Nemokama nakvynė mainais už bendravimą

IMG_2566 SAM_1537 SAM_2595

Įsibėgėjus vasarai ne vienas iš mūsų skubiai ruošia lagaminus atostogoms, norėdami pasprukti nuo mokslų, darbų ar tiesiog kasdienybės. Vieni renkasi keliones užsienyje, vieniems smagiau poilsiauti Lietuvoje. Tačiau greitai besikeičiant gyvenimo ritmui net ir keliavimo įpročiai įgauna visai kitokią formą. Lietuvoje vis labiau populiarėja alternatyvus keliavimo būdas – Couchsurfing‘as.

Durys atveriamos naujai kultūrai

„Couchsurfing” yra didžiausia keliautojų bendruomenė. Organizacijos esmė paprasta – geranoriškai priimti žmones, suteikti jiems nakvynę, parodyti miestą, kultūrą, žymias vietas ir tai daryti veltui, neprašant jokio atlygio. „Couchsurfing“ nėra jokio amžiaus cenzo, tačiau daugiausiai juo naudojasi jauni iki trisdešimties metų žmonės, neturintys šeimų ir trokštantys pažinti pasaulį per keliones, susirasti užsieniečių draugų ar tiesiog praleisti popietę kartu su atvykusiu svetimšaliu kartu išgeriant puodelį kavos. Net ir neturint galimybės keliauti svetur galima atverti savo namų duris užsieniečiui, kuris atsiveža savo kultūrą ir papročius ir tiesiai jūsų virtuvėje gali gaminti tautinius patiekalus ir lepinti dar neatrastais skoniais.

Vietos žmogus geriau už gidą

Vietoj prabangaus viešbučio ir gana brangiai atsieinančio gido paslaugų, žmonės vis dažniau renkasi apsistoti pas vietinius žmones ir taip geriau pažinti ne tik miestą, bet ir vietos žmonių kultūrą bei papročius. Vietinis parodo tokias vietas, kurias gidai dažniausiai pralenkia. Vietos žmogus nusiveda ten, kur skaniausiai gaminami pietūs, kur linksmiausias baras, kur yra gražiausia stebėti saulėlydį ar saulėtekį. Trumpiau tariant, parodo vietas, kurių turistai neretai nepamato, nes tai paprasčiausiai neįtraukiama į ekskursijos planą. O juk, būtent tokiose vietose labiausiai atsiskleidžia šalies kultūra, ir bendravimo ypatumai.

Tarp 16 tūkstančių lietuvių „Couchsurfer‘ių“ ir pakuoniškė

Kiekviename pasaulio kampelyje galima rasti žmogų, kuris mielu noru atvers savo namų duris ir pasidalins ne tik savo namais, bet ir savo patirtimi su nepažįstamuoju. Net 16 tūkst. lietuvių jau yra užsiregistravę „Couchsufing“ tinkle ir yra pasiruošę laikinai apgyvendinti užsieniečius savo namuose ir aprodyti miestą. Daugiausiai tai yra sostinės gyventojai, kauniečiai, klaipėdiečiai, tačiau nemažai yra šiauliečių, alytiškių, panevėžiečių ir saujelė Prienų krašto žmonių!  Pakuoniškė Kristina jau trečius metus aktyviai keliauja su „Couchsurfing‘u“, jos nuomone, tai 100 % pozityvi organizacija, čia neįmanoma rasti piktų, paniurusių žmonių, mat visi turi šį tą bendro – aistra keliauti, pažinti pasaulį. „Kai sutinki žmogų pirmą kartą, nesijaudini, nereikia ruoštis tam iš anksto. Atrodytų, lyg susitikai jau seniai pažįstamą žmogų, su kuriuo kalba liejasi savaime.“

