Vasaros skaitymų projekto „Gimtąjį žodį ir kraštą pažinti“ naktiniai skaitymai Birštono viešojoje bibliotekoje

Liepos 18 d. vakarą Birštono viešojoje bibliotekoje vyko Vaikų socializacijos, pilietinio ir tautinio ugdymo programos Vasaros skaitymų projekto „Gimtąjį žodį ir kraštą pažinti“ naktiniai skaitymai. Vakare labiau veriasi sielos pokalbiui, tokie renginiai yra nekasdieniški, patrauklūs.

„Lyg jums dienos neužtektų skaitymams“, – sakė sesė, kai prasitariau, kad eisiu į biblioteką liepos 18 d. vakare… Užtekti tai užtektų, smagu dieną būti su knyga, bet vakare įdomiau, ypač skaityti R. Sadausko novelę „Žvaigždėkritis“ ar klausytis filosofinių Tautvydo Bagdono atliekamų su gitara savos kūrybos dainų, ar muzikuoti spalvomis. Iki šiol kasmet vis kažkas netikėtai naktiniuose skaitymuose aplankydavo: tai radijo laidos „Vakaro žvaigždelė“ bendradarbė (gaila, neužsirašėme pavardės), tai žemaitė Rita Jurgaitienė, įdomiai tarmiškai pasakojanti apie Žemaitiją, tai „Neišgalvotų istorijų“ autorė Vilija Zujienė.

Tautvydas užaugo Birštone. Šiuo metu – studentas, bet jau yra dalyvavęs ankstesniuose, dieniniuose vasaros skaitymuose. Jo atliekamos susimąstymui nuteikiančios dainos paskatino atvirumui, tad susipažinę ir savo pomėgius išsakėme drąsiai, komentavome Vilijos Čepaitės-Zujienės skaitomas naujausias „Neišgalvotų istorijų“ dalis, klausinėjome, ar tikrų tikriausiai taip buvo, ar tikrai jų namuose gyvena Naminukas, kaip seniai ir pan.

Vilija pasidalijo akvarelės liejimo paslaptimis, o mes visi pasinėrėme į šią veiklą, buvome „čia ir dabar“. Pamiršome laiką, matėme tik Vilijos kiekvienam nupieštus gėlės kontūrus lape, spalvas, teptukus, vandenį …

Susirinkusiuosius šildė ir viešnios iš Kanados, būsimos Vytauto Didžiojo universiteto lituanistikos studijų studentės Evos prancūzų kalba atliekama daina „Pour instant Harmonium“, Nadieždos rusų kalba skaitoma teksto ištrauka iš Nobelio premijos laureato I. Bunino knygos „Tamsios alėjos“, širdingas pasakojimas, kaip ji atrado šį autorių. Tokios atsivėrimo minutės nepamirštamos, kaip ir 2014 m. per naktinius skaitymus Iljos papasakota pasaka apie mergaitę, pirštinę ir šuniuką, o iš tiesų – apie svajonę…Tautvydo paskatinti, jam pritariant gitara, repavome J. Vaičiūnaitės, V. Kukulo ir kitų autorių tekstus. Geri tekstai suprantami ir įdomūs visoms amžiaus grupėms.

Dar žvelgėme į naktinį Birštoną, klausėmės gamtos atliekamo noktiurno, valgėme naktipiečius, žiūrėjome filmą, sekėme pasakas, klausėmės lopšinių… ir ta ypatinga visus vienijanti vakaro nuotaika nepalieka iki šiol…

Ko trūko? Gal mažai judėjome, nežaidėme… o gal viskas buvo žaidimas, improvizacija…Kasmet naktiniai skaitymai ir panašūs, ir vis kitokie, kaip keičiasi upele įtekantys ir ištekantys (užaugantys) mūsų pagrindiniai lankytojai vaikai. Tegul auga jie laimingi, ieškodami, pažindami, suprasdami, atrasdami pasaulį ir vieni kitus!

Birštono viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus vedėja Nijolė Raiskienė

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close