Tarybos posėdyje – priimti sprendimai, išklausytos informacijos

Spalio 9 dieną vykusiame Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo visi 15 narių. Darbotvarkėje buvo numatyta išklausyti 5 informacijas bei apsvarstyti 28 klausimus ir priimti sprendimus.

 

Prieš prasidedant posėdžiui

Prieš posėdžio pradžią savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė pasveikino visus Tarybos narius su Savivaldos diena, kuri minima jau 25 metus ir šiemet švenčiama spalio 10 d. „Dėkoju už prasmingus darbus Birštono ir visos Lietuvos labui“, – sakė merė, primindama, kad pasibaigus posėdžiui bus sodinamas Savivaldos 25-mečiui skirtas ąžuoliukas.

Vėliau buvo pasveikinti Tarybos nariai, kurie rugsėjį ir spalį šventė savo jubiliejinius gimtadienius. Gėlių puokštėmis buvo apdovanoti Valė Petkevičienė, Vidmantas Veselis, Nijolė Dirginčienė, Daina Zdanavičienė ir Roma Žentelienė.

Taip pat buvo pristatytas naujas Nemajūnų dienos centro direktorius Gintautas Pačėsa, kuris, laimėjęs konkursą, neseniai pradėjo vykdyti savo pareigas. G. Pačėsa daugiau kaip 20 metų dirbo Prienų globos namuose, tad patirties dirbti socialinį darbą ir vadovauti kolektyvui turėtų užtekti.

Savivaldybės merė taip pat pasidžiaugė, kad Birštono galiūnas Vidas Blekaitis pasaulio čempionate laimėjo pirmą vietą. Artimiausiu metu jam bus įteikta padėka.

 

Supažindino su Prienų-Birštono „Vytauto“ komanda

Posėdyje dalyvavo krepšinio klubo Prienų-Birštono „Vytautas“ prezidentas Norbertas Pranckus, direktorius Adomas Kubilius ir klubo komandos treneris Virginijus Šeškus. Klubo direktorius A. Kubilius pristatė „Vytauto“ komandą, pasakojo apie dvi iškovotas pergales ir garbingą pralaimėjimą geriausiai Lietuvos krepšinio komandai „Žalgiriui“.

Komandos tikslas yra patekti į aukščiausiosios lygos geriausių komandų ketvertuką ir kovoti dėl apdovanojimų.

V. Šeškus patikino Tarybos narius, kad Prienai ir Birštonas susijungė dėl bendro tikslo ir pažadėjo iš visų jėgų stengtis iškovoti daugiau pergalių ir įsitvirtinti aukštesnėje vietoje.

„Aš rūpinsiuosi ne tik gynyba ir geresniu žaidimu, bet ir kaip išgarsinti Birštono vardą bei pritraukti daugiau turistų. Kai reklamuojamas miesto vardas, daugiau žmonių atranda Birštoną, jauni žmonės keliasi čia gyventi. Manau, kad investicijos, kurios bus suteiktos mūsų komandai, sugrįš keleriopai“, – sakė V. Šeškus. Beje, treneris pastebėjo, kad gerai komandai suformuoti ir išauginti prireikia ne vienų metų darbo. Juk jaunus vaikinus, turinčius duomenų, tuoj pastebi krepšinio klubų atstovai ir užverbuoja.

Merė pažymėjo, kad ir pas mus kas nors turėtų stebėti jaunuosius krepšininkus, kurių Birštone nemažai, ir sudaryti galimybes jiems toliau tobulėti.

Tarybos narys Stanislovas Martinaitis akcentavo, kad Birštonas tokį išsivystymo lygį pasiekė ne dėl sporto, todėl į paramą krepšinio klubui reikėtų žiūrėti atsakingai.

Klubo prezidentas N. Pranckus, kalbėdamas apie reklamos įtaką, sakė, kad viskam reikia reklamos, nes informacijos nėra per daug. Didieji kurortai, tokie kaip Palanga ar Druskininkai, reklamą perka brangiai, o krepšinio komandos reklama būtų dar efektyvesnė.

