Petrinės sukviečia žmones ne tik maldai

Birželio 29-ąją mūsų krašte švenčiamos Petrinės – svarbi religinė šventė, skirta šv. Petrui ir Pauliui pagerbti. Dideli atlaidai vyksta Užuguosčio ir Nemajūnų bažnyčiose, į juos susirenka šių parapijų žmonės, atvyksta giminaičiai ir pažįstami iš tolimesnių vietovių. Tai tarsi žmonių bendrystės šventė, susibūrimas ir noras pabūti kartu.

Nemajūnų bažnyčios titulą liudija šventų apaštalų Petro ir Pauliaus paveikslas, nutapytas žymaus dailininko Nikodemo Silvanavičiaus.

 

Birželio 29 dieną minimos dviejų ištikimų Kristaus liudytojų apaštalų šv. Petro ir Pauliaus mirimo metinės. Jie abu buvo nukankinti tą pačią dieną. Imperatorius Neronas, didelis krikščionių priešas, buvo įsakęs šiuos pranašus nužudyti. Apaštalas Petras buvo nukryžiuotas ant kalnelio žemyn galva. Dabar toje vietoje stovi Šv. Petro bazilika. Šv. Paulius buvo išvestas už Romos miesto ir jam nukirsdinta galva. Netoli tos vietos dabar stovi Šv. Pauliaus bazilika. Abu šie apaštalai, skirtingais būdais pašaukti sekti Kristų, iki mirties liko ištikimi Kristaus Evangelijos liudytojai.

Nemajūnų bažnyčioje vykusiuose atlaiduose dalyvavo aplinkinių kaimų gyventojai, bendruomenių nariai. Po atlaidų Nemajūnų, Siponių, Matiešionių krašto, Vėžionių bei Birštono vienkiemio bendruomenės tradiciškai renkasi į bendrą agapę ir pasibuvimą.

Šį kartą agapę organizavo Matiešionių krašto bendruomenė. Bendruomenės pirmininkė Daiva Valatkienė, Birštono sakralinio muziejaus darbuotoja, turėjo ir daugiau ką papasakoti apie apaštalus šv. Petrą ir Paulių, taip pat apie kai kuriuos papročius ir tradicijas.

„Petrinės ir Povilinės lietuviškame kaime – antroji iškili vasaros šventė po saulėgrįžos. Daug kur vyksta šventųjų apaštalų atlaidai. Net ir šių apaštalų skulptūros pastatytos abipus bažnyčios durų arba prie pagrindinio altoriaus. Šv. Petras liaudies mene vaizduojamas su raktais rankoje, šv. Povilas – su knyga. Laikotarpis nuo Joninių iki Petrinių vadinosi Kupolinėmis. Pagal senolių pastebėjimus, po Petrinių prasideda lietingesnė vasaros pusė. Šią šventę kaimo žmonės senovėje laikė labai svarbia, tad jau išvakarėse nedirbdavo sunkesnių darbų ir imdavo pasninkauti, priešingu atveju, buvo galima tikėtis bėdų: šv. Petras į dangų neįleis arba perkūnas į namus trenks“, – pasakojo D. Valatkienė.

Palaikydami senovines tradicijas, ir dabar po atlaidų netoliese esančioje pievelėje susirinko dauguma parapijiečių ir bendruomenių pasiklausyti muzikos, padainuoti ir pasilinksminti. Juk graži vasara, reikia džiaugtis, kol neprasidėjo rugiapjūtė, kol dar yra gražaus laiko.

Susirinkusiuosius linksmino Nemajūnų bendruomenės ansamblis, vadovaujamas Romualdo Žukausko, Birštono vienkiemio ansamblis (vadovė Inesa Semėnaitė), Siponių krašto ansamblis (vadovas Gediminas Jasinevičius), taip pat Kauno miesto Sargėnų ir Vytėnų bendruomenių centro kamerinis choras „Sietuva“ (vadovė Dalė Jurkonienė).

Renginyje dalyvavo ir šv. Mišias aukojęs Merkinės klebonas dekanas Robertas Rumšas, kasmet titulinių atlaidų proga savo gimtąją parapiją aplankantis kunigas Petras Linkevičius, Birštono parapijos rezidentas kunigas Alfonsas Babonas bei Birštono seniūnijos seniūnas Jonas Kederys.

O kad Petrinių šventė kitais metais turėtų pradžią – D. Valatkienė Vėžionių bendruomenės pirmininkei Irma Kereišienei perdavė simbolinę leliją, kaip pažadą kitais metais pakviesti visus vėl pabūti drauge.

IMG_1487

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close