Birželio 23 dieną Birštono bibliotekoje, klausant Dovydo Stankaus altu atliekamų Bacho „Polifonija Alemanda“ ir Paganinio „Sonatos“, buvo atidaryta dailininkės Eugenijos Ivaškevičiūtės paveikslų paroda, įkurdinta per 2 bibliotekos aukštus. Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė sakė, kad jai malonu pristatyti dailininkę, kurią pažįstame jau nuo 2004 m., kai Birštone buvo pristatyta jos pirmoji paroda.

Dailininkė iš Kauno Eugenija Ivaškevičiūtė Birštono viešojoje bibliotekoje moko vaikus piešti jau 11 metų. Vaikai visada laukia savo mylimos mokytojos, kuri moko pažinti pieštuką ir spalvas, juos suderinti, kad skambėtų, kaip ir jos gitaros muzika.

„Pamokos žaismingos, piešta pirštukais, skambant gitarai, kartu su ja daug kartų skaityta, dainuota, juoktasi. Tai kartu ir gyvenimo pamokos, be didaktikos, išsikalbant, padrąsinant, parodant, kaip brūkšnys, dėmė ar spalva keičia piešinio turinį, nuotaiką…Ji savo pavyzdžiu moko kasdienybėje rasti šviečiančių spalvų, gėrio ir džiaugsmo net ir pilką rudens dieną. Pirmieji, aktyviausi jos pamokų dalyviai, jau baigę Birštono gimnaziją, retai sugrįžta į Birštoną, bet labai dažnai ją prisimena“, – pasakojo Birštono viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriaus vedėja Nijolė Raiskienė, visą tą laiką bendraujanti su menininke.

N. Raiskienė žino apie Eugenijos gyvenimą, kupiną įvairių įvykių ir kardinalių permainų. Būsimoji dailininkė gimė ir augo Mažeikių rajone, Sudintų kaime, ant Varduvos kranto, vėliau – Burniuose. Abu tėvai buvo kilę iš bajorų luomo, ūkininkavo. Po karo Eugenijos šeima gyveno Kėdainiuose, o vėliau – Kaune. Vaikystėje abi su sese patyrė ir šilto, ir šalto: tėvų meilė, karo ir pokario sunkumai, bet niekada neprarado išdidumo, savigarbos.

Baigusi Kėdainių gimnaziją, Eugenija išbandė ne vieną darbą, mokėsi Kauno 4- oje technikos mokykloje, įgijo braižytojos-dešifruotojos specialybę. Teko padirbėti Baltarusijoje ir Latvijoje, sudarinėti topografinius žemės ūkio žemėlapius. 1977 m. Eugenija baigė Vilniaus dailės instituto Kauno vakarinio skyriaus Interjero ir įrenginių specialybės kursą, įgijo dekoratyvinės dailės (tekstilės) dailininko specialybę. Dirbo Kauno parduotuvių interjerų ir vitrinų apipavidalintoja. Tapyti pradėjo vyresniame amžiuje, kai atrado laiko, bet jau spėjo parengti per 20 personalinių ir bendrų su kitais dailininkais parodų įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, bibliotekose, bažnyčiose, kultūros centruose…. Eugenija – aktyvi visuomenininkė, dalyvauja Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos veikloje, ištikima draugė savo bičiuliams, aktyvi kultūrinių renginių dalyvė.

Jos paveikslai atskleidžia didelę dailininkės energiją, neeilinę asmenybę, gerą, kilnų žmogų. Juose džiazą groja spalvos, linijos, taškeliai. Eugenijos paveiksluose dažniausiai vaizduojamos gėlės, visi paveikslai alsuoja paslaptimis, žavi sodrios spalvos, stipri dinamika. Iš viso ciklo spalvų gama ir ritmika išsiskiria „Angelų šokis“. Paklausta, kodėl jis skiriasi nuo kitų, dailininkė sakė, kad šį paveikslą ji nutapė labai greitai, ranka vos spėjo paskui sąmonėje iškilusį vaizdinį. Dailininkė nori, kad šitas paveikslas „dar pas žmones keliautų, kad jis ją lydėtų ir kitose parodose“. Eugenija Ivaškevičiūtė minėjo, kad Birštonas jai kaip Dievo dovana, jai mielas šis gražus ir jaukus miestas, žavi nuoširdūs vaikai ir suaugusieji, ji džiaugiasi galėdama dalintis su jais savo žiniomis, talentu, meile. Dailininkė nuolat kažko mokosi: tai groti gitara, tai dirbti kompiuteriu. Prie savo daugiabučio nuo pavasario iki vėlyvo rudens sodina ir prižiūri gėles. Grodama gitara ji padainavo keletą romansų, įtaigiai, artistiškai deklamavo poetų eiles.

Biblioteka džiaugiasi padovanotais trimis paveikslais, kurie džiugina bibliotekos lankytojus nuo pat bibliotekos įkurtuvių šiame pastate. A. Jaskūnienė, įteikdama Birštono pievose surinktų gėlių puokštę, dėkojo už parodą ir linkėjo dailininkei puikios sveikatos, nesenkančios energijos, daug kūrybinių įkvėpių, kad džiugintų visus bežiūrinčius į jos sukurtus paveikslus.

Pagal N. Raiskienės informaciją parengė S. Asipavičienė

esuPalmyros Kvedarienės nuotrauka

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close