Birštonas sužavėjo italą

Kristina besišypsodama vardina šalis, kuriose teko apsistoti pas užsieniečius: „Pirmiausia buvo Italija, Portugalija, Ispanija, vėliau Marokas, Suomija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija. Kiekviena patirtis unikali ir po kiekvieno susitikimo liko tik pozityvūs įspūdžiai.“ Kristina pasakoja, apie savo pirmą kelionę su italu Birštone. „Jis buvo vardu Nicola, Birštonas jam paliko neišdildomą įspūdį. Nuvažiavom ten rudenį, kai jau gelto lapai, buvo labai jauku, jam labiausia patiko kurorto ramybė, gamtos grožis.“ Kristina džiaugiasi, kad Birštone italui patiko ne tik tvarkinga aplinka, bet ir lietuviškas maistas. „Labai šmaikštu klausyti, kai užsienietis bando ištarti lietuviškus valgių pavadinimus, o Nicola dar nebuvo matęs, kad tiek daug įvairių patiekalų galima pagaminti iš bulvių!“

Pirma kelionė – atrodo, kad pasitiko žudikas

Kristina pripažįsta, jog dabar keliauja be jokio baimės jausmo. Tačiau pirma kelionė su „Couchsuring‘u“ privertė širdį daužytis stipriau nei įprastai. „Turėjau blogą įprotį, spręsti apie žmogų, pagal jo išvaizdą. Tai buvo didelė klaida. Kai pirmą kartą su drauge nuvykome į Italiją mus pasitiko vyras, kurio išvaizda priminė žudiką! Mane jo išvaizda neramino, gal net gąsdino, tačiau mano draugė buvo drąsesnė, atsipalaidavus ir mane ramino. Bet galiausiai pasirodė, kad jis buvo nerealus žmogus, labai patiko su juo praleisti laiką, buvo išties smagu, paskui pačiai buvo gėda dėl savo ankstesnių minčių.“ Kristina pripažįsta, kad pirmoji kelionė padėjo jai sulaužyti visus nusistovėjusius standartus apie žmones, išvaizda visiškai neimponuoja. Prieš kiekvieną kelionę galima paskaityti apie žmogų, pas kurį ketini apsistoti, jo profilyje, ten taip pat matai paliktus atsiliepimus apie jį.

 Dalinkis gyvenimu taupydamas pinigus

Nemažai „Couchsurfer‘ių“ naudojasi kitų žmonių gerumu, kaip būdu nemokamai rasti nakvynę. Kristina pasakoja, kad tokių žmonių yra išties nemažai. Daugiausiai tai  jaunuoliai nuo 18 iki 20 metų. „Tikrai buvo nemaloni situacija, kai vienas Couchsurfer‘is“ primygtinai prašė jį „hostinti“ (priimti nakvynei), nors tam visai neturėjau galimybių. Savaime aišku, jam tai buvo būdas tik nemokamai apsistoti, o būtent šios organizacijos tikslas toli gražu ne toks.“ Mergina pasakoja, kad iš karto gali pajausti jei žmogus nori tik nemokamai rasti nakvynę: „Jautiesi lyg tu jam nereikalingas, jis nori po miestą pasižvalgyti vienas, jam reikia tik stogo virš galvos, kad turėtų kur saugiai praleisti naktį.“

Nuoširdus bendravimas svarbiau už dovanas

Nors „Couchsurfing’as” neprašo jokio atlygio, Kristina pripažįsta, jog dovanėlių padovanoja beveik visi, su kuriais teko susitikti. Pakuoniškė prisimena, kai iš Sirijos atvykęs vaikinas Giorgi už kartu praleistą laiką ir suteiktą nakvynę jai padovanojo masažo aliejų, mat ji tuo metu daug dirbo, jai buvo gana įtemptas laikas. Dovana buvo su intencija, kad galėtų pailsėti ir atsipalaiduoti. „ Man tai yra jautriausia, nes kiekviena dovana ar atvirutė man primena laiką praleistą drauge ir suteikia daug šiltų prisiminimų. Yra netgi toks „Couchsurfer‘is, kurio aš net nemačiau, taip ir nesigavo mums susitikti, dabar jis gyvena JAV, bet kas metai prieš šventes atsiunčia atvirutę su šilčiausiais linkėjimais.“ Mergina atvirauja, kad suvenyrai ar atvirutės nėra esmė – čia svarbiau matyti, kad žmogui buvo smagu, jis puikiai praleido laiką ir išsiveža kartu su savimi daug malonių prisiminimų, juk bendraudamas palieki įspūdį ne tik apie save, bet ir apie visą miestą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close