Klausiame gydytojo: Kaip išvengti ėduonies ir apnašų?

Į skaitytojų klausimus atsako Marijampolės Ž. Kazakevičiaus implantologijos centro burnos higienos specialistės Rasa Čiupkevičienė (kairėje) ir Birutė Sinkevičiūtė.

Matyt esu iš tų, kurie, kaip sakoma, paveldėjo blogus dantis. Tik susitvarkau vieną skylę, po kurio laiko vėl turiu registruotis pas odontologą. Keli dantys jau protezuoti (tilteliu). Kaip išvengti nuolatinių vizitų pas gydytojus? Kaip apsaugoti dantis nuo karieso?

Valgant, geriant saldžiuosius gėrimus, arbatą, kavą ar rūkant ant dantų, dantenų ir tarpdančiuose kaupiasi apnašos. Jose yra labai daug bakterijų, kurios ir sukelia ėduonį (kariesą) bei periodonto ligas. Todėl pirmiausia, ką turėtumėte daryti, kruopščiai prižiūrėti dantis ir dantenas: bent du kartus per dieną valyti šepetėliu su dantų pasta, tarpdančių siūlu ir tarpdančių šepetėliu. Dantis reikėtų išsivalyti ir išgėrus saldžių gėrimų, kavos, raudono vyno, taip pat po maisto. Suprantama, ne visuomet po ranka turime šepetėlį, tuomet paprasčiausiai gerai išskalaukite burną vandeniu.

Dar viena svarbi priemonė – du kartus per metus atlikti profesionalią burnos higieną.

 

Ėduonies prevencija

 

Palyginti su situacija prieš penkerius ar dešimt metų, vis daugiau žmonių supranta profesionalios burnos higienos svarbą. Ši procedūra ir vadinama profesionalia todėl, kad jos negalite atlikti namuose, nes neturite specialių, klinikose naudojamų priemonių. Profesionalią burnos higienos procedūrą būtina atlikti reguliariai, nes kitaip susikaupusių mikroorganizmų išskiriamos rūgštys ima „ėsti“ dantų emalę. Ypač daug apnašų susikaupia vidinėje dantų pusėje ar prie krūminių dantų – ten, kur paprastu šepetėliu sunkiai prieinate ir prasčiau išvalote.

Profesionalios burnos higienos metu specialiais instrumentais pašalinamos minkštosios ir kietosios dantų apnašos, poliruojamos bei koreguojamos senos ir kabančiais kraštais plombos, nuvalomos pigmentinės dėmės, kurios susidaro nuo dažno kavos, arbatos, raudono vyno vartojimo, rūkymo.

 

Taupo laiką ir pinigus

 

Klaidinga manyti, kad burnos higiena svarbi tik savus dantis turintiems žmonėms. Sakyčiau, kad ši procedūra yra dar svarbesnė nešiojantiems dantų vainikėlius, tiltus ar implantus. Prie jų taip pat kaupiasi apnašos, ypač po kabančiomis konstrukcijomis, pavyzdžiui, kelių dantų tiltais. Dantų protezai ar implantai tarnaus daug ilgiau ir išvengsite nepageidaujamų periodonto ligų, jei reguliariai atliksite profesionalią burnos higieną.

Svarbu atminti, kad ant dantenų, dantų ir tarpdančiuose besikaupiančios bakterijos kenkia ne tik dantims, bet ir visam organizmui. Reguliarus apsilankymas pas burnos higienistą turėtų tapti įpročiu tiems, kurie brangina savo sveikatą.

 

Daugiau informacijos apie profesionalią burnos higieną bei kitas dantų priežiūros ir gydymo procedūras: +370 605 27574, www.kazakeviciausklinika.lt

Burnos higienistes

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close