Po diskusijų buvo pažadėta, jog parama bendram Prienų-Birštono klubui „Vytautas“ bus skirta.

Komandos treneris išdalijo Tarybos nariams pakvietimus į sekmadienį vyksiančias varžybas su Panevėžio komanda.

 

Pristatyti projekto „Beržų tako skvero B. Sruogos g. Birštone įrengimas“ pasiūlymai

Posėdyje dalyvavo Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros katedros prof. Gintautas Stauskis ir Urbanistikos katedros studentė Aurelija Jusaitė. Pristatydamas studentės darbą, profesorius paminėjo miesto, o ypač kurorto, tvarkymo ypatumus. Pasak jo, miestą kaip visumą suvokiame per viešąsias erdves, nes tose vietose renkasi, poilsiauja ir bendrauja žmonės.

A. Jusaitė pasakojo apie norimą Birštone įgyvendinti projektą, kurį parengė kartu su Aurelija Daugėlaite ir prancūzaite Alyssia Vicherys. Studentės viena erdve pasirinko B. Sruogos gatvę tarp kelio ir miško, kur būtų galima įkurti įdomias kompozicijas, nereikalaujančias daug investicijų. Palei dviračių taką būtų galima įrengti tunelį ir apsodinti jį žolynais, kurie žaliuotų ir žydėtų skirtingu metu. Pasak A. Jusaitės, skverui įrengti būtų galima panaudoti lengvai pasiekiamas medžiagas – medį, žvyrą, akmenis.

Projektas buvo įdėmiai išklausytas ir padėkota studentėms, jų vadovams. Kas žino, gal šis darbas ir bus įgyvendintas. Tai suteiktų kurortui daugiau išskirtinumo ir patrauklumo.

 

Dėl vietinės reikšmės kelių

Tarybos posėdyje buvo svarstomas sprendimo projektas „Dėl Birštono savivaldybės vietinės reikšmės kelių (gatvių) 2015 m. tikslinių finansavimo lėšų paskirstymo pakeitimo“. Kaip informavo savivaldybės administracijos Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Pranas Cvilikas, projekto tikslas – parengti juridinį pagrindą 2015 metais naudoti Birštono savivaldybei Kelių priežiūros ir plėtros programos skiriamas tikslines lėšas konkretiems objektams, kurie parinkti vadovaujantis Birštono savivaldybės tarybos 2013 m. lapkričio 29 d. sprendimu Nr. TS-189 patvirtintu Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų savivaldybės vietinės reikšmės keliams ir gatvėms tiesti, taisyti (remontuoti), prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti naudojimo tvarkos aprašu.

Birštono savivaldybės administracijos Ūkio, turto ir kaimo plėtros skyrius, atsižvelgdamas į tai, kad įvykdžius pėsčiųjų takų su apšvietimu įrengimo Birštono miesto skvere tarp Vaižganto ir Kęstučio gatvių viešuosius pirkimus buvo sutaupyta 14 793,7 Eur, siūlo šiuos pinigus panaudoti faktiškai atliktiems darbams – pėsčiųjų tako Birštono mieste prie Pušyno ir Jaunimo gatvių įrengimui – apmokėti, o likusias sutaupytas lėšas skirti lietaus nuotekų tinklų B. Sruogos g. įvažiavimuose į B. Sruogos g. Nr. 11, Nr.13, Nr. 19A ir Nr.21 statybos darbams apmokėti. Tarybos nariai šiam sprendimui pritarė vienbalsiai.

