Kas sieja bananų kekę ir pomidorą?

Šiais laikais parduotuvėse ar turguose netrūksta pačių įvairiausių veislių ir rūšių vaisų bei daržovių sėklų, jau ir lietuviškame darže ar sode galima užsiauginti egzotiškų skanėstų – persikų, abrikosų, baklažanų, net arbūzų. Tai jau nebestebina. Stebina tai, kas dar neįprasta, nedažna, pavyzdžiui: gigantiški moliūgai, didumo sulig žmogaus galva baravykas ar įmantrios formos kilograminiai ir dar didesni pomidorai.

Pavadindama pomidorą kilograminiu beveik neperdėjau – be 20 gramų kilogramo dydžio egzotišką pomidorą, kuris jau buvo pasmerktas būti supjaustytas salotoms, pavyko pamatyti ir įamžinti užsukus į avalynės parduotuvę Vytauto g. Prienuose. Tokį įspūdingą gražuolį savo šiltnamyje užaugino parduotuvės savininkė Levutė Petronienė. „Tai vadinamieji bananiniai pomidorai. Štai, žiūrėkite, net ir panašus į bananų kekę, tarsi iš skiltelių sulipdytas“, – aprodydama pomidorą iš visų pusių kalbėjo moteris.

Apie egzotiškos formos pomidorus spaudoje jau esame rašę. Tada prienietė savo šiltnamyje buvo užauginusi keletą pomidorų, svėrusių po 600 g. Neabejojame, kad panašių pomidorų užsiaugina ne vienas daržininkas, bet tokio dydžio ir įmantrių formų, kaip matytasis, pasitaiko ne taip dažnai. Parduotuvės savininkės Levutės teigimu, šiltnamyje auga ir daugiau šios rūšies pomidorų, gal net didesnių. O keletas mažesnių, svėrusių apie 600–800 g, jau nuskinti ir suvartoti. „Ant stiebo buvo gal penki vaisiai. Iš vieno pomidoro išėjo visas nemažas dubenėlis salotų“, – sakė moteris.

Šiemet šiltnamyje ji augina gal penkių rūšių pomidorų, kuriuos daigino iš sėklų pati. Tačiau raukšlėti – tik šie. Ir auginami pirmą kartą. Jų daigų gavo iš draugės Aldonos, su kuria dar nesikalbėjo ir savojo milžino nerodė. Sako, gal ir jos šiltnamyje panašūs užderėjo.

Kalbama, jog šios veislės pomidorai labai skanūs, mėsingi. Auginti juos nesunku, nereikia ypatingos priežiūros. Bet gal reikia trąšų, kad tokie dideli užaugtų? „Jokiais chemikalais netręšiu, išskyrus dirvos paruošimui naudojamą mėšlą. Taip tręšdavo ir mūsų tėvai, seneliai. Auginu ir laistau taip pat įprastai“, – pabrėžė ekologiškai visas daržoves auginanti moteris.

Nusistebėjau, kaip verslininkė suspėja ir parduotuvėje suktis, ir prekėmis pasirūpinti, ir tokių įspūdingų pomidorų užsiauginti. Pasirodo, Levutė ne tik pomidorus augina – jos šiltnamyje gausiai dera agurkai, daržas visokių gėrybių pilnas.

Yra žinoma, jog šios hibridinės veislės pomidorai užauga net iki pusantro kilogramo, tačiau ir matytasis – ne mažiau įspūdingas. Todėl laukiame ir kitų gamtos išdaigų ar išskirtinio dydžio derliaus nuotraukų, pasakojimų. Dalinkitės, fotografuokite, siųskite nuotraukas el. paštu redakcija@naujasisgelupis.lt arba atneškite į redakciją J. Brundzos g. 4.

 

Roma Sinkevičiūtė

 DSC_6991

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close