Atliekų tvarkymas: investicijų daugėja, surinkimo išlaidos mažėja

MBT 2015 - Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų centre jau veikia ir mechaninio rūšiavimo, ir biologinio apdorojimo įrenginiai.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC) pastaraisiais metais padarė didžiulį kokybinį šuolį – į atliekų tvarkymo sistemą investuota daug lėšų, bet išlaidos atliekų tvarkymui dėl to nedidėja. Priešingai: skaičiuojama, kad kitąmet komunalinių atliekų sistemos kaštai visame regione mažės vienu, o kai kuriose regione savivaldybėse – 5–8 procentais.

„Didėjant investicijoms, atsiranda naujos pridėtinės išlaidos – pažanga ir nauja kokybė bet kurioje srityje reikalauja papildomų išlaidų. Bet mūsų regiono atliekų tvarkymo srityje įgyvendinti efektyvūs sprendimai, keliose regiono savivaldybėse įdiegta nauja atliekų surinkimo sistema leidžia mažinti komunalinių atliekų tvarkymo išlaidas ir nedidinti rinkliavos, kuri Alytaus regione yra mažiausia Lietuvoje“, – sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.

Pastaraisiais metais Alytaus regione įgyvendinti grandioziniai investiciniai atliekų tvarkymo projektai: pradėjo veikti aukščiausius aplinkosauginius standartus atitinkantys mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginiai, įrengta keliolika naujų atliekų surinkimo aikštelių, kuriose surenkamų atliekų kiekis nuolat didėja ir vis daugiau žmonių atranda kelią į šias aikšteles, gyventojai aprūpinti individualiais rūšiavimo konteineriais.

Druskininkų, Lazdijų, Varėnos ,Prienų ir Birštono savivaldybėse įdiegtos naujos atliekų surinkimo sistemos: komunalinių atliekų vežėjams mokama ne už surinktų komunalinių atliekų kiekį, o už išvežimui ištrauktų ir išpylimui pakeltų konteinerių skaičių. Prie kiekvieno konteinerio yra pritvirtinti specialūs žymekliai, kurie yra sužymėti ir specialioje vežėjų sistemoje, fiksuojančioje, ar konteineris buvo ištrauktas išvežimui, ar buvo pakeltas išpylimui.

Tai didina ir vežėjų, ir atliekų turėtojų atsakomybę, nes vieni privalo privažiuoti prie kiekvieno konteinerio ir jį pakelti, kiti – nurodytomis dienomis ištraukti konteinerį ir atsakingai rūšiuoti, nes jei konteinerio turinys neatitinka reikalavimų, vežėjai jo neišpila.

Tokia sistema netrukus atsiras ir Alytaus mieste.

„Vien įdiegus šią sistemą komunalinių atliekų tvarkymo išlaidos sumažėjo maždaug 25 procentais“, – pastebėjo A. Reipas, pabrėždamas, kad ARATC specialistai su savivaldybių deleguotais bendrovės valdybos nariais nuolat ieško galimybių, kaip kompensuoti investicinių projektų sukuriamą vertę, nekeliant rinkliavos dydžio.

Šiuo metu vietinės rinkliavos dydis Alytaus regione yra mažiau nei 5 euro centai. Jis nesikeičia nuo pat rinkliavos įvedimo 2008 metais, kai buvo nustatyta 17 lietuviškų centų dydžio rinkliava. Kitų Lietuvos regionų gyventojai už atliekų surinkimą moka 6,6–9,5 euro centų. Kone visuose šalies regionuose kalbama apie ženklų rinkliavos didinimą: ji gali kilti 30–40 proc.

Alytaus regione, įvertinant mažėjančius komunalinių atliekų tvarkymo kaštus, rinkliavos didinti neplanuojama.

Bendros atliekų tvarkymo sistemos išlaidos šiais metais regione sudarė beveik 4,78 mln. eurų. Skaičiuojama, kad kitąmet jos mažės daugiau kaip 71 tūkstančiu eurų ir išlaidos vienam namų ūkiui sudarys 41,67 euro per metus. Šiemet šios išlaidos siekia 42,30 euro.

Didžiausias, net 8 procentų, atliekų tvarkymo kaštų mažėjimas, kitąmet prognozuojamas Varėnos ir Lazdijų rajonų savivaldybėse, 6 proc. mažesnės išlaidos skaičiuojamos Alytaus rajono, 5 proc. – Druskininkų savivaldybėje. Prienų rajono savivaldybėje kitąmet išlaidos atliekų tvarkymui planuojamos tokios pat kaip pernai, Birštono savivaldybėje – 5 proc., Alytaus mieste – 6 proc. didesnės.

„Pokytį lemia gyventojų išrūšiuojamų atliekų kiekis: kuo daugiau atliekų išrūšiuojama, tuo mažiau lėšų pareikalauja mišrių komunalinių atliekų tvarkymas“, – sakė A. Reipas, dar kartą primindamas, kad už išrūšiuotų pakuočių, stiklo, popieriaus, plastiko atliekas gyventojams mokėti nereikia – jų tvarkymo kaštus padengia gamintojai importuotojai.

Namų ūkiams, kurių Alytaus regione yra daugiau kaip 82 tūkst., tenka 73 proc. komunalinių atliekų tvarkymo išlaidų, likusi dalis tenka įmonėms ir organizacijoms.

MBT 2015 - Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų centre jau veikia ir mechaninio rūšiavimo, ir biologinio apdorojimo įrenginiai.
MBT 2015 – Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų centre jau veikia ir mechaninio rūšiavimo, ir biologinio apdorojimo įrenginiai.

Užsk. nr. 038

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close