Kaip Jurgis Didžiulis su kūrybine grupe „reanimavo“ sanatorijų pacientus ir birštoniečius

Spalio 28-oji sujaukė rudeniškai ramų Birštono kurorto gyvenimą. Į sanatorijas žmonės paprastai atvažiuoja reabilitacijai, o šį kartą charizmatiškasis dainininkas J. Didžiulis su savo kūrybine grupe sugalvojo neįprastą reanimaciją muzika. „Eglės“ ir „Tulpės“ sanatorijos kartu su Birštono viešąja biblioteka tą saulėtą ketvirtadienį tapo naujo gydymo metodo – biblioterapijos – bandymų vieta.

 

Spalio mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekte „Bibliotekos pažangai 2“ dalyvaujantis Jurgis Didžiulis su „Meno #reanimacijos“ kūrybine komanda nusprendė paieškoti bibliotekose įdomių, originalių meno projektų, taip pat padėti vietos bendruomenėms pažvelgti į juos iš kitos pusės ir atrasti naujas galimybes jiems įgyvendinti.

Projekto „Bibliotekos pažangai 2“ pagrindinė užduotis yra reabilituotis menu – per muziką sukelti džiugesį žmonių širdyse. O kai žmogaus širdis džiaugiasi, gera ir jam pačiam, ir aplinkiniams.

Smagi ir linksma „reanimatorių“ komanda pirmiausia užsuko į Birštono „Eglės“ sanatoriją, kur savo linksmybėmis bei pokštais bandė užkrėsti ir pacientus, parodyti, kad bendravimas yra pagrindinė vertybė net ir šių laikų visuomenėje.

J. Didžiulis su „Meno #reanimacijos“ kūrybine grupe apsilankė ir „Tulpės“ sanatorijoje, kur jie ne tik patys išbandė įvairias procedūras, bet ir linksmumu, energija išjudino sanatorijų darbuotojus bei svečius. Iš tikrųjų smagu buvo žiūrėti, kai linksmai grojant gyvai muzikai masažuojamas žmogus, kai puikiai jį veikia aromaterapijos procedūros. O dar gražiau ir smagiau buvo matyti „reanimatorius“, baseine su gitaromis besileidžiančius nuo vandens kalnelių.

Smagiai pasipliuškenusi baseine ir šiek tiek pailsėjusi „reanimatorių“ kūrybinė grupė sugužėjo į biblioteką, kur jų nekantriai laukė kurorto jaunimas.

Visiems gerai pažįstamas Lietuvos „kolombietis“ Jurgis moka uždegti ir valdyti publiką. Tai puikiai matėme ir per motociklininkų ralį rugsėjo mėnesį, kai kartu su juo savivaldybės aikštėje dainavo ir šoko įvairaus amžiaus žmonės, ypač garbingo amžiaus senjoros.

O Jurgis labai paprastais ir įtikinamais žodžiais pasakojo, kad yra tokių vertingų dalykų, kurių jokiais pinigais negalima įkainoti. „Man norisi visuomenę gydyti menu, atgaivinti nuoširdų žmogišką bendravimą per meną. Noriu būti tuo motoriuku, kuris „užveda“ esančius greta. Mums trūksta šypsenų, gerumo ir noro dalintis. Man pačiam patinka šypsotis, tad norisi ir kad kiti aplink šypsotųsi. Jei Lietuvoje žmonės daugiau šypsosis – bus smagiau čia gyventi. Mūsų tautiečiai – ramūs ir gana uždari, nors dažnai tikrai gerai jaučia vienas kitą, tačiau nelinkę viešai rodyti savo jausmų ir nuotaikos. O to reikia mokytis. Kartais reikia tik mažos kibirkštėlės, kad žmonės imtų keistis. Menas šiais laikais visame pasaulyje išeina iš galerijų bei kitų uždarų erdvių į viešas, atviras vietas, kuriose galima greičiau paveikti visuomenę ir greičiau gauti žmonių atsaką.  Taip menas gali nuveikti daugiau – pakeisti žmonių realybę bei sąmoningumą. Menas ir kūryba yra puiki proga dalintis nuotaika ir jausmais“, – kalbėjo J. Didžiulis.

Anot muzikanto ir dainininko, vertybės rezonuoja. Ką gi daryti, kai tau tai rūpi, siutina, įkvepia, jaudina, verčia šypsotis? Jei darysi tai, kuo tiki, užkrėsi ir kitus. Mums trūksta šypsenos, gerumo ir noro dalintis.

„Reabilitacijos“ pabaigoje visus labai smagiai reabilitavo Birštono viešojoje bibliotekoje surengtas koncertas. Bibliotekoje susirinkę įvairaus amžiaus žmonės kartu su visa J. Didžiulio komanda galėjo šokti, dainuoti ir taip praskaidrinti savo dieną. O kartu su Jurgiu į Birštoną atvykęs ispanas Luisas visus mokė smagiai, ritmiškai barškinti barškaliukais, kartu dainuoti ir šokti bei linksmintis. Bendruomeniškumo jausmas puikus – tik mes gal per daug varžomės vieni kitų, nedrįstame savo jausmų reikšti viešai.

Birštono bendruomenė, sanatorijų pacientai ir darbuotojai ne tik patyrė meno gydomąjį poveikį, bet ir kartu įrašė naują biblioterapijos himną, kurį Birštono bibliotekoje dainavo ir pati Birštono merė Nijolė Dirginčienė.

Pasak daugelio vakaro dalyvių, būtų gerai, kad „reanimatorių“ komanda apsilankytų Birštone dažniau, ypač vasarą, kai kurorte būna daug žmonių.

DSCF2223

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close