamas su partneriais, kasmet minėdamas šią dieną vykdo akciją „Sužinok gliukozės kiekį kraujyje laiku“, kurios metu Prienų r. gyventojai gali nemokamai pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje. Taip pat visi norintieji gali pasimatuoti kraujospūdį bei sužinoti kūno, raumenų, riebalų masę bei pasikonsultuoti mitybos bei fizinio aktyvumo klausimais.

Šiais metais lapkričio 9, 10, 11 ir 13 dienomis Biuras vykdys akciją Prienų r. seniūnijose, o lapkričio 12 d. – Prienų kultūros ir laisvalaikio centre.

diabetas reklama_diabeto_dienos2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close