„Mano jaunystės nuotykiai, arba vokiečių pėstininkas Rusijoje 1941–1947 m.“

Armin Scheiderbauer. Mano jaunystės nuotykiai, arba vokiečių pėstininkas Rusijoje 1941–1947 m. Iš vokiečių kalbos vertė Vytautas Leščinskas – Vilnius: Briedis [2015]. – 272 p.: iliustr.

Leidykla „Briedis“ pristato naujieną – A. Šeiderbauerio (A. Scheiderbauer) knygą „Mano jaunystės nuotykiai, arba vokiečių pėstininkas Rusijoje 1941–1947 m.“, kurioje aprašomos ir kovos Lietuvoje.

Dr. Arminas Šeiderbaueris (1924–2005), sulaukęs septyniolikos metų, 1941 m. rugpjūčio 1 d., savanoriu pradėjo tarnauti Vermachte, nes norėjo būti karininku. Baigęs karininkų mokyklą, iki pat Vokietijos karo su Sovietų Sąjunga pabaigos kovojo Rytų fronte ir pateko į sovietų nelaisvę.

1947 m. rugsėjį paleistas iš lagerio, grįžo į tėvynę – Austriją – ir tų pačių metų spalį ėmė studijuoti teisę. 1952 m. įgijo teisininko kvalifikaciją. Iki 1990 m., kol išėjo į pensiją, dirbo teisėju, vis kilo karjeros laiptais ir tapo Vienos aukščiausiojo teismo senato pirmininku.

A. Šeiderbauerio kovų kelias Rytų fronte dramatiškai vingiavo ir per Lietuvą. Jam teko laikinai apsistoti įvairiose mūsų šalies vietose – nuo Labanoro ir Alantos iki Kėdainių ir Raseinių, dalyvauti sunkiuose mūšiuose.

Autorius gana detaliai pasakoja ir apie susitikimus su Lietuvos žmonėmis, pateikia įvairių buities detalių. Pavyzdžiui, jaudinamai aprašomas bendravimas su vietos kunigu Kavarske. Šis epizodas ypač įsimintinas, kad kunigo prašomas A. Šeiderbaueris išgelbėjo jauną lietuvį, kurį buvo rengiamasi išvežti darbams į Vokietiją.

Beje, „Mano jaunystės nuotykiai, arba vokiečių pėstininkas Rusijoje 1941–1947 m.“ išgarsino autorių kaip itin kruopštų bei sąžiningą memuaristą. Tad ši knyga neabejotinai bus patikimas informacijos šaltinis apie Antrojo pasaulinio karo įvykius, kario kasdienybę fronte ir mūsų skaitytojams, taip pat istorikams bei etnologams.

Scheiderbauer_virselis

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close