Prienų ir Birštono drožėjų patirtis simpoziume Vokietijoje

Birželio mėnesį VšĮ „Meninė drožyba“ menininkai Algimantas Sakalauskas, Kęstutis Grigonis ir birštonietis Andrius Lik kartu su Kauno regiono delegacija dalyvavo skulptorių simpoziume Bioblingene, Vokietijoje, iš kur sugrįžo su gerais įspūdžiais, o A. Sakalauskas – su apdovanojimu.

 

Kauno regionas jau 12 metų yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su Vokietijos Bioblingeno apskrities administracija, tačiau tarptautinis skulptorių simpoziumas, į kurį buvo pakviesti apskrities meno gildijos atstovai, vyko pirmą kartą. Simpoziume dalyvavo 6 Kauno regiono skulptoriai: trys minėti menininkai iš Prienų ir Birštono bei po vieną atstovą iš Kauno, Kėdainių ir Kaišiadorių rajonų. Delegacijai vadovavo Regioninės plėtros departamento prie VRM Kauno skyriaus vedėjas Virmantas Pipinė ir VšĮ Kauno regioninės plėtros agentūros direktorė Lina Misiukevičienė.

Pasak VšĮ „Meninė drožyba“ direktoriaus Algimanto Sakalausko, menininkai tik važiuodami sužinojo, kad skulptorių simpoziumas bus ir tarptautinis meno darbų konkursas, kuriame visiems – tiek drožėjams, tiek skulptoriams – sudaromos vienodos sąlygos. Visi menininkai turėjo vežtis ir savo darbo įrankius. Iš viso simpoziume dalyvavo 17 menininkų, kurie turėjo pateikti konkursui po darbą iš akmens arba medžio tema „Susitikimas“.

Lietuvos delegacija pirmąjį vizito vakarą dalyvavo ekskursijoje po garsųjį Bioblingeno Menų slėnį, aplankė jame esančias ekspozicijas, susipažino, kokius darbus sukūrė ankstesnės delegacijos. Po susipažinimo vakaro kitą dieną prasidėjo akmens ir medžio darbai. Su medžiu dirbo penki Lietuvos atstovai, tarp jų ir prieniečiai bei birštonietis, su akmeniu – menininkas iš Kaišiadorių rajono. Akmendirbiams buvo pateikti 30×30 apimties akmens ruošiniai, drožėjams – 50×80 cm medžio ruošiniai.

Kadangi lietuvių delegacija į simpoziumo atidarymą nesuspėjo, taip pat prarado dalį dienos darbui, jiems liko pusantros dienos pateikti užbaigtus kūrinius konkursui. Tačiau profesionaliems menininkams užteko laiko užbaigti darbus, o kai kuriems iš jų ir nustebinti komisiją. Nuo lietuvių darbų ir prasidėjo konkursinių darbų apžiūra.

Kaip pasakojo VšĮ „Meninė drožyba“ direktorius A. Sakalauskas, darbo įvertinimas daug priklausė nuo kūrinio temos išpildymo, pristatytos filosofijos, kūrėjo gyvenimo sampratos ir kitų detalių. Įdomiai buvo pateiktas drožėjo Kęstučio Grigonio darbas: iš vienos pusės – žmogaus veidas, iš kitos – įspaustas negatyvas. Žvelgiant į jį iš įvairių pusių, peršasi mintis, kad norėta pavaizduoti tarsi dvi žmogaus puses – matomąją ir nematomąją, pabrėžti priešybes, žmogaus sielos dualizmą. Pats autorius, paklaustas, kaip priima tokias įžvalgas, sakė neprieštaraujantis, kad žiūrovas įžvelgtų tai, ką įžvelgia. Anot autoriaus, šiuo darbu bei pavadinimu „Inversija“ (Inversija – loginis veiksmas, kurį atlikus esama loginė reikšmė pakeičiama priešingai – šalt. Vikipedija) jis pasiūlęs pamąstyti šia kryptimi.

Andrius Lik pavaizdavo dviejų žmonių – vėlgi skirtingai matančių pasaulį…o gal kaip tik vienodai, nes stengiasi išlaikyti jį nuo galimos griūties – figūras, suremtas nugaromis, kurios tarsi laiko pusiausvyrą. Pasak autoriaus, kiekviename meno kūrinyje galima matyti ne vieną prasmę. Taip giliai jis pats sakė nežvelgiantis, bet tai, kas pavaizduota, atspindėjo temos „Susitikimas“ pavadinimą. Kūrinio idėją ir jo vizualinį išpildymą kartais padiktuoja ilgesnis apmąstymas, nuotaika, pamatyta medžiaga, o kartais akimirkos blyksnis. Andrius sakė kažkiek iš anksto galvojęs, ką drošiąs, kažkiek palikęs laisvės interpretacijai.

Algimantas Sakalauskas pavaizdavo Taikos angelą, apglėbusį Žemės rutulį. Šis darbas buvo atliktas kombinuotu būdu, panaudota vadinamoji pjūklinė ir rankinė drožyba. Kaip sakė darbo autorius, kūrinio filosofija – „laikas pasaulio žmonėms pabusti ir atsiriboti nuo minties apie karą, pažadinti Taikos angelą. Rankos, apglėbusios Žemės rutulį ir mažą gležną ąžuolo daigelį, – tarsi palinkėjimas puoselėti tą mažą daigelį abiem rankom. Ąžuolo daigelis – gyvasties stiprybė. Iš daigelio sudėliota Taikos runa“. Net ir savo apranga (kurios viršutinė ir apatinė dalys reklamuoja kelias firmas), nesuteikiančia pirmenybės nė vienai iš firmų, menininkas pabrėžė, kad ir panašias prekes reklamuojančios firmos turėtų bendradarbiauti tarpusavyje, ieškoti bendrumų – ne skirtumų.

Gana sudėtingai atrodantis iš išorės, su daug smulkių detalių kūrinys turbūt sužavėjo komisiją ir miesto savivaldybės administraciją, kuri baigiamąjį renginį ir simpoziumo apibendrinimą pradėjo būtent nuo A. Sakalausko darbo. Miestelio meras paskelbė, kad darbas ypatingas ir miestelio savivaldybė premijuoja jį bei įsigyja sau. Kiti darbai bus eksponuojami ir aukciono būdu mėginami parduoti. Tam tikra dalis nuo parduotos sumos bus skirta darbų autoriams.

Pirmą kartą organizuotas tarptautinis skulptorių simpoziumas paliko gerą įspūdį kiekvienam iš mūsų krašto drožėjų. Jie įgijo patirties, susipažino su kitų šalių drožėjais, aplankė vietinio ekvadoriečio sodybą – akmens skulptūrų galeriją, susipažino su specifiniu jo kūrybos procesu, spėjo, kas norėjo, apsilankyti šv. Mišiose vietinėje bažnyčioje, apžiūrėti miestelį. Tik, kaip visi teigė, pritrūko laiko pabendrauti su kitų šalių menininkais.

DSCF4207

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close