Birštono šventėje visi ne tik „mineralizavosi“, bet ir linksminosi (GALERIJA)

Penktadienį prasidėjusi kurorto šventė „Mineralizuokis!“ šurmuliavo ir klegėjo visas tris dienas. Paskutiniai svečiai svetingąjį Birštoną paliko tik sekmadienio pavakare. Mieste vėl įsivyravo įprastinė ramybė. Organizatoriai gali pasidžiaugti, nes šventė buvo didelė, graži ir įspūdinga – visi, kas tik norėjo, galėjo aplankyti įdomius renginius ar koncertus, dalyvauti paskaitose, išbandyti mineralinio vandens teikiamus malonumus ir sužinoti jo panaudojimo galimybes. Birštono kurortas savo turtus ir galimybes pristatė ne tik Lietuvos žmonėms, bet ir užsienio spaudos atstovams. Reikia tikėtis, kad vienai dienai tapęs Pasauline sveikatingumo dienos sostine Birštonas apie save paskelbė žinią plačiai ir skambiai.

Šventiniai renginiai Birštone vyko nuo pat penktadienio ryto, tačiau svarbiausias ir gražiausias momentas buvo visų kurorto įmonių ir įstaigų darbuotojų eisena, kur kiekvienas kolektyvas galėjo parodyti savo išmonę ir kūrybingumą. Todėl labai smagu buvo stebėti, kaip visi birštoniečiai žygiavo su šypsenomis, gražiai pasipuošę, linksmi ir laimingi.

Kaip visada, į šią ypatingą ir visų laukiamą šventę atvyko daug garbingų svečių: LR ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Seimo narys Andrius Palionis, Savivaldybių asociacijos pirmininkė Roma Žakaitienė, keletas ministrų pavaduotojų, Prienų, Alytaus, Neringos ir Palangos savivaldybių merai, delegacijos iš Lenkijos, Latvijos, Estijos bei Vokietijos.

Merė Nijolė Dirginčienė pasveikino svečius ir birštoniečius su kurorto švente, pasidžiaugė per metus atliktais darbais ir darbščiais savivaldybės žmonėmis bei savo vadovaujama darbuotojų komanda.

Sveikinimo žodžius birštoniečiams tarė ir premjeras A. Butkevičius, kuris paminėjo, kad Birštone vyksta akivaizdūs geri pokyčiai, racionaliai panaudojamos lėšos, vykdomi investiciniai projektai, atidaromi nauji svarbūs objektai.

Kurorto šventės atidarymo metu kalbėjo ir Seimo narys A. Palionis, Prienų savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas ir svečių delegacijos.

 

Naujų objektų atidarymas ir Pasaulinės sveikatingumo dienos renginiai

Pirmąją šventės dieną „Eglės“ sanatorija pakvietė garbingus svečius į vandens gydyklų su baseinais ir voniomis atidarymą. Šeštadienį iškilmingai buvo atidarytas Kneipo terapijos parkas, o Pasaulinės sveikatingumo dienos ambasadorė Lietuvoje Ina Tursienė Birštoną paskelbė Pasaulinės sveikatingumo dienos sostine.

Daugiausia dėmesio šventės metu buvo skiriamas mineralinio vandens gydomosioms savybėms, mankštai ir judėjimui, vaistažolių ir vandens terapijai, edukaciniams užsiėmimams ir paskaitoms, aiškinančioms S. Kneipo filosofiją. „Royal Spa Residence“ specialistai skaitė paskaitas ir demonstravo visas organizmo grūdinimo procedūras, o šiame SPA centre dirbantis Lietuvos masažuotojų čempionas parengė apie tai paskaitą.

„Tulpės“ sanatorijoje vyko paskaita apie taisyklingą kvėpavimą, „Versmės‘ sanatorijoje – paskaita „Druskų nauda kvėpavimui“ ir parodomoji kineziterapijos pamoka baseine, „Eglės“ sanatorijoje buvo pademonstruoti ir išbandyti vaistažolių bei deguonies kokteiliai, taip pat vyko psichologės J. Klimantavičienės paskaita „Gerovės link“ ir kt.

Reikia pastebėti, kad Kneipo parkas sulaukė labai didelio visuomenės susidomėjimo – netrūko norinčiųjų išbandyti procedūras: ir seni, ir jauni, ir maži ėjo takeliais, braidė po vandenį ir džiaugėsi, kad įdomu ir smagu…

 

Stebino renginių gausa

Šventinė programa buvo be galo sudėtinga ir įdomi. Teko girdėti, kaip birštoniečiai ir miesto svečiai skundėsi, kad nebespėja visur nueiti ir pamatyt, nes daug renginių vyko beveik vienu metu keliose vietose.