 

Dėl žemės mokesčio tarifų

Svarstant žemės mokesčio tarifų klausimą, Tarybos nariai klausimų neturėjo, sprendimas buvo priimtas be didesnių diskusijų. Nutarta nustatyti valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifus valstybinės žemės sklypų naudotojams, kuriems žemės sklypai suteikti teisės aktų nustatyta tvarka arba kuriems žemę administruojančių institucijų sprendimais leista žeme naudotis, išskyrus už žemę, perduotą naudotis panaudai, kai žemė išnuomota ne aukciono būdu (procentais nuo vidutinės vertės, apskaičiuotos pagal einamųjų metų sausio 1 d. taikytus žemės verčių žemėlapius):

1.1. už namų valdų žemę – 0,3 proc.,

1.2. už sodininkų bendrijų žemę – 0,1 proc.,

1.3. už žemės ūkio paskirties žemę – 0,5 proc.,

1.4. už komercinės ir kitos paskirties žemę:

1.4.1. 0,3 proc. 5.1 verčių zonos Prienų ir Pakalnės gatvėms,

1.4.2. 0,4 proc. 5.1 verčių zonos likusioms gatvėms ir 5.3-5.5 verčių zonoms,

1.4.3. 1.0 proc. 5.2 verčių zonai.

Neapmokestinti valstybinės žemės nuomos mokesčiu šių nuomininkų ir naudotojų:

3.1 asmenų, kuriems yra nustatytas 0–40 proc. darbingumo lygis, senatvės pensininkų ir nepilnamečių asmenų, kai minėtų asmenų šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų, išskyrus mokymo įstaigų dieninių skyrių studentus bei moksleivius, ir kai sklypo plotas ne didesnis kaip 10 arų mieste ir 1 ha kaimo teritorijoje. Tais atvejais, kai sklypo plotas viršija nustatytą dydį, valstybinės žemės nuomos mokestis mokamas tik už sklypo dalį, viršijančią nustatytą dydį. Jei žemės naudotojas turi keletą sklypų, neapmokestinamas brangiausias sklypas arba sklypo dalis ir sklypo plotai nesumuojami;

3.2. valstybinių mokymo ir mokslo įstaigų;

3.3. valstybės ir Savivaldybės viešųjų sveikatos priežiūros įstaigų;

3.4. biudžetinių įstaigų, veikiančių pagal Lietuvos Respublikos biudžetinių įstaigų įstatymą;

3.5. kapinių, stadionų ar kitų sportui naudojamų statinių;

3.6. bažnyčių ir šventorių užimtos žemės bei sklypų, priskirtų religinėms bendrijoms priklausančių pastatų ir statinių (jei šie pastatai ir statiniai nenaudojami ūkinei komercinei veiklai), išskyrus žemės, naudojamos žemės ūkio veiklai;

3.7. vandenviečių sanitarinės apsaugos griežto režimo zonų bei miesto, gyvenviečių nuotekų valymo įrenginių teritorijų su prie jų esančiomis dumblo laikymo aikštelėmis, nuotekų pumpavimo stočių ir šįų objektų sanitarinių zonų žemės;

3.8. labdaros ir paramos fondų, veikiančių pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos fondų įstatymą;

3.9. bendruomeninių ir jaunimo organizacijų, veikiančių pagal Lietuvos Respublikos jaunimo politikos įstatymą;

3.10. naudotojų, kuriems apskaičiuotas valstybinės žemės nuomos mokestis neviršija 2,0 Eur.

 

Juozo Aleksandravičiaus kandidatūra teikiama apdovanojimui

Tarybos nariai svarstydami sprendimo projektą „Dėl Vietos savivaldos dienos ir „Auksinės krivūlės“ riterio 2015 m. apdovanojimo laureatų“,  buvo vieningos nuomonės, kad reikia teikti „Auksinės krivūlės riteris“ apdovanojimui Birštono savivaldybės tarybos nario Juozo Aleksandravičiaus kandidatūrą. Jis yra ilgametis ir aktyvus Birštono savivaldybės tarybos narys (renkamas nuo 1998 metų), 17 metų ėjo mero pavaduotojo pareigas (nuo 1998 iki 2015 metų), ilgus metus dalyvavo įvairių komisijų darbe, kuravo visuomenines organizacijas, dirbo ir tebedirba VVG. Tai žmogus, kuris yra vertas šio garbingo apdovanojimo ir atlikto darbo įvertinimo.

