Prienų ir Birštono gyventojai bei įmonės šiemet turėtų sumokėti daugiau nei 200 tūkst. eurų žemės mokesčio. Žemės mokestį šiemet reikia sumokėti iki lapkričio 16 dienos.

 Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, jog šiemet Prienų rajono ir Birštono žemės mokesčio mokėtojai iki lapkričio 16 d. turėtų sumokėti daugiau nei 233 tūkst. € (gyventojai – 228 tūkst. €, įmonės – apie 5 tūkst. €). Prienų rajono žemės savininkai turėtų sumokėti 199 tūkst. €, Birštono – 34 tūkst. €. Praėjusiais metais Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse apskaičiuota žemės mokesčio suma buvo apie 232 tūkst. €.

„Atkreipiame dėmesį, kad, žemės mokesčio apskaičiavimo deklaracijos klasikiniu paštu nesiunčiamos tiems mokesčių mokėtojams, kuriems apskaičiuota žemės mokesčio suma yra mažesnė arba lygi 2 eurams, taip pat tiems, kurie yra parašę prašymą negauti deklaracijos paštu, ir kurie per paskutiniuosius 2 metus pateikę vieną ar daugiau deklaracijų elektroniniu būdu“, – teigia Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė, pažymėdama, kad šie žemės savininkai informaciją apie mokestį gali sužinoti kitais VMI siūlomais būdais.

AVMI primena, jog mokėtinas žemės mokesčio sumas gyventojai ir įmonės gali rasti „Mano VMI“ sistemoje (www.vmi.lt/manovmi), o Elektroninio deklaravimo sistemoje (toliau – EDS, http://deklaravimas.vmi.lt) pradėtos publikuoti deklaracijos, kuriose mokėtojai ras išsamią informaciją apie jų valdomus sklypus, pritaikytą savivaldybės nustatytą žemės mokesčio tarifą bei kitą informaciją. Žemės savininkus, kurie nėra EDS vartotojai, popierinės deklaracijos artimiausiu metu pasieks klasikiniu paštu. Be to, šiemet svarbiausią informaciją apie žemės mokestį galima peržiūrėti jau ir naudojant e. VMI programėlę (skirta „iOS“ ir „Android“ sistemoms – www.vmi.lt/cms/mobiliosios-programeles).

Kauno AVMI duomenimis, šiemet žemės mokesčio mokėtojai į Kauno apskrities savivaldybių biudžetus iš viso turėtų sumokėti beveik 5 mln. eurų žemės mokesčio (gyventojai į apskrities savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti 4,2 mln. eurų, o įmonės – 0,7 mln. eurų). Praėjusiais metais Kauno apskrityje apskaičiuota žemės mokesčio suma siekė apie 4,3 mln. €. Iš viso šiemet Kauno apskrityje yra per 186 tūkst. žemės mokesčio mokėtojų, iš kurių per 184 tūkst. gyventojų ir daugiau nei 2 tūkst. įmonių.

„2015 m. žemės mokesčio padidėjimui įtakos turėjo 2013 m. įsigaliojęs naujos redakcijos žemės mokesčio įstatymas, jame nustatyta, kad žemės mokesčio bazė yra žemės mokestinė vertė, kuri laikoma to sklypo vidutinė rinkos vertė, o atskirais atvejais ― individualaus žemės vertinimo būdu nustatyta jos vertė. 2013–2016 m. mokestiniais laikotarpiais žemės mokestinė vertė skaičiuojama taikant pereinamojo laikotarpio nuostatas. Be to, mokesčio dydis priklauso ir nuo atskirų savivaldybių patvirtinto žemės mokesčio tarifo bei lengvatų”, – primena J. Stankienė.

2015 m. savivaldybių tarybų patvirtintus žemės mokesčio tarifus galima sužinoti VMI svetainėje http://www.vmi.lt/cms/zemes-mokestis2.

Kauno AVMI primena, jog žemės mokesčių mokėtojui pateikiamoje deklaracijoje nurodytas mokesčių specialistas ir pateikti jo kontaktai. VMI atstovas gali patarti, kaip sumokėti žemės mokestį, naudojantis VMI e. paslaugomis. Žemės mokestį galima sumokėti ne tik bankuose (VMI atsiskaitomoji sąskaitą atidaryta daugelyje šalies bankų), bet ir pašto skyriuose ar „Perlo“ terminaluose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimus priimančios įstaigose.

Mokesčių mokėtojas informaciją apie mokėtiną žemės mokestį gali sužinoti VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882. Taip pat gali kreiptis į mokesčių specialistą, kurio kontaktai pateikti žemės mokesčio deklaracijoje. Daugiau informacijos žemės mokesčio klausimais galima rasti apsilankius VMI interneto svetainėje www.vmi.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close