Tačiau visi suspėjo apsilankyti mugėje, kurioje daugybė prekiautojų siūlė įvairiausių maisto ir ne maisto prekių. Beveik visi pardavėjai prekiavo savo gamybos prekėmis, kas dešromis, lašiniais ir įvairiais kvapniais suktiniais, kas medumi ar pyragais. Amatininkai buvo prigaminę įvairiausių medžio dirbinių, darbščios moterys prinėrę ir primezgę įvairiausių gražiausių apdarų, pagaminę papuošalų. Mugėje buvo galima įsigyti gerų ir vertingų knygų leidėjo kainomis, nusipirkti vaistažolių, arbatų, tepaliukų ir muiliukų. Na, kaip sakoma, „ko nepaklausi, to negausi“…

Netuštėjo aikštė prie savivaldybės, kur vienas kitą keitė meno saviveiklos kolektyvai, koncertavo grupė „Seven Ups!“ iš Vokietijos, šoko Birštono kultūros centro tautinių šokių kolektyvai „Kupoliukai“ ir „Jievaras“, grojo ir dainavo kapela „Lendrūnas“, grupė „Solo plius“, šoko Ilonos Aksenavičienės vadovaujami sportinių šokių kolektyvai „Vėjas“ ir „Solo“, dainavo Lijanos Stakauskaitės vadovaujami mažieji dainininkai.

Centriniame parke šeimininkavo Birštono meno mokyklos mokytojai ir mokiniai. Čia vyko kūrybinės dirbtuvės „Burbuliatorus“, „Vandens mūšis“, piešinių paroda bei koncertai kartu su muzikantais iš kitų mokyklų.

Daugybės žiūrovų dėmesio sulaukė prie kultūros centro vykusi ekstremali dviračių šou programa „Greentrials Bike Tour 2015“, kurią surengė dviratininkai iš Latvijos. Tai buvo tikrai įspūdinga, daugelis net negalėjo pagalvoti, kad tokius triukus galima išdarinėti su dviračiu. Bet birštoniečiai irgi ne bailiai – po 3–5 drąsiai gulė ant grindinio, o dviratininkai su dviračiu per juos visus peršoko… O visko galėjo būti…

Dėmesio sulaukė ir policijos akcija bendruomenei, kurios metu buvo galima susipažinti su policijos darbe naudojamomis priemonėmis, pamatyti transporto priemones ir jas išbandyti, pasiženklinti savo vertingus daiktus ir kt.

Daugybė renginių ir vaikams, ir suaugusiesiems vyko viešoje bibliotekoje. Birštono muziejuose vyko edukacinės programos, edukacinis užsiėmimas „Prakalbinkime tautodailės raštą“,buvo atidaryta meno mokyklos suaugusiųjų skyriaus dailininkų paroda, Sakraliniame muziejuje pristatyta paroda „…duosiu nusišluostyt rankšluosčiu dailiu“ ir kt.

Penktadienio vakarą šventės atidarymo metu koncertavo Deivis ir Renata Norvilos, vėliau – birštonietės Lauros Budreckytės grupės projektas „Šviesų birželio vidurnaktį“. Šeštadienį daugelis susirinko į kurhauzą pasiklausyti bardų dainavimo, kiti ėjo į Kultūros centre vykusį Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro ir solistės Viktorijos Miškūnaitės koncerto, o sekmadienį, prieš Šv. Antano Paduviečio atlaidus, bažnyčioje klausėsi Liudo Mikalausko ir Inesos Semėnaitės bei Povilo Padleckio koncerto.

Šeštadienio vakarą daug žmonių susirinko į Vasaros estradą, kur vakaro fiestos metu Nemune vyko vandens motociklų „Freestyle šou“ programa bei E. Sipavičiaus su grupe, rokenrolo grupės „Orgen Roll Band“ ir grupės „Biplan“ koncertas, o vakaro pabaigoje, 24 valandą, – į dangų pakilo įvairiaspalviai fejerverkai.

Sekmadienis prasidėjo tradiciniais merės pusryčiais. Šį kartą susirinkusius birštoniečius ir miesto svečius merė ir tarybos nariai bei administracijos darbuotojai vaišino avižine koše su šviežiomis braškėmis, kiaušiniene ir omletu, sūriu, pyragu, kava ir arbata. O kad būtų smagiau, grojo ir dainavo vokiečių grupė „Seven Ups!“.

Renginių buvo iš tiesų labai daug, jų net suminėti visų neįmanoma, reikia pačiam viską pamatyti, pajusti Birštono šventės dvasią, bendruomeniškumą ir žmonių svetingumą.

DSC_7236

DSC_8094

 

DSC_8997

galerija0906 galerija0906 galerija0906 galerija0906 galerija0906

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close