 

Patikslintas 2015 m. biudžetas

Biudžeto skyriaus vedėja O. Grigonienė pateikė sprendimo projektą, kuriame siūloma didinti Savivaldybės biudžeto pajamas 73305,33 Eur. Už privatizuotą pastatą B. Sruogos g. 5, Birštone gauta 172074,94 Eur bei kompensuotos žemės sklypo parengimo išlaidos 855,58 Eur. Visą gautą sumą 172930,52 Eur siūloma skirti paskolų grąžinimui (21 priedas). Iš LR Švietimo ministerijos papildomai gauta 5594,0 Eur neformaliajam vaikų švietimui. Lėšas siūloma skirti Birštono savivaldybės administracijai (3 priedas). Neformalųjį švietimą vykdantiems teikėjams lėšos pervedamos pagal pasirašytas sutartis, vadovaujantis Birštono savivaldybės tarybos 2015 m. rugsėjo 2 d. sprendimu Nr. TS-179 nustatyta tvarka. Mokinio krepšelio lėšos tikslinamos pagal 2015 m. rugsėjo 1 duomenis. Tikslinami aignavimai: Birštono vienkiemio darželiui- mokyklai papildomai skiriama 7465,86 Eur, Birštono gimnazijai – 40559,89 Eur, Birštono meno mokyklai –519,25 Eur, Birštono sporto centrui – 1157,0 Eur, sumažinant asignavimus skirtus Birštono savivaldybės administracijai – 49702,0 Eur. Iš Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos gauta 3067,55 Eur papildomų lėšų kompensuoti patirtas išlaidas, pritaikant informacines sistemas euro įvedimui. Šiuos asignavimus siūloma skirti (18 priedas) biudžetinėms įstaigoms pagal faktiškai patirtas išlaidas.

Svarstant biudžetą buvo nutarta dar padidinti pinigų sumą, skirtą Birštono seniūnijos automobiliui įsigyti. Kaip sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Noreika, už 8 000 eurų nepavyko rasti tinkamo automobilio, tad reikia skirti daugiau lėšų. Atrodo, kad seniūnijai bus nupirktas beveik naujas visureigis už 13 900 eurų, o gal dar pavyks nusiderėti.

Kiti sprendimai

Buvo vienbalsiai priimtas sprendimas dėl Savivaldybės tarybos 2012 m. rugpjūčio 24 d. sprendimo dėl vietinės rinkliavos už naudojimąsi Birštono kurorto viešąja infrastruktūra pakeitimo. Pakeitus minėtą sprendimą, rinkliavos dydis nuo 0,69 euro padidinamas iki 1 euro. Taip tikimasi gauti daugiau lėšų, kurios bus panaudotos infrastruktūrai gerinti.

Buvo patvirtintas patikslintas 2015 m. Savivaldybės tarybos posėdžių grafikas. Šiais metais dar numatyti du posėdžiai – lapkričio 6 dieną ir gruodžio 22 d.

Taryba vienbalsiai pritarė Sporto centro teikiamų paslaugų kainų tvirtinimui ir Savivaldybės administracijos Biudžeto skyriaus vedėjos O. Grigonienės pateiktam biudžeto tikslinimo projektui.

Buvo patvirtinta privatizavimo fondų ataskaita, Birštono bendruomenės vaiko teisių apsaugos tarybos sudėtis ir nuostatai, Plano komiteto darbo reglamentas dėl darnaus judumo Birštono mieste, dėl savivaldybės būstų nuomos rinkos kainomis. Taip pat buvo patvirtinta Savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto 2015 m. veiklos programa, kurią pateikė Savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas Audrius Šeržantas. Buvo išklausyta ir pritarta biudžetinės įstaigos Birštono miesto tvarkymo tarnybos 2014 m. veiklos ataskaitai. Kitais svarstomais klausimais taip pat buvo priimti sprendimai.

Posėdžio pabaigoje merė pateikė ataskaitą apie savo vizitą į Italiją ir Šveicariją. Po to visi prie savivaldybės sodino Savivaldos 25-mečiui skirtą ąžuoliuką.

DSCF0209

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close