Miesto bendruomenių laukia rimti iššūkiai

Spalio 20 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centro mažojoje salėje vyko Prienų miesto vietos veiklos grupės (VVG) informacinis renginys „ Dėl Prienų miesto vietos plėtros strategijos parengimo“. Į renginį-diskusiją pakviesti verslo, visuomeninių organizacijų, bendruomenių, rajono VVG, Prienų rajono savivaldybės atstovai.

 

Praeitų metų rudenį įsteigta asociacija Prienų miesto Vietos veiklos grupė per metus patvirtino savo įstatus bei kitus reikiamus juridinius dokumentus ir iki šių metų pabaigos turi parengti Vietos plėtros strategiją. Šiuo tikslu ir buvo organizuotas informacinis renginys, kuriame aptartos Vietos plėtros strategijos rengimo taisyklės, projektų finansavimo pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 8 prioriteto „Socialinės įtrauktiems didinimas ir kova su skurdu“ įgyvendinimo sąlygos, bendrieji reikalavimai projektams.

Kalbant apie miesto Vietos veiklos strategiją, kalbama apie paramą, kuri skatina gyventojus ir vietos bendruomenes aktyviai dalyvauti gyvenamųjų vietovių plėtros procesuose, pasinaudoti finansuojamomis iniciatyvomis patiems spręsti vietose kylančius ekonominius ir socialinius iššūkius. Ypač svarbu įtraukti jaunimą, kad jis ne tik aktyviai dalyvautų kuriant, bet ir įgyvendinant strategiją.

Prienų m. VVG pirmininkas Raimundas Markūnas pabrėžė, kad projektų lėšos bus skiriamos tik „minkštiesiems“ projektams įgyvendinti, t y. VVG strategijoje numatytos veiklos turėtų būti orientuotos į socialinės atskirties mažinimą, socialinių paslaugų teikimą, užimtumo, ypač neaktyvių darbingų gyventojų, skatinimą, jų įtraukimo į darbo rinką galimybes ir naujų darbo vietų kūrimą, verslumo didinimą, naujų profesinių įgūdžių įgijimą, savanoriškos veiklos skatinimą ir t. t.

Į renginį iš Kauno atvykusi projektų vadovė Agnė Dorelaitienė, padėjusi rengti Prienų VVG paraišką strategijos paruošimui, pabrėžė, kad finansavimas VVG strategijos paruošimui jau gautas. Strategija turi būti paruošta ir pateikta iki 2016 m. vasario 15 d., todėl visi pasiūlymai turi būti gauti ir apibendrinti jau iki šių metų gruodžio pabaigos. Kitais metais vyks jų vertinimas ir atranka. Strategijas vertins ir tvirtins VRM. Patvirtinus Vietos veiklos grupių strategijas, projektų paraiškas administruos Europos socialinio fondo agentūra.

Renginio metu A. Dorelaitienė akcentavo būtinybę išgirsti bendruomenės balsą, kas svarbu Vietos veiklos strategijoje, kurioje numatyti veiksmai turėtų atitikti miesto gyventojų poreikius. „Miesto VVG privalėtų būti kuriama vietos bendruomenių pagrindu ir iniciatyva. Tam, kad strategija būtų įvertinta, ji turi būti novatoriška, kokybiška. Nebūtinai turi būti parenkami nauji metodai strategijai įgyvendinti, pavyzdžiui, kitų miestų patirtis gali būti pritaikyta ir Prienų miestui. Projektų partneriais galės būti ir tos teritorijos, kurios ribojasi su Prienų miestu“, – į svarbiausius aspektus atkreipė dėmesį projektų vadovė.

Kiekvienam bendruomenės nariui yra svarbu žinoti ir suprasti, kad jo nuomonė yra svarbi priimant sprendimus jam aktualiais klausimais. Nors informaciniame renginyje dalyvavo mažiau miesto bendruomenių, organizacijų atstovų, negu laukta, susirinkusiems rūpėjo VVG strategijos kūrimo eiga, galimi pasiūlymai ir veiklos, projektai bei su jais susiję finansiniai klausimai.

Atmintinė apie numatomas projektų finansavimo sąlygas, Vietos veiklos strategijos rengimo taisyklės ir kiti Prienų m. VVG dokumentai bus skelbiami Prienų r. savivaldybės internetinėje svetainėje, o visus pasiūlymus strategijai rengti galima jau dabar žodžiu, raštu ar elektroniniu būdu teikti VVG pirmininkui R. Markūnui arba Savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus vedėjui, VVG valdybos nariui Vytautui Griausliui.

DSC_6130

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close