Įsibėgėjant vasarai, miesto turguose bei prekybos centruose lentynos nukrautos daugelio pamėgtais arbūzais. Ir ne veltui, juk vasarą daugiausiai juos skanaujame ne tik dėl to, jog kainos yra kur kas žemesnės nei šaltuoju metų sezonu, bet tai kartu yra ir užkandis ir gėrimas, kas ypač naudinga vasarą –atėjus karščiams.

Net 92 % arbūzo sudėties sudaro vanduo! Valgant arbūzus iš organizmo valosi toksinai, tai itin naudinga inkstų ir tulžies darbui, mat išvalo akmenis ir smėlį. Valgydami arbūzą ne tik skaniai pasmaližiausit, bet taip gausite didelį kiekį vieno iš stipriausio natūralių antioksidantų – likopeną. Likopenas ne tik nudažo vaisius ir daržoves raudonai, bet jis yra svarbiausias užtikrinant puikų širdies darbą, stiprinant imuninę sistemą. Kas ne mažiau svarbu, likopenas mažina vėžinių ląstelių atsiradimo riziką ir skatina ląstelių atsinaujinimą.

Vasara aktyvesnis laikas, kai daugiau laiko praleidžiame lauke, dirbame, sportuojame, todėl arbūzuose esanti aminorūgštis vadinama citrulinu, padeda malšinti raumenų skausmus po aktyvios treniruotės ar sunkaus fizinio darbo. Paprasčiausiai, citrulinas pagreitina pieno rūgščių pasišalinimą iš organizmo, todėl sumažėja raumenų skausmai.

Valgydami arbūzus taip pat gausite pakankamą kiekį beta- karoteno, kurio gausu raudonajame minkštime, kuris organizme pavirsta vitaminu A. Organizmui pritrūkus šio vitamino suprastėja rega tamsoje, išblykšta ir sausėja oda.

Dažniausiai arbūzą renkamės dėl saldaus ir gaivinamo skonio. Tačiau arbūzas turi nemažai ir vitamino C. Suvalgius keletą arbūzo skiltelių savo organizmą aprūpiname puse reikalingo vitamino C kiekio. Taip pat tiems, kurie skaičiuoja kalorijas, rūpinasi kūno linijomis, turėtų dažniau į maisto racioną įtraukti net tik salotas, bet ir arbūzą. Mat pagrinde jį sudaro vanduo, o viena didelė skiltelė turi vos 32 kalorijas. Tuo tarpu visų mėgstamas obuolys turi 42, o bananas net 100 kalorijų!

Prieš suvalgant arbūzą galima jį paversti tikra stalo puošmena. Tiems, kurie turi fantazijos ir kruopštumo paprastą vaisių gali padaryti vaisių kompozicija – puokšte. Prienietė Milda jau kuris laikas artimuosius ir draugus džiugina „skaniomis vaisių puokštėmis“, kuriose pirmuoju smuiku groja arbūzas.

IMG_1651                                     IMG_1463

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close